Skip to main content
3 min. leestijd

We rijden steeds vaker in een elektrische auto. Wat betekent deze ontwikkeling voor de verzekering? Onze expert legt het uit.

Deel dit bericht:

Autorijden is langzaam maar zeker aan het veranderen. Waar we tot voor kort vrijwel uitsluitend in auto’s met benzine- of dieselmotor reden, zien we nu steeds vaker elektrische auto’s in het straatbeeld verschijnen. En ook de zelfrijdende auto is volop in ontwikkeling. Daarnaast is het lang niet meer vanzelfsprekend dat iedereen in z’n eigen auto rijdt. Veel auto’s worden geleased of gebruikt via deelplatforms. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor de verzekering van auto’s? We vragen het onze experts, die alles weten over het verzekeren van een elektrische auto. 

Moet u een elektrische auto anders verzekeren dan benzine- of dieselauto’s? 

In principe gelden er voor elektrische auto’s geen andere voorwaarden dan voor benzine- of dieselauto’s. Dus u kunt uw elektrische auto gewoon verzekeren op uw normale motorrijtuigenverzekering. Houd er wel rekening mee dat de premie hoger kan zijn dan voor een benzine- of dieselauto. Dat doordat de aanschafwaarde van een elektrische auto over het algemeen hoger is; en door de zware accu’s is hij meestal ook een stuk zwaarder.  

En de laadpaal van je elektrische auto, is die ook verzekerd?  

Wanneer u een eigen laadpaal bij uw huis heeft, staat deze meestal vast aan uw huis of garage. Net als alle andere zaken die ‘aard- en nagelvast’ zijn, valt uw laadpaal gewoon onder uw opstalverzekering die u voor uw woonhuis heeft afgesloten. 

Hoe werken schadevrije jaren voor een deelauto?  

Schadevrije jaren worden alleen opgebouwd door degene die de auto verzekert (de zogeheten verzekeringnemer). Wanneer u een auto via een deelplatform gebruikt, bouwt u geen schadevrije jaren op. De auto is immers niet in uw bezit (maar staat op naam van het deelplatform) en wordt ook niet door u verzekerd.  

elektrische auto verzekeren

En bij een leaseauto? 

Als u een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij of uw werkgever. Officieel bouwt u dan geen schadevrije jaren op. Maar als u stopt met leasen, ontvangt u wel een leaseverklaring van de maatschappij. Daarin staat hoeveel schades er zijn geclaimd tijdens uw leaseperiode. Gaat u na het leasen een eigen auto kopen en verzekeren? Dan kan uw nieuwe autoverzekeraar met de leaseverklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren u krijgt.  

Meer weten? 

Op deze website vindt u meer informatie over wat een autoverzekering precies dekt en welke autoverzekering het beste bij u past. U kunt ook direct de premie berekenen die u betaalt voor een autoverzekering via Aon.  

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.