Skip to main content
4 min. leestijd

Een vakantie met de camper geeft veel vrijheid. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Deel dit bericht:

Een vakantie met de camper geeft veel vrijheid. Toch zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan uw verzekeringen en de bijbehorende groene kaart, maar ook aan de zaken die u moet controleren bij uw camper voor vertrek. Wij helpen u graag met een aantal handige tips.

Belangrijke verzekeringen voor uw camper

Een WA-verzekering is verplicht voor een camper. Zonder deze verzekering mag u de weg niet op. U bent dan verzekerd voor schade die u veroorzaakt bij anderen. Maar schade aan de camper door eigen schuld of brand en diefstal kunt u natuurlijk ook aanvullend verzekeren. De leeftijd en waarde van de camper bepaalt of u het beste voor een uitgebreide (allrisk) of beperkt casco dekking kunt kiezen.

Of u een inboedelverzekering nodig heeft voor uw camper verschilt per verzekeraar. Soms is de vergoeding namelijk beperkt bij elektronica, kostbaarheden en fietsen. En in het geval van fietsen maakt het ook nog uit of deze in de garage of op een fietsendrager vervoerd worden. Vaak wordt er bij de aanschaf van een nieuwe fiets gekozen voor een fietsverzekering. Het is daarom verstandig om de inboedeldekking van verschillende verzekeraars te vergelijken om dubbele dekkingen te voorkomen.

Als u regelmatig op pad gaat met de camper dan is een doorlopende reisverzekering vaak al snel voordeliger dan een kortlopende verzekering. Daarnaast kunt u dan altijd met een gerust gevoel op vakantie. Let er wel op dat u bij een reis binnen Nederland pas in aanmerking komt voor een vergoeding door de reisverzekering als u minimaal één overnachting heeft gehad met uw camper. Zorg er dus voor dat u een bewijs kunt overleggen bij een overnachting in Nederland. Vaak is er ook een maximaal aantal dagen dat de reis mag duren. Controleer de polisvoorwaarden van uw reis- en of annuleringsverzekering daarom goed. Ook op eventuele vergoedingen voor bijvoorbeeld medische kosten in het buitenland, zoals ziekenhuiskosten of kosten voor spoedeisende hulp.

Controleren voor vertrek

Staat u op het punt aan uw camperreis te beginnen? Controleer dan in ieder geval nog:

  • of de vorstbeveiliging omhoog staat, anders loopt het water weg
  • of de koelkast en alle kastjes gesloten zijn
  • de buitenluiken van de camper
  • het gewicht van de camper (dat kan bij een weegbrug)
  • de verlichting van de camper. Het is handig om reservelampjes en zekeringen mee te nemen
  • de bandenspanning en banden van de camper
  • uw papieren, zoals rij- en kentekenbewijs, paspoort/identiteitskaart en groene kaart.

Gordels: verplicht of niet?

Is uw camper na 31 december 1989 in het verkeer gebracht? Dan moeten alle naar voren gerichte zitplaatsen gordels hebben. Bij de naar achteren gerichte zitplaatsen zijn gordels verplicht bij campers die na 30 september 2000 in het verkeer zijn gebracht. Voor zitbanken en zetels die in de lengte van de rijrichting zijn geplaatst, zijn gordels niet verplicht. Het is ook niet de bedoeling dat die zitplaatsen tijdens het rijden gebruikt worden.

Belading van de camper

Het komt regelmatig voor dat een camper te zwaar beladen wordt. Overbelading beïnvloedt uw rij- en remgedrag negatief. Maar u bent ook in overtreding, waardoor u een boete riskeert plus de verplichting om ter plekke gewicht te verminderen. In het ergste geval kan een verzekeraar bij een ongeval weigeren schade uit te keren als blijkt dat de camper te zwaar beladen was op het moment dat de schade ontstond. Er moet dan uit politieonderzoek blijken dat overbelading de oorzaak is van de schade. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat uw camper niet te zwaar, en stabiel wordt beladen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering:

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.