Skip to main content
3 min. leestijd

Steeds meer mensen rijden elektrisch. Maar hoe kiest u een geschikte laadpaal? En met welke risico’s moet u rekening houden? Onze expert heeft de antwoorden.

Deel dit bericht:

Elektrisch rijden is een duurzaam alternatief voor een auto op benzine of diesel. Steeds meer Nederlanders maken de overstap naar de hybride of volledig elektrische auto en dat zorgt ook voor een grote stijging van het aantal laadpunten. Daarbij kiezen veel mensen voor een eigen laadpaal. Maar hoe kiest u de meest geschikte? Heeft het voordelen om thuis zo’n paal te installeren? En met welke risico’s moet u rekening houden? Onze expert Nick Lumoindong geeft antwoord op deze vragen.  

Welke laadpaal kiezen voor uw auto? 

“Het is niet altijd nodig om de snelste of meest geavanceerde laadpaal te kiezen. Het gaat erom wat bij uw auto past. De ene auto kan namelijk sneller laden dan de andere. Kijk dus vooral wat uw auto aankan, voordat u een lader aanschaft. Koop er in ieder geval niet een die minder snel kan laden dan uw auto, dat is zonde. Overigens kan het wel de moeite waard zijn om een paal te kopen met een hoger laadvermogen dan uw huidige auto nodig heeft; zeker als u rekening wilt houden met een volgende auto.” 

Kiezen voor een eigen laadpunt 

“Niet alleen de auto is van belang, ook uw woonsituatie. Heeft u een woning met een eigen oprit, garage of vaste parkeerplaats? Dan is het handig om een eigen laadpunt te laten installeren. U hoeft dan nooit op zoek naar een vrije openbare laadpaal. En u bent af van het gedoe met losse kabels en stopcontacten. Naast dat gemak is een eigen laadstation ook een stuk goedkoper dan een publiek laadpunt, u betaalt immers alleen de elektriciteitskosten. Een auto laadt bovendien het best op als deze lang aan de lader ‘hangt’, dus bijvoorbeeld tijdens de nacht. Met een laadpaal thuis zorgt u dat dat altijd kan, waardoor u nooit met een lege accu komt te staan.” 

Is het niet duur om thuis een laadpunt te hebben? 

“Zoals ik hiervoor al aangaf, is uw auto thuis opladen goedkoper dan een publiek laadpunt. Natuurlijk moet u wel rekening houden met de kosten voor de aanschaf en installatie van de laadpaal, zo tussen de vijf- en vijftienhonderd euro, maar die verdient u relatief snel terug. Bovendien bieden sommige gemeentes subsidie of een ander financieel voordeel als u een laadpaal bij u thuis laat plaatsen. Vraag dus zeker even na hoe dat in uw gemeente geregeld is.” 

Risico’s van een eigen laadpunt 

“Zoals alles wat u in en om uw huis heeft, kan ook uw laadpunt schade oplopen of zelfs gestolen worden. Waar het laadsnoer van uw hybride of elektrische auto in de meeste gevallen onder de autoverzekering valt, geldt dat niet voor uw vaste laadpaal. Of en hoe dit wel verzekerd is, hangt af van uw situatie. 

U bent woningeigenaar 

Is de laadpaal aan of bij uw woning gemonteerd? Dan valt deze in de meeste gevallen onder de dekking van de woonhuisverzekering (ook wel de opstalverzekering genoemd). Als uw woning een appartement is, valt deze vaste laadpaal ook onder de woonhuisverzekering, maar dan via de extra dekking eigenaarsbelang. In de voorwaarden van uw verzekering leest u of en hoe dit verzekerd is. 

U huurt de woning 

Als de woning niet uw eigendom is en u deze huurt, kan de laadpaal via de inboedelverzekering gedekt zijn, onder het zogeheten huurdersbelang. Kijk in dat geval wel even na of het verzekerde bedrag voor dat huurdersbelang voldoende is.  Bij de meeste verzekeringen kunt u dit bedrag verhogen, als dat nodig is. 

Heeft u geen vaste laadpaal, maar een mobiel oplaadpunt? Dan is het goed om te weten dat die niet onder de opstalverzekering valt. In de meeste gevallen valt deze mobiele lader als losse auto-accessoire onder de dekking van uw inboedelverzekering. Dit geldt overigens alleen wanneer de lader zich in het woonhuis, de garage of schuur bevindt.”  

Informatie over nuttige verzekeringen  

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een autoverzekering:    

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.