Skip to main content
3 min. leestijd

In winterse omstandigheden zijn winterbanden onmisbaar. Zelfs in ons land.

Deel dit bericht:

In winterse omstandigheden zijn winterbanden onmisbaar. In diverse landen om ons heen zijn ze zelfs verplicht, al dan niet tijdens een vaste periode. Ook voor uw autoverzekering kan dit gevolgen hebben. Maar ook onder andere weeromstandigheden bieden winterbanden voordelen. Zelfs in ons land, met zijn vlakke wegen en zachte winters. 

Wat zijn winterbanden?

Winterbanden hebben een zachtere samenstelling van het rubber en een heel ander profiel, waardoor zij meer grip, comfort en veiligheid bieden als er sneeuw of ijs op de weg ligt. Om die reden zijn winterbanden beter geschikt voor het rijden bij lage temperaturen. Dat geldt al voor temperaturen van 7 graden en lager. 

Ook als er veel water op de weg ligt, zorgen deze banden voor meer grip dan de standaard zomerband. 

Echte winterbanden zijn banden met een sneeuwvlok op de zijkant. Deze banden zijn puur gemaakt voor het rijden onder winterse omstandigheden. Het is dus ook niet verstandig om bij hogere temperaturen op uw winterbanden door te rijden. 

All-seasonbanden

Naast de echte winterbanden, zijn er ook all-seasonbanden, ook wel all-weatherbanden of 4-seizoenenbanden genoemd. Deze banden zijn een compromis tussen een echte zomer- en een echte winterband. Ze zijn in de winter zeker beter dan een zomerband en kunnen in Nederland over het algemeen voldoen.

In gebieden met besneeuwde, hellende wegen zal een all-seasonband al snel te weinig grip hebben. Sommige all-seasonbanden zijn voorzien van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool); dit geeft alleen aan dat er een remtest op sneeuw is gedaan met de banden, niet dat het winterbanden zijn.

Daarnaast is er ook nog de band met het niet-beschermde symbool M+S (modder + sneeuw). Alleen M+S op een band zegt niets over de rij-eigenschappen onder winterse omstandigheden en kan zelfs op zomerbanden staan. Let dus goed op de symbolen wanneer u all-seasonbanden aanschaft.

Verschillende landen, verschillende regels

Steeds meer landen hebben verkeersregels over het gebruik van winterbanden. Deze regels kunnen per land verschillen, daarom hebben we een overzicht met de regels per land gemaakt. 

Houd er rekening mee dat, naast regels over het type band of de periode waarin u die gebruikt, ook voorschriften kunnen gelden voor de band zelf. Zo geldt in populaire wintersportlanden als Oostenrijk en Tsjechië voor winterbanden een wettelijke verplichte profieldiepte van 4 millimeter.

Als u ervoor kiest om zonder winterbanden te rijden in een gebied waar ze wel verplicht zijn, kan dat grote gevolgen hebben.

  • Allereerst riskeert u een boete, die in sommige landen kan oplopen tot € 5.000 en zelfs inbeslagname van de auto. 
  • In andere landen kunt u een verbod krijgen om de weg nog op te gaan als u geen winterbanden heeft; dat is bijvoorbeeld in Frankrijk het geval. 
  • Bovendien kunt u, als u betrokken raakt bij een ongeval, (mede) aansprakelijk gesteld worden voor schade. Ook als u niet de veroorzaker bent. Het rijden op ongeschikte banden wordt dan namelijk beoordeeld als mede-oorzaak van het ongeval. In dat geval wordt uw schade niet volledig vergoed en moet u(w verzekeraar) een deel van de schade van de ander vergoeden. 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.