Skip to main content
3 min. leestijd

De feestdagen komen er weer aan: gezellig, maar meestal ook erg duur. Hoe zorgt u ervoor dat uw uitgaven binnen de perken blijven? Wij helpen u met handige bespaartips voor een zorgeloze Sinterklaas en Kerst.

Deel dit bericht:

Nog even en de feestdagen staan weer voor de deur. Sinterklaas en Kerstmis zijn een tijd van gezelligheid, cadeaus en heerlijk eten. Maar de dure decembermaand kan ook een flinke aanslag zijn op uw portemonnee. Hoe zorgt u dat uw uitgaven binnen de perken blijven en u niet voor onaangename financiële tegenvallers komt te staan? Onze expert Cor Dammers helpt u met deze handige bespaartips.

Stel een budget op

Hoeveel geld kunt en wilt u maximaal besteden aan Sinterklaas en Kerst? Begin met het vaststellen van een realistisch budget. Zo zorgt u dat u door de mooie feestdagen niet in de financiële problemen terechtkomt. Maak een overzicht van alle kosten, zoals cadeaus, eten en drinken, versieringen en eventuele uitstapjes. Zorg voor een beetje ruimte in het budget, zodat u ook geld heeft voor onverwachte uitgaven. Stel daarnaast duidelijke prioriteiten. Wat is het belangrijkste voor u en uw eventuele partner: kerstcadeaus voor al uw geliefden of een uitgebreid kerstdiner?

Begin op tijd

Sparen is eigenlijk het hele jaar door handig om te doen, voor verschillende doelen. Het is dus ook nooit te vroeg om te beginnen met sparen voor de feestdagen. Zet regelmatig een klein bedrag apart op uw spaarrekening. Zo bouwt u makkelijker een budget op voor de kosten van alle festiviteiten in december. Wacht ook niet tot op het laatst met het zoeken naar sinterklaas- of kerstcadeaus. Maak gebruik van uitverkoop en aanbiedingen eerder in het jaar, maar pas wel op voor de verleiding om dingen te kopen die niet op uw wensenlijst staan tijdens dagen als Black Friday en Cyber Monday.

Besparen op cadeaus

  • Maak een lijstje en houd u eraan: schrijf op wie u welke cadeaus wilt geven en stel een limiet in voor elk cadeau. Zo voorkomt u dat u in de winkel alsnog impulsieve aankopen doet.
  • Speel een cadeauspel: veel mensen kopen niet meer voor iedereen een apart cadeau met de feestdagen, maar spelen een spel. Het idee van deze spellen is dat u meerdere kleine cadeautjes koopt waarom gedobbeld wordt (Sinterklaas-dobbelspel) of dat u een cadeau koopt voor één persoon (lootjes trekken of ‘Secret Santa’).
  • Betaalbare cadeaus: cadeaus hoeven niet altijd duur te zijn. Zoek ook eens op online marktplaatsen of kringloopwinkels. Daar vindt u veel leuke, tweedehands cadeaus onder de 10 euro. ‘Regifting’ is ook mogelijk: heeft u een sinterklaascadeau gekregen dat u niet gebruikt? Geef het dan met kerst door aan iemand die u er wel blij mee maakt. Natuurlijk kunt u ook zelf een cadeautje maken, als u een beetje creatief bent. Dit geeft vaak ook nog eens wat extra’s.

Tips voor het kerstdiner

  • Verdeel de lasten: een populaire manier om kosten voor het kerstdiner te besparen, is de afspraak dat iedere gast een eigen gerecht meebrengt. Dit zorgt voor een gevarieerde maaltijd en de kosten worden eerlijk verdeeld. Zeker wanneer u veel gasten ontvangt, bespaart u hier bovendien veel tijd en energie mee.
  • Kook simpel: lekker hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kies voor een kerstmenu met gerechten waarvoor u een beperkt aantal, niet al te dure ingrediënten hoeft te kopen. Kies bijvoorbeeld voor seizoensgroenten, die zijn vaak verser en goedkoper.
  • Maak een menu en boodschappenlijst: plan van tevoren wat u wilt bereiden en stel een boodschappenlijst op. Dit voorkomt impulsieve aankopen en verspilling. Vergelijk ook de prijzen bij verschillende supermarkten, voordat u boodschappen doet. Soms zijn er grote prijsverschillen.

Hulp nodig? Nibud geeft tips

Vindt u het lastig een budget op te stellen voor de feestdagen? Of wilt u meer tips over hoe u financieel beter het jaar door komt? Meld u dan aan voor de E-mailcoaching Jaarplanner. Dit is een handige tool van Nibud die u op weg helpt om het hele jaar door financieel fit te blijven.

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Wilt u advies over uw financiën? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld door het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans om uw dromen te verwezenlijken vele malen groter, zoals goed omgaan met uw geld. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Cor Dammers

Cor Dammers

Cor Dammers heeft jarenlange ervaring in de financiele dienstverlening. Hij is met name gespecialeerd in de complexere hypotheekvraagstukken en overlijdensrisicoverzekeringen.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.