Skip to main content
3 min. leestijd

Wat komt er allemaal op u af als u autopech heeft op vakantie?

Deel dit bericht:

Daar staat u dan, langs de snelweg in het buitenland. Autopech is ontzettend vervelend en al helemaal tijdens uw vakantie. In Nederland komt u relatief makkelijk bij de garage. En vaak is er ook nog wel iemand die u even naar huis wilt brengen. Maar hoe zit het op vakantie? Lees hier wat er allemaal op u afkomt als u te maken krijgt met autopech tijdens uw vakantie.

Een goede voorbereiding is het halve werk 

De allerbeste tip is eigenlijk een beetje flauw: voorkom autopech. Voorkomen is nu eenmaal beter dan genezen. U kunt autopech het best voorkomen door optimaal voorbereid op vakantie te gaan. Het is daarbij verstandig om een aantal zaken te controleren, zoals de bandenspanning, het oliepeil en de koelvloeistof. Vergeet ook niet om het ruitensproeierreservoir te vullen en na te gaan wat in uw vakantieland en eventuele doorreislanden verplicht is in uw auto. Wilt u helemaal goed voorbereid op vakantie gaan? Zoek dan de telefoonnummers op van de plaatselijke wegenwacht en neem een flesje motorolie en een powerbank (handig voor het onderweg opladen van apparatuur) mee.  

De groene kaart: uw verzekeringsbewijs in het buitenland 

Uw groene kaart is onmisbaar tijdens uw vakantie in het buitenland. Dit is namelijk uw bewijs dat u verzekerd bent. Ook vindt u op de groene kaart uw belangrijkste verzekeringsgegevens en de telefoonnummers van alarmcentrales en pechhulpdiensten. Overigens gebruiken veel verzekeraars tegenwoordig een digitaal verzekeringsbewijs. In de meeste landen volstaat dit, maar niet overal. In deze landen heeft u nog een papieren verzekeringsbewijs nodig:

 • Turkije 
 • Marokko 
 • Noord-Macedonië 
 • Albanië 
 • Bosnië en Herzegovina 
 • Moldavië 
 • Israël 
 • Tunesië 
 • Oekraïne 
 • Montenegro 
 • Wit-Rusland 

Hoe te handelen bij autopech? 

Veruit het belangrijkste om aan te denken is uw eigen veiligheid en die van uw medepassagiers. Lukt het om rustig naar een parkeerplaats te rijden? Als dit niet lukt, is het verstandig om uw waarschuwingslichten aan te zetten en langs de kant van de weg of op de vluchtstrook te parkeren. Heeft u een gevarendriehoek bij u? Plaats die minimaal 30 meter achter uw auto, zo valt u goed op. Is er een vangrail? Ga daar dan zo vlug mogelijk achter staan. Als u eenmaal veilig achter de vangrail staat of in ieder geval op ruime afstand van het verkeer, kunt u de pechhulpdiensten bellen. Het nummer vindt u op de groene kaart. 

Pechhulpverzekering 

Met een pechhulpverzekering krijgt u hulp bij pech onderweg. Vaak ook in het buitenland. Check of pechhulp in het buitenland is inbegrepen bij uw autoverzekering. Dit vindt u terug op uw polisblad. Het nummer van de alarmcentrale vindt u op de groene kaart of op aonverzekeringen.nl. Neem voor verdere vragen contact op met de afdeling klantadvies.   

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

 • Tot wel 80% no-claimkorting
 • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.