Skip to main content
3 min. leestijd

U heeft voor het eerst een auto gekocht. Wat moet u nu allemaal regelen? Peter Widmer legt het uit.

Deel dit bericht:

U heeft voor het eerst een auto gekocht. En nog voor een goede prijs ook. Als trotse autobezitter moet u nu alleen nog even de verzekering regelen. En dan vliegen de mogelijkheden en termen u om de oren. Verschillende dekkingen, no-claimkorting en bonus-malusladder, hoge en lage eigen risico’s. Het is prettig om te kunnen kiezen, maar welke keuzes zijn nu eigenlijk de goede voor u? En wat moet u in ieder geval regelen? Onze expert Peter Widmer legt het overzichtelijk uit.     

Verplichte WA-verzekering    

“Laat ik bij het belangrijkste beginnen: het is namelijk verplicht om uw auto te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA). Daarmee zorgt u ervoor dat de schade die u eventueel aan anderen toebrengt, gedekt is. Zonder die verzekering mag u de weg niet op met uw nieuwe aanwinst. Afhankelijk van de leeftijd van uw auto en uw persoonlijke wensen, kunt u de dekking van uw verzekering uitbreiden met beperkt of zelfs volledig casco (allrisk). En daar bovenop zijn er ook nog aanvullende dekkingen mogelijk.”

Premiekorting opbouwen

“Als u zelf een autoverzekering afsluit, gaat u schadevrije jaren opbouwen. Ieder jaar dat u geen schade maakt (of besluit die niet te claimen bij uw verzekeraar), krijgt u er een schadevrij jaar bij. Op basis van uw aantal schadevrije jaren krijgt u van de verzekeringsmaatschappij korting op de premie: de no-claimkorting. De meeste verzekeraars hebben die no-claimkorting vastgelegd in een zogeheten bonus-malusladder. Daarin geven ze in treden het verloop van de no-claimkorting aan. U ziet het kortingspercentage dat bij uw huidige trede hoort, maar ook naar welke trede u ‘verhuist’ als u weer een jaar schadevrij heeft gereden of als u juist wel schade claimt. En wat dat dan betekent voor uw korting op de premie. Vaak staat er ook nog bij naar welke trede u terugvalt als u meerdere keren in een jaar schade claimt. Wilt u meer weten over de bonus-malusladder? Lees dan dit artikel.” 

Welk eigen risico kiest u?  

“En dan heeft u ook nog verschillende opties bij het kiezen van een eigen risico. Het eigen risico is het deel van de kosten dat u zelf moet betalen bij een schade. Bij sommige autoverzekeringen heeft u geen eigen risico, de meeste verzekeraars hebben een standaard eigen risico van zo’n € 150 per gebeurtenis. En bij veel verzekeraars geldt standaard een hoger eigen risico voor jongeren, omdat zij in de praktijk meer schade veroorzaken.

Kunt u een hoger eigen risico makkelijk betalen, overweeg dan om daarvoor te kiezen. Daarmee verlaagt u namelijk de premie voor uw autoverzekering en dat kan aantrekkelijk zijn. Overigens kan er nog een reden zijn om de kosten van een (kleinere) schade voor eigen rekening te nemen. Ook een kleine schade zou een relatief grote terugval in schadevrije jaren betekenen en daarmee een stijging van uw premie voor de komende jaren. Door de ‘pijn’ van de schadekosten zelf te nemen, zorgt u ervoor dat uw opbouw van schadevrije jaren gewoon doorgaat. Let er daarnaast ook op dat u een juiste inschatting maakt van het aantal kilometers dat u gaat rijden per jaar, de kilometerstand wordt namelijk ook gecontroleerd als u schade heeft.”

Informatie over nuttige verzekeringen   

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een autoverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Peter Widmer

Peter Widmer

Sinds 1978 werkzaam in de verzekeringswereld. Verschillende functies gehad bij tussenpersonen en gevolmachtigden. Sinds 2014 ben ik in dienst bij Aon als Product Manager.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.