Skip to main content
4 min. leestijd

Wat als u met een oudere (diesel)auto een dagje uit gaat? In sommige grote steden kunt u daar een flinke boete voor kunnen krijgen. We zetten het voor u op een rijtje, zodat u voorbereid op stedentrip kunt.

Deel dit bericht:

Zodra het lekker weer wordt, is dit voor veel mensen het moment om op pad te gaan met de auto. Bijvoorbeeld om een bezoek te brengen aan een van de vele historische binnensteden die ons land rijk is: lekker slenteren langs de Amsterdamse grachten, politici spotten rond het Binnenhof in Den Haag, de Domtoren beklimmen in het Utrechtse centrum of lekker wat eten en drinken op de populaire Korenmarkt in Arnhem. Heeft u echter een dieselauto dan kunt u sommige binnensteden niet in, omdat daar milieuzones in het leven zijn geroepen. Om te voorkomen dat een boete uw uitstapje verpest, is het slim om vooraf wat zaken te checken.

Wat is een milieuzone?

Een milieuzone is een gebied in een stedelijke omgeving waar bepaalde dieselvoertuigen worden geweerd. De milieuzones zijn ingevoerd om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen te verminderen en daardoor de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Een milieuzone kan gelden voor verschillende soorten dieselvoertuigen, zoals vrachtauto’s, bussen en bestelauto’s, maar ook personenauto’s. Welke voertuigen niet worden toegelaten varieert per stad. Nederlandse steden die een milieuzone hebben voor personenauto’s zijn op moment van schrijven van dit artikel: Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem.

Mag uw dieselauto de milieuzone in?

Of u met uw dieselauto een milieuzone in mag hangt af van de hoeveelheid schadelijke stoffen die uw voertuig uitstoot. Dit noemen we de emissieklasse of euronorm. De emissieklasse wordt weergegeven met een cijfer van 0 tot en met 6. Hoe hoger het cijfer, hoe hoger de emissieklasse en hoe schoner uw voertuig. In de milieuzones in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Arnhem zijn alleen dieselauto’s welkom met emissieklasse 4 of hoger. Dieselauto’s die ouder zijn dan 40 jaar, zogenaamde oldtimers, mogen altijd de milieuzone in. Hetzelfde geldt voor auto’s die op andere brandstoffen rijden en elektrische auto’s, ongeacht de leeftijd.

Hoe vindt u de emissieklasse van uw auto?

Wilt u weten wat de emissieklasse van uw dieselauto is? Kijk dan om te beginnen op de achterkant van uw kentekenbewijs. Onder het kopje ‘Milieuklasse EG-goedkeuring V.9’ is soms niets ingevuld, soms een ingewikkelde code en soms staat daarachter tussen haakjes nog de emissieklasse. Vindt u daar niet wat u zoekt dan kunt u deze informatie gelukkig heel eenvoudig online opvragen. Op deze website vindt u na het invullen van uw kenteken snel de emissieklasse of euronorm van uw auto.

Voorkom een pittige boete

De milieuzones zijn duidelijk aangegeven met borden die laten zien dat er een milieuzone is en welke auto’s er zijn toegestaan.

dieselauto

De controle van de milieuzone gebeurt met camera’s. Als uw dieselauto een te lage emissieklasse heeft en u toch een milieuzone binnenrijdt, dan is de kans dus heel groot dat u automatisch een bekeuring van 100 euro exclusief administratiekosten thuisgestuurd krijgt. Zonde van het geld. Wilt u met uw te oude diesel toch naar Amsterdam, Arnhem, Den Haag of Utrecht, parkeer dan uw auto bij een P+R aan de rand van de stad, buiten de milieuzone. Hiervandaan pakt u het openbaar vervoer naar het centrum tegen een relatief goedkoop tarief wanneer u uw weg met het OV vervolgt.

Milieuzones in België en Duitsland

Ook als u van plan bent een uitstapje te maken naar onze buurlanden, dient u rekening te houden met de lokale variant van de milieuzones. In België zijn er zogenaamde lage-emissiezones (LEZ) in Antwerpen, Gent en Brussel. De regels variëren per stad en zijn net even anders dan bij ons. Het is daarom verstandig om u vooraf goed te informeren. In veel Duitse binnensteden is een milieusticker verplicht, de zogenaamde Umweltplakette. Ook voor een dagtripje naar populaire steden als Aken, Mönchengladbach, Düsseldorf, Keulen en Bonn dient u in het bezit te zijn van zo’n ecovignet. U kunt deze online aanvragen of bestellen in een ANWB-winkel.

Wat zijn de milieuregels voor een autovakantie?

Ook als u plannen heeft om de komende zomer met de auto op vakantie te gaan, is het verstandig om u vooraf goed te oriënteren. Bijna alle Europese landen hebben tegenwoordig milieuzones en alle landen hebben zo hun eigen regels. En niet alleen voor oudere dieselvoertuigen. Zoek daarom ruim van tevoren uit of u met uw voertuig mag komen op de plek waar u naartoe wilt. Zo laat u de vakantiepret niet bederven door hoge boetes. Voor een goede voorbereiding van uw reis kunt u terecht bij een aantal overzichtelijke websites, zoals urbanaccessregulations.eu en de site van de ANWB.

Goed voorbereid op reis

Heeft u gecheckt hoe het zit met euronormen, milieustickers, internationale pechhulp en verplichte registraties? Dan bent u er helemaal klaar voor. Zorg er verder natuurlijk voor dat uw auto in goede staat verkeert en dat uw autoverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering in orde zijn. Mocht u onderweg onverhoopt iets overkomen, dan heeft dat in ieder geval geen nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.