Skip to main content
3 min. leestijd

Uw huis verduurzamen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor uw portemonnee. Het kan namelijk zorgen voor een lagere energierekening en een waardestijging van uw woning, ook zijn er allerlei subsidies beschikbaar. Wij helpen u graag op weg.

Deel dit bericht:

Volgens het Klimaatakkoord moet de CO2-uitstoot naar beneden en daarom staat het verduurzamen van woningen hoog op de maatschappelijke agenda. Isolatie, zonnepanelen en warmtepompen zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor uw portemonnee. Verduurzaming zorgt voor een lagere energierekening en een waardestijging van uw woning. In de meeste gevallen verdient u de investering in een aantal jaar weer terug. Om huiseigenaren over de streep te trekken zijn er bovendien allerlei subsidies beschikbaar. In dit artikel helpen we u graag op weg.

Welke subsidies kunt u krijgen?

Om maar direct met het leukste beginnen; u kunt geld terugkrijgen als u uw huis verduurzaamt. Om verduurzaming te stimuleren heeft de overheid de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) in het leven geroepen. Met de ISDE kunt u subsidie krijgen voor energiebesparende en duurzame maatregelen in uw woning. In 2024 is 600 miljoen euro beschikbaar gesteld. Elk jaar komt er nieuw budget beschikbaar. De ISDE loopt door tot 2030. Daarnaast hebben veel gemeenten hun eigen subsidieregelingen. Met de handige energiesubsidiewijzer kunt u zien welke subsidies en regelingen er zijn in uw woonplaats.

Meer maatregelen, meer subsidie

De ISDE is beschikbaar voor energiebesparende maatregelen zoals glas-, gevel-, vloer- en dakisolatie, de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en elektrische kookvoorzieningen en aansluitingen op een warmtenet. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. Er is een hoog en laag bedrag. Het hoge bedrag geldt als u binnen een jaar twee of meer isolatiemaatregelen laat uitvoeren of één isolatiemaatregel combineert met de aanschaf van een warmtepomp of zonneboiler of de aansluiting op een warmtenet. U krijgt het lagere bedrag als u één isolatiemaatregel neemt. Voorwaarde voor de subsidie is dat u de werkzaamheden laat uitvoeren door een erkend bedrijf (u mag dus niet doe-het-zelven) en verder moet u eigenaar zijn van de woning en er zelf wonen.

Let op uw budget

Voordat u van start gaat is het verstandig om uit te zoeken hoelang het duurt voordat u de kosten heeft terugverdiend. Een spouwmuurisolatie verdient u gemiddeld binnen 3 tot 4 jaar terug, terwijl de terugverdientijd van een warmtepomp normaal gesproken 5 tot 10 jaar bedraagt. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk om een goed beeld te hebben van uw beschikbare budget. Er zijn verschillende manieren om de verduurzaming van uw huis te bekostigen, variërend van spaargeld gebruiken, de hypotheek uitbreiden of een persoonlijke lening afsluiten. Met een speciale energiebespaarlening kunt u tegen gunstige voorwaarden geld lenen voor bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Ook schadeherstel kan duurzamer

Ook bij het herstel van schade wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met het milieu. Verschillende verzekeraars bieden inmiddels duurzaam herstel van schade aan. Hierbij gaat men uit van het principe dat herstellen beter is dan vervangen. Alleen wat echt niet hergebruikt kan worden, wordt vervangen. Door alleen wat echt kapot is te repareren worden minder grondstoffen gebruikt en wordt minder CO2-uitstoot veroorzaakt. Zo zorgt u op een duurzame manier voor uw duurzame woning. Check bij uw verzekeraar wat de mogelijkheden zijn.

Informatie over nuttige verzekeringen

Zeker na het verduurzamen van uw woning wilt u natuurlijk onbezorgd genieten van uw huis. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Mocht er iets kapotgaan dan kunnen een goede inboedel- en woonhuisverzekering u behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.