Skip to main content
3 min. leestijd

Dinsdag 19 september was het weer tijd voor Prinsjesdag. Tijdens het voorlezen van de troonrede door de koning, worden zoals altijd ook de veranderingen in de zorgverzekering besproken. Maar wat verandert er volgend jaar voor u? We zetten het voor u op een rijtje.

Deel dit bericht:

Wat gaat er veranderen in uw zorgverzekering in 2024? Blijft het eigen risico hetzelfde? Wat zijn de wijzigingen in de dekking van de basisverzekering? En wat gaat de premie doen? Tijdens Prinsjesdag is het nieuws over de zorgverzekering in 2024 naar buiten gekomen. We zetten de veranderingen voor u op een rij.

Ook in 2024 blijft het verplichte eigen risico gelijk

Het verplichte eigen risico in 2024 blijft gelijk op € 385, net als in 2023. Dit verplichte eigen risico geldt voor iedereen van 18 jaar en ouder. U betaalt alleen een eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Onder het verplichte eigen risico vallen kosten zoals ziekenhuiszorg, specialist en medicijnen. Voor huisartsbezoek, verloskundige zorg en kraamzorg geldt geen verplicht eigen risico.

U kunt zelf eventueel voor een vrijwillig hoger eigen risico kiezen, tot maximaal € 885 per jaar (€ 500 meer dan uw verplichte eigen risico). Als u dat doet, betaalt u een lagere premie voor uw basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat u dan met hogere kosten te maken krijgt als u bijvoorbeeld een behandeling moet ondergaan of in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Het is mogelijk dat het verplichte eigen risico in de toekomst gaat wijzigen. Er wordt gekeken of het mogelijk is om verzekerden niet in één keer het hele eigen risico te laten betalen. Dit is nu wel het geval, bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Dit wordt verder uitgezocht maar is voor 2024 nog niet van toepassing.

Ook volgend jaar stijgt de zorgpremie

De verwachting is dat de zorgpremie met € 12 per maand gaat stijgen, omdat de totale zorguitgaven in Nederland hard stijgen. De zorgkosten stijgen door:

 • Een toename in het aantal chronisch zieken
 • Hogere salarissen in de zorgsector
 • Inflatie en vergrijzing

Of uw zorgverzekering met meer of minder dan € 12 stijgt, bepaalt uw zorgverzekeraar. De individuele zorgverzekeraars stellen zelf de hoogte van de zorgpremie vast. Uiterlijk 12 november 2023 weet u de premie van uw zorgverzekering 2024.

Wat betekent dit voor de zorgtoeslag?

In 2023 is de zorgtoeslag fors gestegen. Voor 2024 daalt de zorgtoeslag. De compensatie voor energiekosten die in 2023 is gegeven, vervalt. De zorgtoeslag zal maximaal € 242,75 per maand gaan bedragen. Wilt u meer weten over de zorgtoeslag? Kijkt u dan op toeslagen.nl.

Aanpassingen in de inkomensafhankelijke bijdrage

Ook via de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet betaalt u mee aan de zorgverzekering. Voor de meeste mensen gebeurt dit via de werkgever of uitkeringsinstantie. Hoe hoger uw inkomen, des te hoger uw bijdrage is. De inkomensafhankelijke bijdrage is er in twee varianten, het reguliere en het verlaagde tarief. Het reguliere tarief daalt per 2024 naar 6,57%. Het verlaagde tarief van de inkomensafhankelijke bijdrage daalt ook licht, naar 5,32%.

Wijzigingen in dekking basisverzekering

Kort samengevat zijn de wijzigingen voor 2024:

 • Kraamzorg flexibeler in te zetten over een langere periode
 • Uitbreiding pakket met valpreventie
 • De 20-wekenecho wordt niet meer betaald uit de basisverzekering
 • Langer recht op paramedische herstelzorg na Covid-19

Basisverzekering verplicht

Wist u dat de basisverzekering de enige verplichte verzekering in Nederland is voor iedereen vanaf 18 jaar? De inhoud ervan bepaalt de overheid; de individuele verzekeraar heeft daar geen invloed op. Op deze manier zorgt de overheid ervoor dat iedere Nederlander in ieder geval toegang heeft tot dezelfde basiszorg door onder andere de huisarts en het ziekenhuis. Dit wordt ook wel de medisch noodzakelijke zorg genoemd.

Collectief verzekerd via stichting, vereniging of werkgever?

Ben u collectief verzekerd voor zorg via een stichting, vereniging of werkgever? Afhankelijk van de gemaakte afspraken heeft u korting op uw aanvullende verzekeringen. Naast een korting op de premie van aanvullende verzekeringen biedt een collectieve zorgverzekering meer voordelen. Zo kunt u vaak gebruik maken van hogere of meer vergoedingen en heeft u toegang tot programma’s en trainingen om te werken aan uw gezondheid en vitaliteit. Dit is een belangrijk voordeel van collectieve zorgverzekeringen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

 • Hoge collectieve vergoedingen
 • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.