Op vakantie! Of u nu gaat kamperen in Frankrijk, in Nederland blijft of een verre vliegreis maakt, het is altijd een heerlijk vooruitzicht. Natuurlijk wilt u zoveel mogelijk genieten op vakantie, maar u wilt u ook geen zorgen hoeven te maken over kosten die u misschien vooraf niet had ingecalculeerd. Uw vakantie wordt nog zorgelozer wanneer u eerst een vakantiebudget opstelt. Als u weet waar u financieel aan toe bent, haalt u meer plezier uit uw reis. In dit artikel bespreken we hoe dat werkt.
Waarom een vakantiebudget maken?
Wanneer u vooraf heeft nagedacht over de kosten van uw reisplannen, komt u niet voor onaangename verrassingen te staan. Zo weet u ook hoeveel geld u opzij wilt leggen om uw vakantiedromen waar te maken. Als u voorafgaand aan uw vakantie een begroting maakt, dwingt u uzelf na te denken over hoeveel geld u verwacht uit te geven en of dit past binnen uw financiële mogelijkheden. Bovendien neemt het veel stress weg.
Hoe maakt u een vakantiebudget?
Begin met het bepalen van het totale bedrag dat u bereid bent uit te geven aan uw vakantie. Dit moet realistisch zijn en passen binnen uw financiële mogelijkheden. Maak daarna een lijst van alle verwachte uitgaven tijdens uw vakantie. De belangrijkste onderdelen zijn:
Bestemming
Dit omvat de kosten voor het verblijf, zoals hotelkamers, vakantiehuizen of campings. Een groot deel van uw reis wordt bepaald door uw bestemming en de duur van uw vakantie. Ofwel, het aantal overnachtingen. Vergeet ook niet wat u allemaal nodig heeft om op uw bestemming aan te komen, zoals reisdocumenten. Misschien verloopt uw paspoort of heeft u een reisvisum of inentingen nodig. En denk aan de kosten voor tol en een reis- en annuleringsverzekering (voor het hele gezin).
Vervoer
Een andere flinke hap uit uw budget wordt bepaald door het vervoer naar uw bestemming. Blijft u in Nederland? Dan kunt u hierop veel geld besparen. Maar gaat u met de auto? Check dan eerst of uw auto bijvoorbeeld eerst onderhoud nodig heeft, zodat u niet met pech langs de weg komt te staan. Maakt u een vliegreis binnen of buiten Europa? Dan loont het om ruim op tijd – het liefst 3 maanden van tevoren – op zoek te gaan naar de beste ticketprijzen. Via verschillende websites kunt u de prijzen vergelijken. Vergeet ook niet welk vervoer u ter plekke nodig heeft. Blijft u op één locatie en heeft u alleen transfer van het vliegveld naar uw accommodatie nodig, of wilt u ter plekke een auto huren?
Variabele kosten
Eenmaal aangekomen op uw bestemming maakt u dagelijks natuurlijk ook nog kosten. Behalve voor maaltijden en/of boodschappen, kunt u ook een dagbudget berekenen voor de activiteiten die u van plan bent te gaan doen. Denk hierbij aan attracties, tours, entertainment, musea, pretparken, internet- en belkosten en geld om te shoppen.
Onvoorziene uitgaven
Wist u dat 45% van de Nederlanders tijdens de vakantie meer geld uitgeeft dan gepland? (Bron: Nibud Vakantiegeldenquête 2019). Reserveer daarom altijd geld voor onvoorziene uitgaven zoals souvenirs, fooien, spontane aankopen of eventuele noodgevallen, zoals diefstal. Hierdoor bent u goed voorbereid op onverwachte situaties.
Wij hebben alvast een handig voorbeeld voor u gemaakt van een schema voor het opstellen van een vakantiebudget. Download deze hier.
Stel prioriteiten
Past uw budget niet bij uw plannen? Stel dan prioriteiten. Bepaal wat voor u het belangrijkst is. Wijs een deel van uw budget toe aan elk aspect van uw vakantie en pas uw plannen op basis daarvan aan.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen leest u meer over de reisverzekering: