Skip to main content
3 min. leestijd

Bereid uw auto goed voor op de komende wintermaanden. Met onze handige checklist trotseert u de uitdagingen en gevaren die het winterweer met zich meebrengt en kunt u onbezorgd de weg op.

Deel dit bericht:

De winter staat alweer bijna voor de deur, en dat betekent dat het tijd is om uw auto winterklaar te maken. Het winterseizoen brengt uitdagingen en gevaren voor autobestuurders met zich mee. Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid bent op de koude maanden en winterse weersomstandigheden, geeft onze expert Joey van Druten u enkele handige tips om onbezorgd de weg op te kunnen.

Controleer het profiel van uw autobanden

Een van de meest kritische aspecten van winterklaar maken is de staat van uw autobanden. Het profiel van uw banden is cruciaal voor grip op gladde wegen. Controleer of het profiel voldoende diepte heeft, bij voorkeur meer dan 4 mm. Overweeg ook het gebruik van winterbanden, die speciaal zijn ontworpen voor lage temperaturen en gladde wegen. Winterbanden bieden aanzienlijk betere tractie en remprestaties in vergelijking met zomerbanden.

Controleer de bandenspanning

Een juiste bandenspanning is van groot belang, vooral in de winter. Koude temperaturen kunnen de bandenspanning beïnvloeden, dus zorg ervoor dat uw banden op de juiste druk zijn. Te lage bandenspanning kan leiden tot verminderde grip, die vooral bij gladheid hard nodig is. Raadpleeg het instructieboekje van uw auto voor de aanbevolen bandenspanning. U kunt uw bandenspanning makkelijk zelf aanpassen op een benzinestation.

Elektrische auto’s en actieradius

Bij lage temperaturen kunnen de batterijprestaties verminderen, wat resulteert in een kleinere actieradius. Zorg ervoor dat uw batterij volledig is opgeladen voordat u vertrekt en houd rekening met een verminderde actieradius. Houd er vooral bij het plannen van langere ritten rekening mee en zorg dat u op uw route langs voldoende laadstations komt.

Ruitenwisservloeistof

Een helder zicht is essentieel voor veilig rijden in de winter, dus vergeet niet om uw ruitenwisservloeistof bij te vullen. Kies voor een ruitenwisservloeistof die bestand is tegen bevriezing, zodat uw ruiten schoon blijven, zelfs in koude omstandigheden. Controleer ook of uw ruitenwissers in goede staat zijn. Met flinke regenbuien en winterse neerslag in het vooruitzicht is dit een goed moment om ze te vervangen indien nodig.

Noodpakket in de auto

Het is altijd verstandig om een noodpakket in uw auto te hebben. Vooral in de winter kunnen pech of noodweer vaker voorkomen. Een goed noodpakket bevat items zoals een deken, een zaklamp, een EHBO-kit, een lifehammer en water. Deze voorzorgsmaatregelen kunnen van onschatbare waarde zijn als u vast komt te zitten of pech krijgt in barre omstandigheden.

Controleer de verwarming en ventilatie

Een goed werkend verwarmings- en ventilatiesysteem is van groot belang om comfortabel en veilig te kunnen rijden in de winter. Controleer of de verwarming goed werkt en of de ontwaseming van de ruiten snel genoeg gebeurt, zodat u altijd goed zicht heeft op de weg.

Controleer uw verlichting

Met de dagen die korter worden en de duisternis die vroeger intreedt, is goede verlichting essentieel. Loop een rondje om de auto en controleer samen met iemand anders of alle verlichtingselementen van uw auto goed werken, inclusief koplampen, achterlichten, remlichten en richtingaanwijzers. Vervang kapotte lampen altijd onmiddellijk. Zo voorkomt u gevaarlijke situaties en boetes.

Kijk uit met de handrem als het vriest

Bij strenge vorst is het mogelijk dat uw handrem vastvriest. Om dat te voorkomen, zet u de auto in de eerste versnelling of in de parkeerstand bij een automaat. Voor auto’s met een elektrische handrem, vormt dit geen probleem en kunt u ook als het hard vriest de auto op de handrem zetten.

Onbezorgd onderweg: informatie over nuttige verzekeringen

Het winterklaar maken van uw auto vergt wat voorbereiding, maar het is de moeite waard om uw veiligheid op de weg te garanderen. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.