Autorijden is langzaam maar zeker aan het veranderen. Waar we tot voor kort vrijwel uitsluitend in auto’s met benzine- of dieselmotor reden, zien we nu steeds vaker elektrische auto’s in het straatbeeld verschijnen. En ook de zelfrijdende auto is volop in ontwikkeling. Daarnaast is het lang niet meer vanzelfsprekend dat iedereen in z’n eigen auto rijdt. Veel auto’s worden geleased of gebruikt via deelplatforms. Wat betekenen al deze ontwikkelingen voor de verzekering van auto’s? We vragen het onze experts, die alles weten over het verzekeren van een elektrische auto.
Moet u een elektrische auto anders verzekeren dan benzine- of dieselauto’s?
In principe gelden er voor elektrische auto’s geen andere voorwaarden dan voor benzine- of dieselauto’s. Dus u kunt uw elektrische auto gewoon verzekeren op uw normale motorrijtuigenverzekering. Houd er wel rekening mee dat de premie hoger kan zijn dan voor een benzine- of dieselauto. Dat doordat de aanschafwaarde van een elektrische auto over het algemeen hoger is; en door de zware accu’s is hij meestal ook een stuk zwaarder.
En de laadpaal van je elektrische auto, is die ook verzekerd?
Wanneer u een eigen laadpaal bij uw huis heeft, staat deze meestal vast aan uw huis of garage. Net als alle andere zaken die ‘aard- en nagelvast’ zijn, valt uw laadpaal gewoon onder uw opstalverzekering die u voor uw woonhuis heeft afgesloten.
Hoe werken schadevrije jaren voor een deelauto?
Schadevrije jaren worden alleen opgebouwd door degene die de auto verzekert (de zogeheten verzekeringnemer). Wanneer u een auto via een deelplatform gebruikt, bouwt u geen schadevrije jaren op. De auto is immers niet in uw bezit (maar staat op naam van het deelplatform) en wordt ook niet door u verzekerd.
En bij een leaseauto?
Als u een leaseauto rijdt, staat de autoverzekering op naam van de leasemaatschappij of uw werkgever. Officieel bouwt u dan geen schadevrije jaren op. Maar als u stopt met leasen, ontvangt u wel een leaseverklaring van de maatschappij. Daarin staat hoeveel schades er zijn geclaimd tijdens uw leaseperiode. Gaat u na het leasen een eigen auto kopen en verzekeren? Dan kan uw nieuwe autoverzekeraar met de leaseverklaring bepalen hoeveel schadevrije jaren u krijgt.
Meer weten?
Op deze website vindt u meer informatie over wat een autoverzekering precies dekt en welke autoverzekering het beste bij u past. U kunt ook direct de premie berekenen die u betaalt voor een autoverzekering via Aon.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: