Skip to main content
3 min. leestijd

Hoe herkent u een malafide slotenmaker?

Deel dit bericht:

Huiseigenaren die zichzelf buitensluiten worden steeds vaker de dupe van onbetrouwbare slotenmakers. Deze “experts” vragen buitensporige prijzen voor werkzaamheden die soms niet eens nodig zijn. Ga niet in zee met een malafide slotenmaker.

Het kan echt iedereen gebeuren: je trekt de voordeur achter je dicht met de sleutels nog aan de binnenkant. Je hebt haast, je ergert je aan je eigen stommiteit, maar gelukkig heb je je telefoon nog. Je zoekt naar een slotenmaker die meteen kan komen. Google is immers je beste vriend? Niet altijd!

Met advertenties en slimme zoekwoorden zorgt zo’n bedrijf dat het bovenaan verschijnt in de zoekresultaten. Vaak nemen ze alleen de telefoon aan en zetten ze de opdracht door naar een lokale slotenmaker. Daar vragen ze dan veel te hoge bedragen voor. Soms sturen ze zelf iemand die bijvoorbeeld het slot uitboort terwijl dat niet altijd nodig is.

Wat is verzekerd?

In de polisvoorwaarden van de meeste woonverzekeringen is bepaald dat de kosten voor vervangen van sloten en sleutels alleen verzekerd is na diefstal, beroving of afpersing, en tot een maximum van een paar honderd euro.

Hoe herkent u een onbetrouwbare slotenmaker?

Een onbetrouwbare slotenmaker:

 • geeft aan de telefoon geen duidelijke prijs op
 • heeft vaak weinig gereedschap bij zich
 • rijdt soms in een auto zonder bedrijfslogo
 • brengt vaak een standaardfactuur mee en vraagt u vooraf te tekenen
 • heeft vaak geen telefoonnummer op zijn factuur staan

Tips voor het inschakelen van een slotenmaker

 • Scroll, bij gebruik van Google, naar de kleinere lokale slotenmakers iets verder naar beneden.
 • Check of er adresgegevens op de site van de slotenmaker staan.
 • Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon met een landelijk netwerk van slotenmakers. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers.
 • Zoek naar een lid van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG). Hecht geen waarde aan het Erkende Slotenmakers Keurmerk. Dat is geen kwaliteitskeurmerk, het is opgezet door een online marketingbedrijf, niet door de branche zelf.
 • Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een duidelijke prijsindicatie geven. Neem geen genoegen met alleen een opgave van de voorrijkosten. Vraag ook naar noodtarief, avondtoeslag, materiaalkosten en btw.
 • Als u wordt bedreigd nadat u weigert direct te betalen, bel dan de politie.

Wat zijn redelijke prijzen?

Volgens brancheorganisatie NSSG mag het overdag openen van een deur zonder veiligheidsstrip op het kozijn niet meer dan € 125 tot € 150 inclusief btw kosten. Een nieuwe cilinder (met 2-sterren SKG) hoeft niet meer dan € 30 tot € 40 te kosten. Voor de avond is een toeslag van 50% gebruikelijk. De kosten zijn per situatie en deur afhankelijk. Hoe zwaarder de deur beveiligd is, hoe hoger de kosten.
Meestal is het vervangen van een cilinder helemaal niet nodig; bijna alle deuren die zijn dichtgevallen, zijn zonder schade te openen, ook als er een veiligheidsstrip op het kozijn zit.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

 • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
 • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

  De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.