Skip to main content
3 min. leestijd

Sinds 1 januari kunnen schadevrije jaren van een autoverzekering bij een scheiding of overlijden worden overgedragen aan een (ex-)partner. Hoe werkt dit?

Deel dit bericht:

Per 1 januari 2022 is er iets belangrijks veranderd voor autorijdend Nederland. Onder voorwaarden kunnen de schadevrije jaren van een autoverzekering na overlijden of scheiding worden overgedragen aan de (ex-)partner. Datzelfde geldt voor schadevrije jaren die in het buitenland of bij een leasemaatschappij zijn opgebouwd. Hoe werkt dit precies en waar moet u aan denken als u hier gebruik van wilt maken? Onze expert Nick Lumoindong legt het u graag uit.

Wat zijn schadevrije jaren precies? 

“Goed om eerst nog even toe te lichten wat schadevrije jaren zijn en hoe u die opbouwt. Als u uw auto heeft verzekerd, bouwt u schadevrije jaren op in de jaren dat u autorijdt en geen schade claimt. Hoe langer u zonder schade rijdt, hoe meer schadevrije jaren u opbouwt en hoe hoger de korting op uw verzekeringspremie wordt. Tot 1 januari 2022 waren de schadevrije jaren gekoppeld aan degene op wiens naam de verzekeringspolis stond. Een partner die al net zo lang regelmatig zonder schade in de gezinsauto reed, maar niet de polishouder was, bouwde daardoor niets op.”  

Overdracht schadevrije jaren na overlijden of echtscheiding 

“Deze situatie leverde in het verleden nog wel eens schrijnende situaties op, waarbij de partner bijvoorbeeld na het overlijden van degene op wiens naam de polis stond, ineens veel meer premie moest betalen voor de autoverzekering. De Consumentenbond en het Verbond van Verzekeraars vonden dat daar een oplossing voor moest komen. En sinds 1 januari is die er ook echt.

Overlijdt degene van wie de naam op de polis staat? Dan is het nu mogelijk om de opgebouwde schadevrije jaren aan zijn of haar partner over te dragen. Voorwaarde hiervoor is dat die partner op hetzelfde adres woont en een geldig rijbewijs heeft.

Na een echtscheiding is het mogelijk om de schadevrije jaren tussen de partners te verdelen. Het is belangrijk om te weten dat de (ex-)partner die op de polis vermeld staat, bepaalt hoe de schadevrije jaren verdeeld worden. Die polishouder moet een verklaring ondertekenen waarin staat dat hij/zij afstand doet van de schadevrije jaren die worden overgedragen. Met die zogeheten afstandsverklaring kan de verzekeraar de overdracht regelen.” 

Meenemen opgebouwde jaren uit buitenland of leaseconstructie 

“Ook bestuurders die hun schadevrije jaren in het buitenland of bij een leasemaatschappij hadden opgebouwd, kregen tot dit jaar te maken met een tegenvaller. Ze raakten die opbouw namelijk kwijt als ze een eigen auto in Nederland wilden verzekeren. Ook dat is nu anders geregeld. Schadevrije jaren die binnen Europa zijn opgebouwd, kunnen met een verklaring van de vorige (Europese) verzekeraar worden overgedragen naar de nieuwe Nederlandse verzekeraar.   

En ook de schadevrije jaren die u heeft opgebouwd tijdens het rijden met een lease-auto kunnen met een verklaring van de leasemaatschappij worden omgezet wanneer u stopt met leasen.  

Informatie over nuttige verzekeringen    

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een autoverzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.