Skip to main content
4 min. leestijd

Bent u geïnteresseerd in een tiny house of heeft u zo’n klein huisje dat eenvoud, duurzaamheid en financiële vrijheid biedt? Dan zijn er een aantal dingen om op te letten.

Deel dit bericht:

De populariteit van tiny houses is de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Het biedt een alternatieve manier van leven voor diegenen die op zoek zijn naar eenvoud, duurzaamheid en financiële vrijheid. Maar kunt u eigenlijk zo maar een tiny house bouwen en erin gaan wonen? Waar moet u rekening mee houden? Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van reguliere woningen? En wat zijn de risico’s en verzekeringsaspecten die gepaard gaan met het wonen in een tiny house? Expert Rinus Maat vertelt u er meer over in dit artikel. 

Wat is een tiny house precies?

Een tiny house is een kleine, volledig functionele woning die maximaal 50 m2 groot is. De huisjes zijn ontworpen om de ruimte-efficiëntie te maximaliseren en toch alle nodige voorzieningen te bieden voor een comfortabel leven. Ze zijn vaak voorzien van slimme opbergoplossingen, multifunctionele meubels en innovatieve ontwerpen die het meeste uit elke vierkante centimeter halen. Soms staan tiny houses vast aan de grond, soms staat een tiny house op wielen, zodat ze verplaatst kunnen worden.

Kun je overal in Nederland een tiny house bouwen of kopen?

Terwijl de belangstelling voor tiny houses groeit, verschilt de regelgeving met betrekking tot de bouw en plaatsing ervan per gemeente in Nederland. Sommige gebieden hebben specifieke bestemmingsplannen die kleine huizen mogelijk maken, terwijl bij andere speciale vergunningen nodig zijn of strenge vereisten gelden. Het is belangrijk om met de lokale autoriteiten te overleggen en grondig onderzoek te doen voordat u begint met de bouw of aankoop van een klein huis.

Is een tiny house veel goedkoper dan een regulier huis?

Een van de belangrijkste voordelen van een tiny house is de betaalbaarheid. Bouwkosten voor een tiny house kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals grootte, materialen en mate van maatwerk. Over het algemeen kan een tiny house echter aanzienlijk goedkoper zijn om te bouwen in vergelijking met een traditioneel huis. De meeste tiny houses kosten tussen de €30.000 en €100.000. Het kleine aantal vierkante meters vertaalt zich in lagere onderhoudskosten en energierekeningen, wat resulteert in lagere maandelijkse kosten. Sowieso vertaalt de beperkte omvang van de kleine huizen zich ook in lagere kosten voor verwarming, koeling, elektriciteit, inrichting, belasting en verzekeringspremie.

Waarom kiezen mensen voor tiny houses vanuit duurzaamheidsperspectief?

Veel mensen voelen zich aangetrokken tot tiny houses vanwege hun duurzaamheidskenmerken. De kleinere ecologische voetafdruk van deze huizen betekent een verminderde impact op het milieu, omdat ze minder bouwmaterialen en minder energie nodig hebben. Het leven in een tiny house legt de nadruk op minimalisme wat past bij een bewustere en duurzamere levensstijl. Dit gaat veelal gepaard met het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, waterbesparing, afvalvermindering en bijvoorbeeld zonnepanelen en/of een groen dak.

Wat zijn de voor- en nadelen van een tiny house?

Tiny houses bieden verschillende voordelen naast financiële en milieuoverwegingen. Ze bevorderen een eenvoudigere levensstijl en moedigen individuen aan om ervaringen voorrang te geven boven materiële bezittingen. Het compacte formaat stimuleert ook meer interactie en verbinding met de omringende gemeenschap. Bovendien zorgt de mobiliteit van sommige kleine huizen voor een flexibelere levensstijl, waardoor huiseigenaren gemakkelijker kunnen reizen of verhuizen, bijvoorbeeld wanneer zij een nieuwe baan krijgen op een andere plek. Tegelijkertijd brengt de beperkte ruimte natuurlijk allerlei uitdagingen met zich mee. Dit past niet bij ieders levensstijl of gezinsdynamiek.

Welke risico’s en verzekeringsopties zijn er aan verbonden?

Zoals bij elke woning zijn er risico’s verbonden aan tiny houses, zoals brandgevaar en inbraak. Daarom zijn ook vaak dezelfde verzekeringen nodig als bij reguliere huizen. Denk aan een opstalverzekering voor de woning zelf en een inboedelverzekering voor uw spullen in en om het huis. Het is mogelijk om via Aon een vaststaand tiny house (niet op wielen) te verzekeren wanneer deze permanent bewoond worden. Bekijk deze pagina voor informatie over de verzekeringen wanneer u een (tiny) huis verhuurt.

Informatie over nuttige verzekeringen

Ook als u een klein huisje heeft, is het fijn om te weten dat u goed bent verzekerd. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.