Skip to main content
3 min. leestijd

Hoe belangrijk is een goed pensioen eigenlijk? En wordt autorijden in 2024 echt zo duur? We hebben enkele veel voorkomende vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.

Deel dit bericht:

Ook in 2024 gaan er weer veel dingen veranderen op financieel vlak. Wellicht in uw persoonlijke situatie, maar ook in regels en wetgevingen. Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering, uw energierekening en de kosten voor autorijden. We hebben in dit artikel enkele veel voorkomende vragen overzichtelijk voor u op een rij gezet.

Hoe zit het met mijn energielabel en leencapaciteit?

Gaat u in 2024 een hypotheek afsluiten? Dan is het goed om rekening te houden met het energielabel van uw huis. Dat heeft vanaf 2024 namelijk invloed op de maximale hypotheek af van de woning. Voor energiezuinige woningen kunt u een hogere hypotheek krijgen, omdat u minder energie zult verbruiken. Wilt u een compleet overzicht zien van de energielabels en de bedragen die extra geleend kunnen worden? Kijk dan op de website van Nibud.

Hoe bereik ik mijn financiële doelen in het nieuwe jaar?

Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om stil te staan bij uw geldzaken. Misschien heeft u financiële voornemens zoals een fijne zomervakantie of meer sparen. Maar ook als het er financieel niet zo rooskleuring uitziet, is het verstandig om een goede planning te maken voor dit jaar. Weet dan dat er hulp beschikbaar is om financiële problemen te voorkomen en te verhelpen.

Hoe belangrijk is een goed pensioen?

Wellicht bent u al op de hoogte dat ons pensioenstelsel verandert door de nieuwe Wet toekomst pensioenen. Dat heeft waarschijnlijk ook gevolgen voor uw pensioen. 2024 is daarom een goed jaar om u te verdiepen in uw oudedagvoorziening. Bijvoorbeeld in de mogelijkheid uw pensioen aan te vullen met andere inkomstenbronnen en andere manieren om zelf een goed pensioen op te bouwen.

Wat is er gewijzigd in de zorgverzekering in 2024?

Heeft u binnenkort zorg nodig? Dan is het goed om na te gaan waarvoor u precies wel en niet verzekerd bent. En met welke kosten u rekening dient te houden. Ieder jaar met Prinsjesdag worden er weer wijzigingen aangekondigd waar u het volgende jaar mee te maken krijgt. Bekijk nu wat er allemaal veranderd is aan uw zorgverzekering voor 2024.

Gaat mijn energierekening stijgen zonder prijsplafond?

De energieprijzen stegen de afgelopen jaren flink. De overheid besloot daarom een prijsplafond in te stellen, waardoor er een maximumprijs gold voor gas en stroom. Deze tijdelijke regel is beëindigd per 1 januari 2024. Gelukkig zijn de tarieven in de meeste gevallen gedaald tot onder het prijsplafond. Om uitschieters op uw energierekening te voorkomen, kunt u overwegen om te kiezen voor een vast contract. Mensen met een laag inkomen konden de afgelopen jaren ook een energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Ook deze regeling is gestopt per 2024.

Wordt autorijden in 2024 echt zo duur?

De kosten van autorijden zullen dit jaar helaas toenemen. Ten eerste stijgt de belasting voor het aanschaffen van een nieuwe auto (bpm) van € 400 naar € 440. Daarnaast stijgt de motorrijtuigenbelasting vrijwel overal. Ook parkeren wordt op veel plekken duurder in 2024. Er zullen steeds meer zones verdwijnen waar je gratis kunt parkeren, en in veel plaatsen worden de parkeertarieven verhoogd, vooral in de grote steden. Het is verstandig om in 2024 boetes te voorkomen, want die worden 10% hoger. En last but not least: de premies van autoverzekeringen zijn het afgelopen jaar al flink gestegen en zullen waarschijnlijk nog toenemen vanwege de inflatie.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het nieuwe jaar. Een goede verzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Om te voorkomen dat u onnodige kosten moet maken, doet u er goed uw verzekeringen eens goed te checken.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.