Skip to main content
3 min. leestijd

Wat is de impact van het aantal kilometers op uw autoverzekering? Onze expert Nick Lumoindong legt het graag aan u uit.

Deel dit bericht:

Ons reisgedrag is door de coronacrisis behoorlijk veranderd. Doordat we kiezen voor een hybride vorm van werken, deels thuis en deels op kantoor, maken veel mensen blijvend minder kilometers voor woon-werk verkeer. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij het aantal kilometers dat u in uw auto rijdt. Verzekeraars gaan ervanuit dat de kans op schade groter is als u veel rijdt. En hoe groter de kans op schade, hoe meer premie u betaalt. Wat is de impact van het de kilometerstand en het aantal kilometers dat u rijdt op uw autoverzekering? Onze expert legt het u uit.

Kilometers per jaar inschatten

Als u een autoverzekering afsluit, dan vraagt de verzekeraar meestal hoeveel kilometers u per jaar rijdt. Dit wordt ook wel kilometrage genoemd en heeft invloed op uw premie. Hoe meer kilometers u rijdt, hoe meer premie u betaalt. Geef daarom zo goed mogelijk aan hoeveel kilometers u per jaar rijdt. Dit blijft natuurlijk altijd een schatting, maar die kunt u wel zo goed mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan kilometers voor uw werk, boodschappen of een bezoek aan familie of vrienden. Maar ook aan de kilometers die u rijdt voor eventuele vakanties.

Meer kilometers gereden per jaar

Het kan natuurlijk gebeuren dat u meer kilometers rijdt dan u heeft aangegeven. Als het om slechts enkele kilometers gaat is dat helemaal niet erg. Maar als u enkele honderden of zelfs duizenden kilometers meer rijdt dan moet u dit wel doorgeven aan uw verzekeraar. De premie wordt dan aangepast als dat nodig is. Als u een wijziging in het aantal kilometers niet doorgeeft dan loopt u het risico dat de verzekeraar eventuele schade niet vergoedt.

Kilometerstand belangrijk voor autoverzekering

Bij schade wordt namelijk vaak de kilometerstand gecontroleerd. Maar ook bij een APK en/of onderhoudsbeurt wordt het aantal kilometers geregistreerd. Een verzekeraar kan dus makkelijk checken of – en hoeveel – kilometers u gereden heeft. Als bij deze controle blijkt dat er een fors verschil zit tussen het aantal kilometers dat u heeft opgegeven en daadwerkelijk heeft gereden kan de verzekeraar besluiten niet uit te keren bij schade of in het ergste geval de verzekering te beëindigen.

Controleer uw autoverzekering

Het is verstandig om uw autoverzekering jaarlijks te controleren. Niet alleen als u veel kilometers rijdt, maar dus ook omdat u misschien minder vaak onderweg bent geweest met uw auto dan gedacht. Zeker als u meer thuis bent gaan werken als gevolg van de coronapandemie. Want als u minder kilometers rijdt dan gepland kan dit ervoor zorgen dat uw premie daalt. Wilt u meer weten over waar u allemaal op moet letten als u uw eerste auto koopt? Lees dan dit artikel.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een autoverzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.