Skip to main content
4 min. leestijd

U treft een flinke deuk in uw autobumper aan. De dader heeft geen briefje achtergelaten, dus u kunt niemand aansprakelijk stellen. Wat nu?

Deel dit bericht:

Na een dag gezellig winkelen komt u terug in de parkeergarage en daar ziet u tot uw schrik dat er een flinke deuk in uw autobumper zit. Dat is balen, want schade aan de auto kost altijd een hoop tijd en in veel gevallen ook geld. Maar in dit geval is het nog vervelender, omdat de dader geen briefje heeft achtergelaten. U kunt dus niemand aansprakelijk stellen voor de schade. Wat nu? Onze expert Nick Lumoindong vertelt wat u kunt doen. 

Waarborgfonds Motorverkeer 

“Natuurlijk is het heel vervelend als iemand schade aan uw eigendom veroorzaakt en ervandoor gaat. Daardoor zou u zelf voor de schade (en dus de kosten) opdraaien. Gelukkig kunt u in dit soort situaties een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Daarvoor gelden wel een aantal voorwaarden:  

 • De schade moet zijn veroorzaakt door een motorrijtuig, bijvoorbeeld een auto, motor of brommer. Het Waarborgfonds vergoedt geen schade die op een andere manier is ontstaan, zoals vandalisme, natuurgeweld of poging tot diefstal. 
 • Daarnaast moet een van onderstaande omstandigheden aan de orde zijn:
  – De dader is onbekend en zijn identiteit kan niet achterhaald worden. 
  – De dader is wel bekend, maar onverzekerd. 
  – De dader reed in een gestolen motorvoertuig en wist dat zelf ook. 
  – Het motorvoertuig van de dader is verzekerd, maar de verzekeraar is failliet gegaan. 
  – De dader is vanwege principiële bezwaren vrijgesteld van de plicht om tenminste WA-verzekerd te zijn. 
 • De schade moet minimaal € 250 zijn. Er geldt namelijk een eigen risico ter hoogte van dit bedrag. Dus alleen als het schadebedrag hoger is, heeft het zin om een claim in te dienen.” 

Voorwaarden voor vergoeding 

“Daarnaast moet u aan enkele voorwaarden voldoen om een vergoeding vanuit het Waarborgfonds te krijgen. U krijgt uw schade bijvoorbeeld alleen vergoed als u binnen 14 dagen na het voorval aangifte heeft gedaan bij de politie. Daarnaast zijn er ooggetuigen nodig, die bevestigen dat uw auto schadevrij was toen u hem parkeerde én dat deze bij terugkomst wel schade had, zonder dat er in de tussentijd mee is gereden. Overigens kunnen bij parkeerschades ook bepaalde sporen als bewijs gelden; het is daarom verstandig om direct foto’s en/of video-opnames van de situatie te maken. Ook moet u kunnen aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om de dader te achterhalen. Als dat niet lukt, of als diegene de schade niet kan of wil vergoeden, kunt u alsnog een claim bij het Waarborgfonds indienen.” 

Niet alleen blikschade aan de auto 

“Wist u trouwens dat het Waarborgfonds niet alleen materiële schade aan uw auto vergoedt? Schade aan andere materialen kan ook onder de dekking vallen, bijvoorbeeld als een auto of ander motorvoertuig uw tuinhek of fiets omverrijdt of de gevel van uw woning beschadigt. Maar ook letselschade kan vergoed worden, bijvoorbeeld als u bij een aanrijding gewond bent geraakt en de dader doorgereden of niet verzekerd is. Daarbij moet u niet alleen denken aan de medische behandeling, het kan ook gaan om de kosten van huishoudelijke hulp die u als gevolg van het letsel nodig heeft, of verlies van inkomsten als u (tijdelijk) niet meer in staat bent om te werken.” 

Hulp van uw verzekeraar 

“Via de website van het Waarborgfonds Motorverkeer achterhaalt u via een aantal vragen eenvoudig of u bij hen terechtkunt. Is het niet mogelijk om een claim in te dienen? Kijk dan of uw verzekeraar iets voor u kan betekenen. Als u weet wie de dader is, kan uw rechtsbijstandverzekering wellicht helpen om de schade alsnog vergoed te krijgen. En bij een onbekende dader, maar omstandigheden die niet onder de dekking van het Waarborgfonds vallen, kunt u kijken of uw eigen (beperkt of volledig) casco autoverzekering (een deel van) de schade voor u vergoedt. Houdt u er dan wel rekening mee dat die vergoeding gevolgen kan hebben voor uw schadevrije jaren. Overigens kan uw verzekeraar ook helpen als u een schade wilt claimen bij het Waarborgfonds; als u de schade via uw casco- of rechtsbijstandverzekering meldt, kunnen zij deze voor u indienen.” 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede autoverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

 • Tot wel 80% no-claimkorting
 • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.