Skip to main content
4 min. leestijd

Een zorgverzekering is meer dan alleen zorg op het moment dat u dat nodig heeft. Wat is dat meer dan? U hoort het in onze podcast.

Deel dit bericht:

In de podcast De Tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in vier minuten, behandelt Aon al je vragen kort en krachtig. Als de zoemer afgaat, is de tijd voorbij. Maar de zorgverzekering is meer dan alleen zorg op het moment dat u dat nodig heeft. Wat is dat meer dan?.

Je kunt de podcast “De tijd gaat nu in – Alles over verzekeringen in 4 minuten” beluisteren in je favoriete podcast-app of beluister ze via deze site.

Spotify Google Podcasts Pocket Casts Apple Podcasts

 

 

Wil je de podcast over de zorgverzekering nog eens nalezen? Dat kan! Hieronder hebben we de podcast voor je uitgeschreven.

Wendy de Wit, zorgverzekeringspecialist bij Aon, een zorgverzekering doet dus meer. Maar wat is dat dan? En wat heb ik er aan?

Je ziet echt een trend onder zorgverzekeraars. Ze richten zich eerst vooral op het vergoeden van kosten op het moment dat je ziek bent en zorgen daar goed voor. Zorgen dat alles goed geregeld is met de zorgverleners. Maar je ziet nu dat de zorgverzekeraars zich steeds meer gaan richten op het gebied van preventie. Hoe voorkomen we met z’n allen dat we ziek worden? Hoe voorkomen we met z’n allen dat we collectief wat minder gaan wegen? Want overgewicht is een chronisch probleem.

Overgewicht betekent overigens heel veel kosten voor een zorgverzekeraar. Dus zij zitten steeds meer in de hoek van: hoe kan ik voorkomen dat mensen ziek worden? Dus preventief. Hoe kunnen we daar gezondheidswinst uit halen? En dan met name dus op het gebied van de gezondheid en vitaliteit. Dus zij zijn echt steeds meer bezig met het ontwikkelen van diensten om mensen te helpen. Ondersteunende apps. Dat soort dingen.

Zijn er voorbeelden?

Jazeker. Er zijn zorgverzekeraars die een platform bieden en op dat platform kun je alles vinden op het gebied van fysiek, mentaal en bewegen. Wil je bijvoorbeeld werken aan een dagelijkse routine als het gaat om bewegen, dan kun je daarover op een vrij simpele en makkelijke manier, tips vinden. Er zijn verzekeraars die ondersteunende apps bieden.

Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een mindful app. Die mindful app kun je gebruiken als je gaat wandelen en ondertussen volg je de mindful cursus die op de app zit. Zij bieden eigenlijk van alles en nog wat, heel divers. Ik denk dat er ergens wel iets uit te halen is om je te helpen, echt ter ondersteuning.

Kun je ook voorbeelden noemen van bepaalde zorgverzekeraars die hier dus meer aan doen?

De grotere. Dan heb je het over CZ, VGZ, Zilveren Kruis, Menzis. Dat zijn allemaal verzekeraars die zich hier heel erg op richten.

Dit kan complex overkomen. Maakt dit het kiezen van een zorgverzekering nu ook niet heel complex?

Ik denk niet dat het een keuzebepalende factor is. Ik denk dat het vooral zit in de basisverzekering en de aanvullende verzekering en de premie die daarbij hoort. Maar wat wel belangrijk is, is dat het dus niet alleen maar daarover gaat, over wat er verzekerd is en welke premie je daarvoor betaalt. Maar ook dat je een beroep kan doen op een zorgverzekeraar als je wilt werken aan je gezondheid. Ik denk dat dat de belangrijkste boodschap is.

Zeker omdat in het verleden men zich daar niet heel erg op richtte en nu wel degelijk. Heb je echt hulp nodig? Je wilt graag afvallen maar het lukt niet? Nou, kijk bij je zorgverzekeraar wat daar te krijgen is, wat je kan helpen daarmee.

Wat zijn eigenlijk de meest voorkomende misvattingen als het over zorgverzekeringen gaat?

Nou, dat is heel hardnekkig. Bijvoorbeeld dat de huisarts onder je eigen risico valt. Dus dat mensen niet naar de huisarts gaan omdat ze bijvoorbeeld naast het wettelijke eigen risico nog een hogere eigen risico hebben gekozen. Dit is niet nodig. Een huisarts valt gewoon niet onder het eigen risico. Je kan altijd met een gerust hart naar een huisarts gaan. Die huisarts is super belangrijk voor de toegang van de rest van zorg.

Daarnaast is het ook zo dat je basisverzekeringen hebt met gecontracteerde zorg of beperkt gecontracteerde zorg. Dus dat wil zeggen dat van de tien ziekenhuizen in de regio er misschien twee gecontracteerd zijn. Maar dat betekent niet dat als er iets heel ernstig spoedeisend is, dat je niet bij die tien terecht kan. Die twee ziekenhuizen zijn gecontracteerd voor wat men noemt: geplande zorg. Dus zorg waarvan van tevoren is afgesproken dat je die moet afnemen. Maar overkomt je een ongeluk, ben je op het sportveld en je breekt je been, en je moet alsnog met een gezwinde spoed naar het ziekenhuis? Dan kan je altijd in ieder ziekenhuis terecht.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Wendy de Wit

Wendy de Wit

Wendy de Wit is gespecialiseerd in allerlei zaken die te maken hebben met sociale zekerheid. Er is heel veel goed geregeld in Nederland maar dit hoeft niet altijd te passen bij ieders persoonlijk situatie. Hier en daar is een hoger aanvulling op inkomen of zorg noodzakelijk. Beantwoording van vragen zoals: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een ZZP-er niet naar de Bijstand hoeft? Passen de zorgbehoeften wel bij de afgesloten zorgverzekering?

Zorgverzekering

Er gaat niets boven uw gezondheid

  • Hoge collectieve vergoedingen
  • Met gratis tandongevallenverzekering tot €22.500

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.