Skip to main content
4 min. leestijd

Denkt u erover na om uw huis tijdelijk te verhuren of spreekt huizenruil u wel aan? Het klinkt aantrekkelijk, maar bekijk vooraf wel goed hoe het zit met regels en de verzekering.

Deel dit bericht:

Misschien denkt u momenteel wel serieus na over het (tijdelijk) verhuren van uw huis. Bijvoorbeeld omdat het leeg staat sinds u bij uw nieuwe partner bent ingetrokken. Of omdat u op wereldreis gaat en op die manier voor wat extra inkomsten wilt zorgen. Of gewoon om tijdens uw vakantie een beetje bij te verdienen. Met Airbnb en andere platformen is het makkelijker dan ooit.

Ook huizenruil is de laatste jaren steeds meer in trek als voordelige manier om in een andere omgeving vakantie te vieren. Het klinkt aantrekkelijk. Maar informeer vooraf wel goed wat er allemaal bij komt kijken en wat de regels zijn, ook wat betreft de verzekeringen. 

Check vooraf of u wel mag verhuren

Voordat u in gedachten financieel gaat avonturieren is het belangrijk om te controleren of u uw huis wel mag verhuren. Heeft u een koophuis waar nog een hypotheek op staat? Dan dient u eerst toestemming te vragen bij de hypotheekverstrekker. De kans is groot dat deze niet zomaar met uw plannen akkoord gaat. Stiekem toch verhuren is heel riskant en kan tot ernstige problemen leiden wanneer u betrapt wordt.

In een aantal gevallen is het toch mogelijk om uw woning te verhuren: als u gaat emigreren, als uw huis al lange tijd leeg staat (dat gaat dan via de leegstandswet) of als u een speciale verhuurhypotheek afsluit. Als de hypotheek helemaal is afbetaald, hoeft u natuurlijk aan niemand toestemming te vragen. Wel moet u altijd voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. 

Uw huis verhuren via Airbnb

Ook als u van plan bent uw woning tijdelijk te verhuren via Airbnb dient u vooraf toestemming te vragen aan de hypotheekverstrekker. Bent u lid van een VVE? Dan moet ook deze akkoord gaan. Wilt u een huurwoning via Airbnb verhuren? Dan dient u vooraf toestemming te vragen aan de eigenaar van de woning. Als u deze hordes heeft genomen is het belangrijk om te checken wat de specifieke regels zijn in uw gemeente. Het maximale aantal dagen per jaar dat u mag verhuren? Of u toeristenbelasting moet heffen? Of u de verhuur moet aanmelden bij de gemeente? Over hoe het zit met de verzekeringen leest u straks meer. 

De voor- en nadelen van huizen ruilen

Ook het tijdelijk ruilen van een huis wordt steeds populairder. Voor wie er geen problemen mee heeft dat een paar wildvreemden in zijn of haar huis rondsnuffelen, biedt het inderdaad tal van voordelen. Uw vakantie wordt goedkoper omdat u niet betaalt voor de accommodatie. Het is vaak comfortabeler omdat u een compleet huis met alles erop en eraan ter beschikking heeft. En het is een perfecte manier om van dichtbij een andere omgeving en cultuur te leren kennen.

Ruilen van woningen kan via speciale websites. Bij sommigen is het zelfs mogelijk om een woning te ruilen voor een verblijf op een jacht of het gebruik van een camper. Wat de gevolgen zijn voor uw verzekeringen hangt af van de frequentie, de duur van de ruil en of er een vergoeding tegenover staat. Check dit vooraf bij uw verzekeraar. 

Nieuwe regels voor verhuurders

Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap in werking getreden. Deze wet is in eerste instantie bedoeld tegen malafide verhuurders en bemiddelaars, maar de nieuwe regels hebben gevolgen voor alle verhuurders. Zo dient een verhuurder voortaan schriftelijk en openbaar beleid tegen woondiscriminatie op te stellen en moeten huurders schriftelijk worden geïnformeerd over specifieke punten in de huurrelatie. Dit kan door aan de huurovereenkomst een informatieblad te voegen met punten als de rechten en plichten van de huurder, de hoogte van de waarborgsom, het toegestane gebruik van de woning en regels voor het betreden van de woning door de verhuurder. Vanwege alle administratieve en fiscale regels die bij het verhuren van een huis komen kijken, kan het verstandig zijn een specialist in te schakelen. 

Neem vooraf contact op met uw verzekeraar

Het is belangrijk om vooraf de voorwaarden van uw verzekeraar te checken en indien nodig te melden dat u uw huis gaat verhuren. Anders kan het voorkomen dat schade die de huurder veroorzaakt niet wordt vergoed. Met de woonverzekering die Aon aanbiedt kunt u een aanvullende dekking kiezen die uw woning verzekerd als u deze verhuurd. Er moet dan wel een schriftelijke of digitale huurovereenkomst zijn tussen u en de huurder. Verhuurt u uw woonhuis aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb? Dan geldt ook dat de totale verhuurperiode niet langer mag zijn dan 17 weken per jaar. Is de periode langer, vraag dan bij uw adviseur naar de zakelijke verzekeringen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als er geen wildvreemde mensen rondlopen in uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.