Skip to main content
3 min. leestijd

Eenzaamheid is soms dichterbij huis dan we denken, zeker tijdens de kerstperiode. Wat kunt u doen om met een klein gebaar het verschil te maken?

Deel dit bericht:

December is voor de meesten van ons een gezellige maand vol feestdagen om samen te vieren met familie en vrienden. De televisiereclames en billboards laten ons de ideale kerstsfeer zien; een grote groep familie en vrienden rond een overdadig gedekte tafel vol lekker eten en drinken. Maar voor veel mensen is dit niet de realiteit. Steeds meer mensen voelen zich juist eenzaam in deze tijd van het jaar. Wendy de Wit deelt tips over wat u kunt doen om met een klein gebaar het verschil te maken.

Eenzaamheid is overal

Bij eenzaamheid denken we misschien als eerst aan de oude oma die zonder haar overleden man Kerst moet vieren. Maar er zijn veel meer redenen waardoor mensen zich eenzaam voelen: familieleden die op grote afstand van elkaar wonen, ouders van wie de kinderen net het huis uit zijn of mensen die geen hechte familieband hebben. Ook jongeren kunnen zich eenzaam voelen en opzien tegen de feestdagen. Of mensen met een volle sociale agenda kunnen zich simpelweg niet op hun plek voelen binnen een groot gezelschap.

Effect van eenzaamheid op mentale gezondheid

Eenzaamheid heeft een diepgaand effect op de mentale gezondheid. Het kan ervoor zorgen dat mensen een gebrek aan verbinding, waardering en steun voelen. Dit kan leiden tot gevoelens van verdriet, angst, isolatie en zelfs depressie. Genoeg redenen dus om tijdens de feestdagen extra aandacht aan eenzaamheid te besteden en hoe we met een klein gebaar een groot verschil kunnen maken in het leven van familie, vrienden, buren en collega’s.

Familie en vrienden

Soms is het moeilijk in te schatten of iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart. We deinzen er misschien voor terug om ernaar te vragen. Maar voor iemand die eenzaam is, is het vaak nog lastiger om erover te beginnen. Het helpt als u zelf de eerste stap zet en vooral een luisterend oor biedt.

Wanneer mensen hun gevoelens kunnen delen, lucht dat vaak al enorm op. Vraag de vrijgezelle neef of nicht niet waarom ze ‘nou nog steeds geen vriendje of vriendinnetje hebben’, maar focus u in het gesprek op wat jullie verbindt. En stuur de vriend of vriendin die u al een tijd niet gesproken hebt een kaartje of een berichtje. Dat kan zo maar precies op het juiste moment komen.

Een goede buur…

Eenzaamheid is soms dichterbij huis dan we denken. We zeggen onze buren meestal wel gedag, maar maak ook eens tijd voor een praatje. Dit kan een wereld van verschil betekenen. Nodig uw buurvrouw uit voor een kopje koffie of help uw buurvrouw bij het kopen en opzetten van de kerstboom. En wilt u meer doen? Organiseer dan samen met andere buren een gezellige buurtborrel of een kerstmarkt.

Op het werk

Veel van onze tijd besteden we op ons werk. Het is daarom een uitgelezen plek om een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid te creëren. Organiseer een kerstborrel, lunch samen met collega’s of zet een informeel netwerk op waar mensen zich bij kunnen aansluiten. Ook de werkgever kan bijdragen en heeft er zelf ook baat bij als mensen met plezier naar hun werk gaan. Bied flexibele werktijden tijdens de feestdagen en geef medewerkers de kans om tijd door te brengen met hun dierbaren tijdens de feestdagen. Op die manier kunnen zij er in het nieuwe jaar ook weer met frisse moed tegenaan.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw (mentale) gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s. Zo helpen ze u uw goede gezondheid te bewaken.

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen:   

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.