Skip to main content
3 min. leestijd

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? En zo niet, waarom zou u er dan toch een afsluiten? Lees het hier.

Deel dit bericht:

 

Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) vergoedt schade die u of uw gezinsleden aan anderen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan uw kind die met zijn fiets een deuk in iemands auto rijdt of uw hond die de bank van de buren beschadigt. Maar is zo’n verzekering eigenlijk verplicht? En zo niet, waarom zou u er dan toch een afsluiten? Onze expert Peter Widmer legt het uit.   

Verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen   

“Veel mensen verwarren de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) met de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)-verzekering voor een auto of ander motorvoertuig. Die laatste is een verplichte verzekering en zorgt ervoor dat de schade wordt vergoed die u met uw auto in het verkeer aan anderen toebrengt. Zonder een WA-verzekering mag u de openbare weg niet op. De AVP is niet verplicht, u mag zelf kiezen of u die afsluit.”    

Waarom een AVP afsluiten?   

“Zoals al gezegd, dekt een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) de schade die u veroorzaakt aan iemand anders. Dat kan een kleine schade zijn die u misschien makkelijk uit uw eigen zak betaalt, zoals een vaas die kapot valt, maar het kan ook om serieuze bedragen gaan. Zéker als er ook nog sprake is van letselschade die u of uw gezinslid heeft veroorzaakt. Stel dat  een verkeerd geplaatst voetbalschot van uw kind ervoor zorgt dat uw buurman van een ladder valt en gewond raakt. Dan gaat het niet meer over een klein bedrag: de kosten van een ambulancerit en een opname in het ziekenhuis kunnen zomaar oplopen tot duizenden euro’s. En dan moet u er al helemaal niet aan denken dat de buurman arbeidsongeschikt raakt door die val. Als u dan bedenkt dat u zich voor een paar euro per maand kunt verzekeren tegen die aansprakelijkheid, is dat echt het overwegen waard.” 

Wie vallen er onder de dekking?  

“De AVP vergoedt de schade die u en uw gezinsleden veroorzaken, als u niet in een auto of ander motorvoertuig rijdt. Zelfs de kinderen die voor hun studie of stage uitwonend zijn (binnen Europa) zijn verzekerd. Het is dan wel belangrijk dat u alle gezinsleden bij de verzekeraar heeft opgegeven. Maar ook uw huisdieren vallen onder de dekking en zelfs de oppas en eventueel ander huispersoneel, al is dat vaak wel tot een bepaald maximumbedrag. Bij de meeste verzekeringen is de maximale vergoeding € 1.500.000. Dat lijkt misschien overdreven veel, helaas komen we zulke hoge schadebedragen in de praktijk toch tegen. Bijvoorbeeld als de veelbelovende carrière van het slachtoffer van de baan is als gevolg van de opgelopen (letsel)schade.”  

Is er ook schade die niet onder de verzekering valt?   

“Niet alle schade wordt door de AVP vergoedt. Schade aan spullen van uzelf en de meeverzekerde gezinsleden valt niet onder de dekking (onderlinge letselschade vaak wel). Overigens is het mogelijk dat uw inboedelverzekering de schade aan uw spullen wel vergoedt, het is dus verstandig die goed na te kijken in zo’n situatie. Ook als het gaat om spullen die u heeft geleend of gehuurd, valt de schade niet altijd onder uw aansprakelijkheidsverzekering. En misschien een beetje een open deur, maar voor de volledigheid noem ik het toch maar even: schade die met opzet of door een misdrijf wordt veroorzaakt, valt niet onder de dekking van de AVP.” 

Wat moet u doen bij schade? 

“Als u of uw gezinslid schade bij een ander heeft veroorzaakt, is het belangrijk om de volgende stappen te doorlopen:  

  • Ga na wie de schade heeft veroorzaakt en dus aansprakelijk is. 
  • Onderzoek of degene bij wie de schade is ontstaan hier zelf voor verzekerd is, bijvoorbeeld via de inboedelverzekering. De ene (soort) verzekering vergoedt namelijk meer dan de andere.  
  • Meld de schade zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen drie dagen, bij uw verzekeraar. Dat kan in veel gevallen online. Heeft u foto’s van de schade, stuur die dan meteen mee. Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe sneller de verzekeringsmaatschappij het kan regelen.” 

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Heeft u geen aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)? Dan moet u de schade zelf vergoeden. Om te voorkomen dat u onnodige kosten moet maken, doet u er goed aan een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.  

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Peter Widmer

Peter Widmer

Sinds 1978 werkzaam in de verzekeringswereld. Verschillende functies gehad bij tussenpersonen en gevolmachtigden. Sinds 2014 ben ik in dienst bij Aon als Product Manager.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.