Skip to main content
3 min. leestijd

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een elektrische fiets, maar hoe veilig zijn de fietsaccu’s nou eigenlijk? Lees het hier.

Deel dit bericht:


Een fietsaccu die in brand vliegt. U moet er niet aan denken. Het gaat gelukkig niet vaak mis, maar als het gebeurt ontstaat er wel een gevaarlijke situatie. Het is belangrijk om te beseffen dat u zelf het risico op brand en andere schade kunt verkleinen door verantwoord en veilig met de fietsaccu om te gaan. Want voorkomen is beter dan genezen.

Voorkom problemen

De accu is het kwetsbaarste onderdeel van de e-bike. Accu’s worden in de loop van de tijd minder stabiel. Maar om toch zo lang mogelijk van uw fietsaccu te genieten kunt u een paar dingen doen. Laat uw elektrische fiets nooit in weer en wind buiten staan, een fietsaccu is namelijk niet volledig waterdicht. En wist u dat als uw fiets valt door bijvoorbeeld een windvlaag, de accu er van buiten nog goed uit kan zien, maar er toch sprake kan zijn van schade. Een val kan namelijk kortsluiting – een zogenoemde ‘thermal runaway’ – veroorzaken. Als uw accu is gevallen is het daarom verstandig om deze direct weg te leggen op een veilige plek en te laten controleren en/of repareren door een specialist. Na kortsluiting is de aanschaf van een nieuwe of gereviseerde accu helaas nog de enige optie.

Fietsaccu (thuis) opladen

Bewaar een accu op kamertemperatuur. Een fietsaccu kan namelijk niet tegen te hoge én te lage temperaturen. Laat een fietsaccu daarom niet in een slecht geïsoleerde schuur achter, en al helemaal niet in herfst en winter als de fiets niet of nauwelijks wordt gebruikt. Een batterij kan door die te lage temperatuur (iets) sneller diepontladen en is dan niet meer te gebruiken. Laad een accu ook alleen op totdat deze vol is en trek dan de stekker uit het stopcontact.

Veilig uw fietsaccu doormeten

Laat uw fietsaccu af en toe doormeten. Dat kan bijvoorbeeld bij de fietsenmaker. Als u een tweedehands elektrische fiets koopt is het ook verstandig om de accu te laten controleren. Bij het uitlezen van de accu kan een expert zien of het Battery Management System (BMS) nog goed werkt. Dat systeem voorkomt dieponlading en overlading van de accu.

Toch brand? Nooit blussen met water

Als uw fietsaccu ondanks voorzorgsmaatregelen toch gaat roken, lekken, of zelfs in brand vliegt, haal dan direct de stekker uit het stopcontact. Een accubrand is alleen in de eerste minuten nog te blussen met zand. Blus dus nooit met water. Dit veroorzaakt namelijk een heftige chemische reactie.

Goed onderhoud

Tot slot: net als bij andere vervoersmiddelen is goed onderhoud belangrijk. Daarmee verlengt u de levensduur van uw e-bike en verkleint u bovendien de kans op storingen en ongelukken. En omdat een ongeluk soms toch in een kleine hoekje zit, is het verstandig om bij de aanschaf van uw e-bike meteen een goede verzekering af te sluiten en eventueel pechhulp. Dan zit u niet zonder vervoer wanneer u uw e-bike even moet missen voor bijvoorbeeld een reparatie.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.