Skip to main content
4 min. leestijd

Eenvoudige maatregelen zorgen dat uw huis behaaglijk voelt zonder hoge energiekosten.

Deel dit bericht:

In de winter is het fijn om de verwarming iets hoger te zetten. Dat dat gevolgen heeft voor de energierekening zal geen verrassing zijn. Toch kunt u zelf met een aantal eenvoudige maatregelen zorgen dat uw huis behaaglijk aanvoelt zonder dat uw energiekosten enorm oplopen.

In de winter zijn de dagen korter, kouder en vaak ook natter dan in de rest van het jaar. Ook in huis voelt het daardoor al snel killer aan en dan is het fijn om de verwarming iets hoger te zetten. Dat dat gevolgen heeft voor de energierekening zal geen verrassing zijn. Toch kunt u zelf met een aantal eenvoudige maatregelen zorgen dat uw huis behaaglijk aanvoelt.

Plaats niets voor uw radiatoren

De meeste radiatoren zijn niet heel mooi en dus kan het goed van pas komen om uw bank of kast ervoor te plaatsen. Maar als u een groot meubelstuk voor uw verwarming zet, dan houdt u de stralingswarmte tegen. Het is dus verstandiger om dat niet te doen.

Gebruik de warmte van de zon

Als u op een zonnige winterochtend de gordijnen opent en de zon de hele dag naar binnen laat schijnen, dan warmt uw woning op een eenvoudige en voordelige manier op. Doe de gordijnen in de avond wel op tijd weer dicht, dan heeft u zo min mogelijk last van de kou die dan van uw ramen afkomt.

Vul de CV-ketel op tijd bij

Klinkt het alsof er water door uw radiatoren stroomt? Dan is de kans groot dat de druk in uw CV-ketel te laag is en u deze moet bijvullen. Een druk van 1,5 tot 2 bar is het best. Overigens kunt u ook besparen door uw ketel op de ecostand te zetten. Dan duurt het iets langer totdat u warm water heeft, maar u verbruikt wel minder gas…en u drukt daarmee de energiekosten een beetje.

Ontlucht alle radiatoren in uw woning

Na het vullen van de CV-ketel is het verstandig om de radiatoren te ontluchten, te beginnen met de radiator die het dichtst bij de ketel zit. Iedere radiator heeft een speciaal ontluchtingskraantje; dat draait u voorzichtig open. Zodra er water uit de radiator komt, draait u het kraantje weer dicht; de lucht is er dan uit. Ook als een radiator niet meer goed warm lijkt te worden, kan dit een oplossing zijn.

Actief bewegen

Dan een tip die misschien wat minder voor de hand ligt: blijf actief (en goedkoop) bewegen. Door te sporten onderhoudt u uw spierweefsel en dat zorgt er dan weer voor dat u het minder snel koud krijgt. En dus hoeft u minder (snel) te stoken. Is het weer te slecht om hard te lopen of te wandelen? Denk dan ook eens aan alternatieven als fitness, zwemmen of andere indoorsporten.

Let ook op de verlichting

Naast besparingen op het klimaat in huis, kunt u ook op de verlichting letten. Laat lampen niet onnodig branden, zorg dat ze uit zijn in de ruimtes waar u niet bent en zet alle verlichting uit als u uw woning verlaat. Als u wel thuis bent, kan verlichting met kaarsen trouwens ook heel sfeervol zijn.
Vindt u het prettig dat er toch een lampje brandt als u niet thuis bent en de schemering invalt? Voor een paar euro koopt u een tijdschakelaar, die de lamp op het juiste moment aanzet (en eventueel weer uit). Kijk tot slot ook nog eens kritisch naar het soort lampen dat u heeft. Ziet u ergens nog een ‘ouderwetse’ gloeilamp? Dan is het zeker qua energiekosten de moeite waard om die door een veel zuiniger led-exemplaar te vervangen.

Wat kan de overheid voor uw energiekosten betekenen?

Tot uiterlijk eind 2021 kunt u subsidie krijgen wanneer u energiebesparende maatregelen doorvoert in uw eigen woning. Hiervoor gelden onder andere deze voorwaarden:
1. U vraagt de subsidie aan voor de woning waarin u al woont of na de verbouwing gaat wonen (het zogeheten hoofdverblijf).
2. U neemt minimaal twee grote energiebesparende isolatiemaatregelen.
3. Voor een aan- of uitbouw krijgt u geen subsidie, de verbouwing moet plaatsvinden binnen de bestaande ‘thermische schil’ van uw woning.
4. U heeft niet eerder subsidie ontvangen vanuit de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH).
5. De maatregelen zijn uitgevoerd door een erkend bouwbedrijf. U mag de maatregelen als eigenaar en bewoner niet zelf uitvoeren.
6. De subsidie geldt alleen voor maatregelen die uiterlijk 12 maanden geleden zijn geïnstalleerd.
U kunt de subsidie aanvragen nadat u de maatregelen heeft laten uitvoeren. Ook moet de rekening al betaald zijn. NB: Vraag de subsidie niet te laat aan, veel mensen zullen hier gebruik van maken en op is op.

Ook subsidie voor een appartement?

Als u in een koopappartement woont dan moet de Vereniging van Eigenaren (VvE) isolatiemaatregelen voor het hele appartementencomplex regelen. Ook hiervoor heeft de SEEH een budget beschikbaar gesteld, dat tot uiterlijk eind 2022 gebruikt kan worden.
Dit budget is wel een stuk lager dan het ‘potje’ voor woningeigenaren. Toch gaat het budget voor VvE’s in de praktijk minder snel op, omdat een VvE over het algemeen meer tijd nodig heeft om tot een besluit te komen dan een individuele woningbezitter.

Andere tips om te besparen

Tot slot nog een paar andere tips die kunnen bijdragen aan het besparen op uw energiekosten:

  • Zorg dat (tussen)deuren niet onnodig open blijven staan, daardoor gaat onnodig warmte verloren.
  • Plaats tochtstrips bij ramen, deuren en de brievenbus.
  • Bespaar warm water door korter te douchen. We staan gemiddeld negen minuten onder de douche, dat kan vaak veel korter.
  • Handenwassen kan in de meeste gevallen prima met koud water.
  • Zet elektrische apparaten niet op stand-by, maar helemaal uit; ook op de stand-by-stand verbruiken ze nog onnodig energie.
  • Kijk of u energie ’slurpende’ apparaten (zoals de wasdroger) minder kunt gebruiken.
Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.