Skip to main content
4 min. leestijd

Maakt u zich nu al druk om Valentijnsdag? Is dit wel het beste moment om elkaar cadeaus te geven? Wij geven u tips over hoe financiën te bespreken met uw partner.

Deel dit bericht:

Valentijnsdag, zoveel jaar samen of iets anders samen te vieren: veel personen grijpen zo’n dag aan om de geliefde partner een keer goed in het zonnetje te zetten. Maar niet iedereen wordt hier zo blij van, want is er wel geld om een cadeau voor een geliefde te kopen?

Cadeau’s en praten over geld met uw partner

Het geven van cadeaus op momenten zoals Valentijnsdag is de laatste decennia serieus geëxplodeerd. Steeds meer partners geven elkaar die dag een cadeau, waarbij kosten noch moeite worden gespaard; chocolade, bloemen, gadgets, juwelen of complete vakanties. Maar als dat niet te betalen is, is zoiets dan bespreekbaar binnen uw relatie? We geven u enkele tips voor hoe u dit thema kunt aansnijden.

1. Zorg voor een comfortabele en ontspannen sfeer

Vermijd gesprekken over geldzaken als een van jullie gestrest of gehaast is. Geef het onderwerp de tijd en probeer er iets ontspannens van te maken. Zorg bijvoorbeeld voor een lekkere snack, een drankje en een leuke spotify-playlist. 

praten met uw partner over geld

2. Wees eerlijk over uw huidige financiële situatie en toekomstige doelen

Zorgen bij de kassa of u wel genoeg saldo heeft, nachten wakker liggen over de energierekening, stress als er een blauwe envelop binnenkomt. Voor veel Nederlanders is dit helaas een dagelijkse realiteit. Onderzoek laten zien dat 42% van de Nederlandse huishoudens in het afgelopen jaar te maken hadden met een of meerdere betalingsproblemen. Wees eerlijk over jullie situatie en probeer doelen realistisch bij te stellen.

3. Communiceer uw prioriteiten en waarden als het om geld gaat naar uw partner

Wat vinden u en uw partner echt belangrijk in het leven? Op tijd betalen, niet rood staan en schulden zo snel mogelijk afbetalen zijn enkele veelgenoemde prioriteiten. Maar denk ook aan leukere doelen, zoals sparen voor een aanbetaling op een huis of het plannen van een romantische vakantie.

4. Maak samen een budget en praat over manieren om geld te besparen of te verdienen

Het Nibud kan u goed helpen met plannen en begroten. Onthoud dat u een team bent en samenwerkt aan gedeelde financiële doelen. Sta open voor compromissen en vergeet niet vriendelijk, geduldig en begripvol naar elkaar te zijn.

5. Praat over eventuele financiële zorgen die u heeft, zoals schulden of leningen

Ontwikkel samen een plan om ze aan te pakken. Uit een recent onderzoek blijkt dat 14% van de Nederlanders eigenlijk maandelijks of altijd rood staat. Rood staan is zeker voor het geven van exorbitante cadeaus een ‘red flag’. Rente moeten betalen met geld dat u niet heeft, kunt u alleen stoppen door een spaarplan te maken en niet-verplichte uitgaven te schrappen.

6. Spreek een vaste tijd af om uw financiën te controleren, zoals een keer per week of per maand

Op deze manier voorkomen jullie dat een gesprek over geld iets wordt waar je als een berg tegenop ziet. Het Nibud raadt stellen aan om de bijzonderheden maandelijks met elkaar te bespreken. Niet alleen om misverstanden te voorkomen, maar ook om ervoor te zorgen dat beide partners op de hoogte te zijn van het financiële reilen en zeilen van hun huishouden.

7. Onthoud dat meningsverschillen met uw partner over geld normaal zijn

Probeer ze te benaderen met een probleemoplossende mentaliteit. 1 op de 8 Nederlanders beschouwt zichzelf als een heel ander type dan de partner is. Praten over geld verloopt dan vaak moeizaam. Om partners inzicht te geven in de verschillen en overeenkomsten die zij hebben op het gebied van geld, kunt u de Geld en relatie-test doen. Deze gratis online test geeft inzicht in hoe partners verschillen. Jullie ontvangen advies over hoe jullie vervolgens met deze issues om kunnen gaan.

Ruzie met uw partner over geld en bezuinigen

Een kwart van de Nederlandse stellen ruziet over geld. De onenigheid tussen de partners gaat over de manier waarop zij met hun geld omgaan. De meeste meningsverschillen gaan over bezuinigen. Het gaat dan niet alleen over de vraag of er bezuinigd moet worden, maar ook over de manier waarop. Ook het bestedingspatroon is aanleiding voor strubbelingen.  

Als mensen moeite hebben met rondkomen, betalingsproblemen hebben of geldzaken lastig vinden, is geld vaker de oorzaak van verdeeldheid.

Wat kunt u daar tegen doen?

Zelfs stellen die voorheen geen geldzorgen hadden, worstelen momenteel met de vraag hoe zij alles kunnen blijven betalen. De Financiële Gezondheids Check geeft op basis van de antwoorden op 15 vragen een indicatie van hoe jullie financiële situatie eruitziet. De score is een inschatting van hoeveel risico op financiële problemen u loopt. De tool geeft ook concrete tips en wijst de weg naar hulpmiddelen waarmee u meer grip op uw inkomsten en uitgaven kunt krijgen.

Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen

Wilt u advies over  financiën? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld door het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Ook geeft het kansen en mogelijkheden voor het verwezenlijken van uw dromen, zoals eerder stoppen met werken, dat fantastische (vakantie)huis aankopen, op wereldreis gaan na uw pensioen of het financieel ondersteunen van uw kind. Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans op succes vele malen groter. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek waarin we u meer vertellen over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Eric Andre de la Porte

Eric Andre de la Porte

Eric Andre de la Porte heeft jarenlang ondernemers begeleid op het gebied van accountancy en fiscaliteit. Daarna heeft hij dat uitgebreid naar financial planning, financiering (eigen woning) en verzekeringsoplossingen. Hij is met name in staat om de complexiteit te doorgronden en te vertalen naar concreet advies door zijn brede kennis in te zetten.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.