Skip to main content
3 min. leestijd

U kunt niet altijd alle schade aan en door uw eigen woning voorkomen. Worden de kosten van uw verzekering vergoed? Lees hier meer over.

Deel dit bericht:

Het zal u maar gebeuren: door een fikse storm waaien er dakpannen van uw dak, dwars door uw pas aangebouwde serre heen. Of de trampoline van uw kinderen komt door een windvlaag precies op de hobby-kas van de buurvrouw terecht. Wie is er dan aansprakelijk en hoe worden de kosten vergoed? Onze expert Joey van Druten vertelt u er graag meer over.

Schade aan woning door dakpannen voorkomen?

We noemen nu specifiek die dakpannen, maar extreem weer zoals storm kan natuurlijk ook andere schade veroorzaken. Kunt u dat voorkomen? Natuurlijk nooit helemaal, maar u kunt de kans op schade door extreem weer wel een stuk kleiner maken. Deze checklist helpt u daarbij.

Valt stormschade onder de opstalverzekering??

Zoals gezegd kunt u niet alle schade voorkomen. Vervelend genoeg als u daar alsnog mee te maken krijgt natuurlijk. Want het kost meestal veel tijd, die u ongetwijfeld liever aan andere dingen besteedt. En kost het ook veel geld? Dat valt in veel gevallen wel mee. Schade aan uw eigen woning door extreem weer valt vaak onder de dekking van de opstalverzekering. De meeste woningeigenaren hebben die wel. En als u een huurwoning heeft, valt het onder de opstalverzekering van de verhuurder. Het is dan uiteraard wel belangrijk dat u de schade snel meldt.

Aansprakelijkheid voor schade bij anderen

Maar wat nu als uw dakpan (of die trampoline) schade bij iemand anders veroorzaakt? In dat geval bent u meestal aansprakelijk voor die schade. Dan bent u blij als u een goede aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. U bent namelijk voor een paar euro per maand al beschermd tegen mogelijk erg hoge kosten.

Kunt u de gemeente aansprakelijk stellen voor schade aan uw huis?

En hoe zit het als door de eerdergenoemde storm een boom uit uw straat is ontworteld en tegen de gevel van uw huis is beland. Wie draait er dan op voor de kosten? In principe valt schade aan uw eigen woning onder uw opstalverzekering. Het is dus handig om de schade daar als eerste te melden. Vergoedt uw verzekeraar de schade niet (volledig)? Dan kunt u proberen de gemeente aansprakelijk te stellen.

Achterstallig onderhoud is vaak niet verzekerd

Bij de meeste verzekeraars worden niet alle claims zo maar vergoed; er zijn altijd uitzonderingen. Bij een schadeclaim na extreem weer geldt in ieder geval een belangrijke uitzondering: als blijkt dat u uw woning niet goed heeft onderhouden en de schade is daar (indirect) het gevolg van, kan een verzekeraar weigeren die te vergoeden. Het is dus belangrijk om het onderhoud van uw huis goed bij te houden. U wilt immers niet een van twee huiseigenaren zijn die straks schade heeft door een verstopte dakgoot.

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.