Skip to main content
3 min. leestijd

Op bezoek bij de buren stoot u per ongeluk een kaars om. Wie is er verantwoordelijk voor de schade die per ongeluk ontstaat? Onze expert helpt u op weg.  

Deel dit bericht:

Het kan ons allemaal overkomen. U bent door uw buren uitgenodigd voor het diner en terwijl u een schaal doorgeeft, stoot u per ongeluk een kaars om en veroorzaakt schade. Of uw kind is bij een vriendje thuis aan het spelen en slaat een lamp van het dressoir. Wie is er dan verantwoordelijk voor de schaden die per ongeluk ontstaat? En welke verzekering schakelt u in? Onze expert Rinus Maat helpt u op weg.  

De juiste keuze maken bij schade die per ongeluk ontstaat 

“Het is natuurlijk vervelend genoeg als u of iemand uit uw gezin schade aan de spullen van een ander veroorzaakt. Toch is het belangrijk dat u niet meteen roept dat u de schade wel vergoedt. Het kan namelijk zijn dat er een betere oplossing is. Vaak is de schade die u, uw kind of uw huisdier veroorzaakt, verzekerd. En soms onder meer dan één verzekering. Dan is het van belang om te kijken wat voor de benadeelde partij de meest gunstige oplossing is. Veel schades in huis kunnen namelijk zowel bij uw aansprakelijkheidsverzekering als bij de inboedelverzekering van de benadeelde geclaimd worden. Hoewel het misschien eerlijker lijkt om u aansprakelijk te stellen, kan het gunstiger zijn als de benadeelde de schade op zijn inboedelverzekering claimt. De aansprakelijkheidsverzekering vergoedt namelijk op basis van de dagwaarde van het gesneuvelde artikel, terwijl de inboedelverzekering de nieuwwaarde vergoedt.“ 

Informeer uw verzekeraar 

“Het is heel verstandig om uw verzekeraar of adviseur direct nadat de schade is ontstaan te informeren. Zij kunnen u vertellen welke maatregelen er nodig zijn en waar u aan moet denken bij de afhandeling. Met die informatie in het achterhoofd kunt u samen met de gedupeerde de juiste keuze maken. Bovendien wilt u voorkomen dat u de schade al heeft laten herstellen en er vervolgens achter komt dat uw verzekeraar niet het hele bedrag vergoedt.” 

Let op de uitzonderingen 

“Het is goed om te beseffen dat niet alle schade die u veroorzaakt onder uw aansprakelijkheidsverzekering valt. Leent u bijvoorbeeld de auto van iemand anders en rijdt u schade? Dan wordt die schade niet vanuit uw verzekering vergoed. De eigenaar van de auto moet de schade claimen onder zijn eigen autoverzekering; en dat kan gevolgen hebben voor het aantal schadevrije jaren en zijn no-claimkorting. Maakt iemand in het gezin iets kapot van een ander gezinslid, dan is die schade helaas niet verzekerd.  

Verandert uw gezinssituatie, bijvoorbeeld door samenwonen, scheiding of gezinsuitbreiding? Vergeet dan niet om de dekking van uw verzekering aan te passen aan de gewijzigde gezinssamenstelling. Het zou een vervelende verrassing zijn wanneer de schade die uw nieuwe gezinslid heeft veroorzaakt niet vergoed wordt, omdat de dekking nooit is aangepast. En als u toch met uw verzekering bezig bent, kijk dan meteen ook even of het verzekerde bedrag nog past bij uw nieuwe situatie.” 

 Informatie over nuttige verzekeringen     

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel-, woonhuis of aansprakelijkheidsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende dekkingen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In het artikel hieronder leest u wat de opties zijn bij een inboedelverzekering:     

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje

  • Standaard verzekerd voor €1.500.000
  • Wereldwijde dekking voor het hele gezin

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.