Skip to main content
3 min. leestijd

Wist u dat ruim driekwart van de mensen hun vakantie al heeft geboekt voordat het vakantiegeld is gestort? In dit artikel gaan we dieper in op alle mogelijkheden die u heeft met uw vakantiegeld.

Deel dit bericht:

In mei leggen alle vogels een ei… en krijgen de meeste mensen hun vakantiegeld. Een heerlijk moment om een vakantie te boeken. Of gebruikt u het geld op een andere manier? Want dat het vakantiegeld niet alleen maar wordt gebruikt voor het boeken van een reis is al een tijdje duidelijk. Ruim driekwart van de mensen heeft de vakantie sowieso al geboekt voordat het vakantiegeld is gestort (Nibud, 2019). In dit artikel gaan we dieper in op de mogelijkheden die u heeft met uw vakantiegeld.

Heeft iedereen recht op vakantiegeld?

Iedereen die in Nederland werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld wordt meestal eind mei uitgekeerd. Uitzendkrachten en jongeren met een bijbaan krijgen het meestal iedere maand uitbetaald. Tegenwoordig hebben steeds meer werknemers de keuze om het verspreid over het jaar te laten uitbetalen door middel van een individueel keuzebudget. Het vakantiegeld wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Als u uw baan opzegt, krijgt u dus het tot dan toe opgespaarde vakantiegeld uitbetaald. Ook met een uitkering heeft u recht op vakantiegeld.

Hoeveel vakantiegeld krijgt u?

Het vakantiegeld bedraagt meestal (minimaal) 8 procent van uw brutoloon. Hoeveel u precies krijgt hangt dus af van hoeveel u bruto per jaar verdient, soms aangevuld met inkomsten uit overuren, ploegendienst of gevarentoeslagen. Eindejaarsuitkeringen en bonussen tellen niet mee voor de berekening. Ontvangt u een WW- of Wajong-uitkering? Dan bedraagt uw vakantiegeld 8% van de volledige bruto-uitkering van het afgelopen jaar. Bij een bijstandsuitkering is dit 5% bij en bij AOW gaat het om vaste bedragen.

Waar besteden wij ons vakantiegeld aan?

  • Sparen

Veel mensen schrijven hun vakantiegeld meteen over naar hun spaarrekening. Bijvoorbeeld voor een nieuwe eethoek, een beter bed, of een groenere tuin. Maar u kunt uw vakantiegeld natuurlijk ook  gebruiken voor een buffer: geld om (onverwachte) grote uitgaven te betalen, zoals een nieuwe wasmachine of boetes. Met zo´n spaardoel voorkomt u dat u voor vervelende financiële verrassingen komt te staan, en dat geeft rust.

  • Leningen aflossen of betalingsachterstand wegwerken

Geld lenen kost geld; u betaalt er immers rente over. Het is dus een handige keuze om uw vakantiegeld te gebruiken om leningen af te lossen. U bespaart hiermee op uw rentekosten en verlaagt daarmee structureel uw financiële lasten. Om het meeste profijt te halen uit uw vakantiegeld, lost u natuurlijk eerst de leningen af waarover u de hoogste rente betaalt, bijvoorbeeld de leningen op uw creditcard.

  • Huis verduurzamen of verbeteren

Investeren in de energiezuinigheid van uw koopwoning is ook een uitstekende besteding van uw vakantiegeld. Bijvoorbeeld door het installeren van zonnepanelen, door uw huis te laten isoleren of door energiezuinige apparaten aan te schaffen. Dit levert u een besparing op de energiekosten op en u draagt tegelijkertijd bij aan een beter klimaat. Daarnaast kunt u het geld gebruiken om uw huis op te knappen en bijvoorbeeld die lang geplande schilderbeurt te laten uitvoeren. Goede investeringen in de waarde van uw huis.

  • Boek een heerlijke vakantie!

Misschien wel de beste besteding van uw vakantiegeld, is toch waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is. Boek een verre vliegreis naar wuivende palmbomen, maak een roadtrip door de mooie landschappen van Frankrijk of onderneem een relaxte vakantie in eigen land, en geniet! U bent er even helemaal uit, laat uw stress achter en komt tot rust. Dus welke besteding u ook kiest, geniet van uw welverdiende vakantiegeld!

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Wilt u advies over uw financiën? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld door het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans om uw dromen te verwezenlijken vele malen groter. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.