Skip to main content
4 min. leestijd

Wat is Blue Monday en wat kunt u doen om de winterdepressie van Blue Monday (en de periode eromheen) zelf goed door te komen? Lees hier meer.

Deel dit bericht:

Volgens de verhalen is de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar en daarom heet die dag Blue Monday. Na de gezelligheid van de feestdagen, valt de donkere januarimaand tegen. Veel mensen komen erachter dat ze zich niet aan hun goede voornemens kunnen houden. Een kleine winterdepressie ligt dan op de loer. Wat kunt u doen om Blue Monday (en de periode eromheen) zelf goed door te komen? En hoe helpt u anderen die hier gevoelig voor zijn? Onze expert Wendy de Wit vertelt het u met plezier. 

Kleur geeft een blij gevoel, dus maak uw blue monday felblauw

Als de kerstboom de deur uit is en alle kerstversiering weer opgeborgen, kan uw huis er ineens ontzettend saai en grauw uitzien. Misschien is dat dan het moment om die ene muur een vrolijke kleur te geven, leuke accessoires te kopen of een paar mooie nieuwe planten in huis te halen. Met die nieuwe impulsen in uw inrichting knapt u zelf vaak ook aardig op. Maar het kan zelfs al een groot verschil maken om de boel eens uitgebreid schoon te maken en uw spullen net iets anders neer te zetten.

Energie tanken uit werkplezier

Ook uw werk kan helpen om die sombere wintermaanden door te komen. Pak dat ene leuke project op waarin u zich kunt vastbijten, organiseer een leuk teamuitje of een gezellige lunch of maak iets vaker een praatje bij het koffiezetapparaat. Sowieso is het verstandig om mensen op te zoeken; uzelf opsluiten in uw werkkamer thuis is in ieder geval niet de beste oplossing.

Blue Monday

Dopamine krijgen door complimenten te geven

Nog een leuk weetje: als u anderen gemeende complimenten geeft, maakt u zelf dopamine aan. En dat zorgt ervoor dat u stress en spanning bij uzelf verlaagt. Daarnaast is het natuurlijk gewoon leuk om iemand een compliment te geven. Dus: wat goed dat u dit artikel leest! Hopelijk helpt het u om deze donkere tijd van het jaar prettiger door te komen.

Beweging draagt bij aan geestelijke gezondheid

Misschien herkent u het wel: veel mensen willen op de bank hangen en snacken als ze niet zo lekker in hun vel zitten. Terwijl dat nou net níet helpt. Ook voor uw geestelijke gezondheid is het juist goed om voor een gezonde levensstijl te kiezen. Als u gezond eet en zorgt dat u iedere dag tenminste een half uur beweegt, zult u merken dat u snel beter in uw vel gaat zitten.

Mindfulness helpt tegen depressie

Natuurlijk noem ik beweging met een reden. Naast dat het gezond is om genoeg te bewegen, zorgt het er ook voor dat u het ‘gelukshormoon’ endorfine aanmaakt. U gaat zich er dus echt gelukkiger door voelen. Een mindfulness training kan ook een aanrader zijn: het helpt u om meer intens te genieten en om stress-symptomen, slaapproblemen en gevoelens van angst en depressie te verminderen. Niet voor niets bieden steeds meer zorgverzekeringen een mindfulness-app of -training aan.

Extra vitamine D is belangrijk

Juist in deze donkere tijd is het belangrijk dat u voldoende vitamine D binnenkrijgt, want dat zorgt onder andere voor een goede weerstand. In andere jaargetijden lukt dat vrij makkelijk via het daglicht, in deze tijd van het jaar is dat minder vanzelfsprekend. Probeer in ieder geval het daglicht op te zoeken, bijvoorbeeld met een wandelingetje tijdens uw lunchpauze. En zorg daarnaast voor voeding die rijk is aan vitamine D, zoals eieren en vette vis; of neem desnoods tabletjes of druppels in.

Lachen is gezond

Tot slot: lachen helpt u om beter in uw vel te zitten. Ga daarom iets doen waar u vrolijk van wordt. Lees een leuk boek, kijk een grappige film of ga gezellig samen winkelen. Het helpt ook al om plannen te maken, dus gebruik deze tijd om een heerlijke vakantie, weekendje weg, theatervoorstelling of een concert te boeken. De voorpret kan u al door uw Blue Monday heen slepen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Uw gezondheid is erg belangrijk. Zorgverzekeraars vinden dat ook en ondersteunen u daarom niet alleen als u zorg nodig heeft door ziekte of een ongeval. Ze bieden ook steeds meer op het gebied van preventie, zoals ondersteunende apps en online gezondheidsprogramma’s en zelfs tips over voeding. Zo helpen ze u om uw goede gezondheid te bewaken.  

In deze artikelen vertellen we u meer over de zorgverzekering en wat die voor u kan betekenen: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.