Skip to main content
3 min. leestijd

Er kan veel worden afgelezen aan het kenteken van een auto. Bijvoorbeeld wat de dagwaarde van uw auto is, of hoeveel wegenbelasting u gaat betalen. En waar staat die kleine 1 op sommige kentekens eigenlijk voor?

Deel dit bericht:

We weten allemaal dat met een kenteken een voertuig en de eigenaar geïdentificeerd kunnen worden. Maar weet u wat die kleine 1 op sommige kentekens precies betekent? En wat u moet doen als u uw kenteken wilt overschrijven? Dit en meer komt aan bod in dit artikel waarin wij u er alles over vertellen.

Cijfers en letters

Nederlandse kentekens volgen een specifieke structuur. Ze bestaan uit een combinatie van letters en cijfers. De volgorde van cijfers en letters zegt iets over het moment dat ze zijn uitgegeven. Op dit moment worden kentekens uitgegeven in de volgorde “X-999-XX”. Het RDW gaat waarschijnlijk in 2024 overstappen op de volgende reeks, met volgorde “XXX-99-X”. Voor echte autofans kan dit een reden zijn om nog even met de aanschaf van een nieuwe auto te wachten.

Wat betekent een klein cijfer 1 op de kentekenplaat?

Dit cijfer noemen we de duplicaatcode. Wanneer een kentekenplaat vermist is of gestolen wordt, vraagt de eigenaar van de auto een vervangend kenteken aan, waarop dit kleine cijfer staat. Gebeurt dit vaker, dan loopt het cijfer dus op naar 2, 3 enzovoort. Dit is om te voorkomen dat er twee voertuigen met hetzelfde kenteken rondrijden. Zo wordt voorkomen dat iemand de verloren kentekenplaat gebruikt voor criminele praktijken, zoals een ramkraak of tanken zonder betalen.

Het is dus ook niet per definitie zo dat een auto minder waard is als er een klein cijfer op staat, maar er kan natuurlijk wel door degene die de auto koopt zelf een hogere of lagere waarde aan gegeven worden.

Wat bedoelen we met een grijs kenteken?

De benaming ‘grijs kenteken’ wordt gebruikt door de Belastingdienst. Een voertuig met een grijs kenteken is meestal een bedrijfsvoertuig, zoals een bestelwagen. Deze voertuigen betalen een lager tarief voor de wegenbelasting, omdat ze vaak voor zakelijke doeleinden worden gebruikt. De kentekenplaten van deze auto’s zijn gewoon geel met zwarte letters. Alleen taxi’s hebben een andere kleur kentekenplaat, namelijk blauw. Een iets donkerblauwe kentekenplaat zien we alleen bij auto’s die al voor 1 januari 1978 voor het eerst op de weg reden.

Hoe kan ik een kenteken overschrijven?

Wanneer de eigenaar van een voertuig verandert, moet het kenteken overgeschreven worden. Dit kunt u doen bij een kentekenloket, zoals een RDW-balie of een loket van PostNL. Een kentekenloket bij u in de buurt vindt u via de website van het RDW. U neemt een geldig legitimatiebewijs, het kentekenbewijs en het overschrijvingsbewijs van de verkoper mee. Controleer alle gegevens zorgvuldig en betaal de gevraagde kosten. Na de overschrijving ontvangt u een nieuw kentekenbewijs op uw naam. Zorg ervoor dat u het veilig bewaart.

Handig gebruik van uw eigen kenteken

Behalve de politie en de Belastingdienst kunt u zelf ook handig gebruikmaken van uw kenteken. Wilt u weten wat op dit moment de dagwaarde van uw auto is? Of wilt u weten hoeveel motorrijtuigenbelasting u gaat betalen voor een nieuwe auto? Veel websites bieden u dit soort informatie aan, waarvoor u alleen maar uw kenteken hoeft in te typen. U kunt op deze manier zelfs achterhalen welk type motorolie u nodig heeft of welke bandenspanning bij uw auto past.

Rijden met een internationaal kenteken

Als u langer dan 4 maanden in Nederland woont, bent u verplicht zich in de basisregistratie personen (BRP) in te schrijven. Als u staat ingeschreven in de BRP mag u niet in Nederland rijden met een auto met buitenlands kenteken. Bent uniet ingeschreven in de BRP, maar woont in bijvoorbeeld in België of Duitsland, dan mag u maximaal 6 maanden per jaar in Nederland rijden met een buitenlands kenteken. U heeft op dat moment recht op een vrijstelling die u niet apart hoeft aan te vragen. Als u voor een buitenlandse werkgever tijdelijk in Nederland werkt met een auto op buitenlands kenteken, dan mag u gewoon in deze auto rijden. Hiervoor moet u wel in het bezit zijn van een vrijstelling op basis van internationaal recht.

Onbezorgd onderweg: informatie over de Aon autoverzekering

Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.