Skip to main content
6 min. leestijd

Een fraai energielabel heeft effect op de energiekosten en de prijs van een huis. Hoe kunt u met een subsidie – op bijvoorbeeld een hybride warmtepomp – uw huis verduurzamen? Lees er hier meer over.

Deel dit bericht:

Door de coronacrisis is het voor veel mensen duidelijk geworden hoe belangrijk een fijn huis is. De meeste mensen brengen veel tijd thuis door, dan wilt u natuurlijk wel dat het een warme en toekomstbestendige plek is. Een fraai energielabel, wat een gunstig effect heeft op de energiekosten en de prijs van een huis, hoort daar tegenwoordig ook bij. Nu de overheid de hybride warmtepomp verplicht gaat stellen in 2026, is het slim om alvast na te denken over het verduurzamen van uw huis. Gelukkig is het mogelijk om hier subsidie voor aan te vragen. Onze expert Joey van Druten vertelt u in dit artikel alles over (duurzame) energie en uw woning.

Wat betekent een energielabel?

Misschien heeft u zich er al weleens in verdiept, maar de meeste mensen weten niet precies wat zo’n energielabel nu eigenlijk inhoudt. Het energielabel van een woning laat zien hoe duurzaam een koop- of huurhuis is. Hoe minder fossiele energie uw woning gebruikt, hoe beter uw energielabel. Daarnaast laat het zien welke mogelijkheden er nog zijn om verder te verduurzamen.

Om het energielabel te bepalen, wordt gekeken hoeveel energie er nodig is om een huis te verwarmen of af te koelen. Ook het type huis speelt een rol. Een rijtjeshuis is bijvoorbeeld energiezuiniger dan een vrijstaande woning omdat deze ook warmte van de omliggende huizen krijgt.

Het energielabel wordt aangegeven met een letter van A t/m G. De letter A betekent zeer energiezuinig, terwijl G het minst zuinig is. Daarnaast kunnen er aan de A nog maximaal vier plusjes worden toegevoegd, dit geeft aan hoeveel fossiele energie (energie uit vervuilende brandstoffen zoals aardgas, aardolie en kolen) een huis gebruikt. De meeste nieuwbouwhuizen zullen een A met minimaal drie plusjes hebben, wat betekent dat de woning bijna energieneutraal is.

Het verschil tussen energielabel A, B en C

Energielabels A, B en C zijn alle drie ‘groene’ labels. Maar waarin verschillen ze dan eigenlijk van elkaar? Energielabel A is het meest ‘groene’ label dat een woning kan krijgen. Het betekent dat het huis erg energiezuinig is en dus beter voor het milieu én voor de energiekosten. Ook levert een huis met energielabel A meer op bij de verkoop.

  • Huizen met energielabel A zijn goed geïsoleerd en hebben vaak duurzame vormen van energie- en stroomopwekkers zoals zonnepanelen, een warmtepomp of een groen dak. Door de goede isolatie blijft het huis in de winter dus lekker warm en dat is zeker in deze tijd van hoge energiekosten een groot voordeel.
    energielabel huis
  • Heeft een woning energielabel B? Dan zijn de buitenmuur, de vloer en het dak van het huis vaak goed geïsoleerd. Er is meestal een zuinige cv-ketel aanwezig en goed isolerend dubbel glas. Het verschil met label A is dat er nog een aantal energiebesparende maatregelen genomen moeten worden om tot een lager (primair fossiel) energiegebruik te komen. Denk hierbij aan zonnepanelen op het dak. Door deze aan te schaffen krijgt het huis meestal alsnog een energielabel A.
  • Met energielabel C is een huis weer net iets minder zuinig dan bij B, maar alsnog redelijk laag in energieverbruik. Met dit label beschikt de woning bijvoorbeeld vaak wel over dubbel glas, maar is de muur-, vloer- en dakisolatie vaak nog niet optimaal. Met een paar kleine aanpassingen zou het huis al van label C naar B kunnen. Dit kan dan bijvoorbeeld gaan om extra isolatie van een spouwmuur, vloer of dak, meer isolerend (HR++) glas door de gehele woning of een warmtepomp.

Welk energielabel heeft uw huis?

Vraagt u zich af welk energielabel uw huis heeft? Het energielabel is voor iedereen toegankelijk te vinden via het EP-Online. Dit is de officiële landelijke database waar geldige energielabels in zijn opgenomen. Hierin vindt u ook terug wanneer het label van uw huis is opgesteld en tot wanneer het geldig is. 

Denk u dat uw label niet meer klopt?

U kunt een nieuw energielabel aanvragen door een afspraak te maken met een energieadviseur. Let erop dat u dit op tijd doet als u uw huis wilt verkopen en in de markt wilt zetten met een nieuw energielabel. Veel energieadviseurs hebben het erg druk, dus het kan langer duren voordat ze uw aanvraag kunnen behandelen. De kosten van een nieuw energielabel verschillen per adviseur en per woning. In 2022 betaalde u voor een label voor een gemiddelde woning ongeveer € 300. 

Woningen en gebouwen met een verplicht energielabel

Daarnaast heeft de Rijksoverheid het energielabel voor de meeste woningen en gebouwen verplicht gesteld. U kunt een boete riskeren als u geen geldig energielabel heeft als u uw huis verkoopt of verhuurt. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een energielabel niet verplicht is. Bijvoorbeeld bij kerken en moskeeën, een beschermd monument en vrijstaande gebouwen met een gebruiksoppervlakte tot 50 m2. Denk hierbij aan een tiny house, woonboot of woonwagen.

Energielabel verbeteren met een warmtepomp

U kunt het energielabel van uw huis op verschillende manieren verbeteren. U kunt bijvoorbeeld uw huis beter isoleren, waardoor warmte langer wordt vastgehouden. Daarnaast zijn er verschillende installaties voor duurzamere energie. Denk hierbij aan zonnepanelen of een warmtepomp.

Hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht

Naast dat het u een beter energielabel oplevert, heeft het kabinet besloten dat de hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht wordt. De overheid hoopt dat huizen hierdoor sneller ‘groener’ worden. Een hybride warmtepomp is een kleine warmtepomp die met de cv-ketel samenwerkt. Hij wekt stroom op en haalt warmte uit de lucht om uw huis mee te verwarmen. Hierdoor verbruikt het systeem gemiddeld 60% minder aardgas dan bij een traditionele cv, en dat is natuurlijk een stuk energiezuiniger. 

Uitzonderingen waar de hybride warmtepomp niet verplicht is

Dit betekent overigens niet dat u uw cv-ketel meteen in 2026 moet vervangen. Het zorgt er alleen voor dat u voor een duurzame vorm van energie moet kiezen zodra uw huidige cv-ketel aan vervanging toe is.

Er wordt echter wel een uitzondering gemaakt op het verplichten van een hybride warmtepomp voor woningen die niet goed verwarmd kunnen worden met de warmtepomp of via andere duurzame opties. Ook voor woningen waarbij een duurzaam alternatief zich niet terugverdient, bijvoorbeeld omdat er te veel aan de woning veranderd moet worden, wordt er een uitzondering gemaakt. 

Subsidie voor verduurzaming van uw huis

De overheid heeft ervoor gekozen om een hybride warmtepomp verplicht te maken, omdat dit het goedkoopste duurzame alternatief is voor de ‘oude’ cv-ketel. Een hybride warmtepomp kost op dit moment ongeveer € 6.000 inclusief installatie. Maar dat betekent niet dat iedereen zich dit kan veroorloven. Daarom is er een budget van € 150 miljoen beschikbaar voor subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp.  Als u begin 2023 een hybride warmtepomp op buitenlucht zou kopen, krijgt u ongeveer tussen de € 1.950 en € 3.000 subsidie. U moet dan wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. 

Huishoudens met een laag of middeninkomen kunnen daarnaast een lening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds om de warmtepomp te financieren. Het bedrag dat u hiervoor leent, betaalt u in delen terug.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Als u in en rond uw huis aan de slag gaat, is het prettig om zeker te weten dat u goed verzekerd bent. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen geven we u graag meer informatie:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.