Skip to main content
3 min. leestijd

De vakantie komt eraan! Als u de komende maanden met de auto op reis gaat door Europa zijn er tal van handige apps die u kunnen helpen. Maar welke apps moet u dan echt op uw telefoon hebben?

Deel dit bericht:

Heel misschien kunt u het zich nog herinneren van vroeger: het briefje dat op het dashboard geplakt zat met daarop de nummers van de snelwegen, de belangrijkste knooppunten en de plaatsnamen die op de verkeersborden als referentie zouden kunnen dienen. Met de moderne technologische hulpmiddelen is dit bijna niet meer voor te stellen. Als u de komende maanden met de auto op reis gaat door Europa zijn er tal van handige apps die u kunnen helpen. Welke gaat u onderweg gebruiken?

Nooit meer verdwalen

Het begon jaren geleden natuurlijk met de introductie van de navigatiesystemen. Vanaf dat moment konden zelfs automobilisten zonder enig richtinggevoel probleemloos hun weg vinden in Nederland en de rest van Europa. Eindelijk konden die onhandige wegenkaarten, die nooit netjes opgevouwen konden worden, in het dashboardkastje blijven liggen. Vervolgens verschenen er steeds meer auto’s met ingebouwde navigatie. Met de opkomst van de smartphone en de gratis navigatieapps hoefde uiteindelijk helemaal niemand meer te verdwalen.

Wat zijn de populairste navigatieapps?

Google Maps is onder Nederlandse automobilisten veruit de populairste navigatieapp. Routes, maximumsnelheden, tankstations, parkeerplaatsen, het staat er allemaal op. Overal in Europa heeft de gebruiker de benodigde informatie binnen handbereik.

Offline routeplannen

Eventueel kunt u kaarten vooraf op uw smartphone installeren, waardoor u geen internet meer nodig heeft om de route te kunnen volgen. Ideaal op plaatsen met een slecht bereik of wanneer uw internetbundel op dreigt te raken.

Liever geen Google Maps als routeplanner?

Andere goede routeplanners zijn onder andere Waze, ANWB Onderweg en ViaMichelin. TomTom GO werd in 2021 door de Consumentenbond als beste getest. Minpuntje is dat er voor deze app na een gratis proefperiode van een maand moet worden betaald.

Waar gaat u tanken?

Bij de meeste navigatieapps kunt u tijdens het bepalen van de route uw voorkeuren instellen. Wel of niet over tolwegen, langs toeristische bezienswaardigheden of juist zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming. Natuurlijk wilt u niet alleen weten hoe u moet rijden, u zal onderweg waarschijnlijk ook moeten tanken.

Brandstofprijzen in de navigatieapp

De meeste routeplanners geven aan waar de tankstations zich bevinden, zonder overigens de brandstofprijzen te vermelden. Daarvoor kunt u bijvoorbeeld terecht op de site van de ANWB. Zo kunt u vooraf bepalen in welk land u het voordeligst een tankstop kan maken. Er bestaan ook apps die de prijzen vermelden. Met Fuel Flash beschikt u altijd over de actuele brandstofprijzen van meer dan 60.000 tankstations in Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje.

Op vakantie met een elektrische auto

Maar misschien rijdt u wel elektrisch. Dan is het verstandig om van tevoren te plannen waar u de auto op gaat laden. Deze stops kunt u ook mooi gebruiken om de accu van de bestuurder en de overige inzittenden weer even op te laden. De gouden regel ‘twee uur rijden, kwartier rust’ dateert van ver voor de navigatiesystemen en de elektrische auto’s, maar gaat nog altijd op. Even de benen strekken, wat water of vruchtensap drinken, iets lichts eten en daarna met hernieuwde energie weer verder. Een goed overzicht van de grotere laadstations langs de Europese snelwegen vindt u in apps zoals die van Chargemap of Plugsurfing.

Goed voorbereid op reis

Heeft u de route gepland, de apps geïnstalleerd en voor de zekerheid de belangrijkste kaarten gedownload? Dan bent u er helemaal klaar voor. Zorg er verder natuurlijk voor dat uw auto in goede staat verkeert en dat uw autoverzekering in orde is. Controleer daarbij of u een aanvullende dekking heeft voor (inter)nationale pechhulp. Verder is een goede aansprakelijkheidsverzekering en reisverzekering ook nooit weg. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.