Skip to main content
4 min. leestijd

Lees in dit artikel waar je op moet letten als je in Nederland op de camping gaat staan.

Deel dit bericht:

Of we dit jaar naar het buitenland mogen, is nog onduidelijk. Daarom is 2021 het jaar van de kampeervakantie in Nederland. De boekingen bij campings stromen vol. Wilt u ook met de camper, caravan, vouwwagen of gewoon lekker met de tent op pad? Onze verzekeringsexpert Nick Lumoindong geeft u opnieuw een handvol handige tips.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

“Campers zijn sinds het begin van de coronacrisis enorm in trek. Voor veel mensen geeft een kampeerwagen zeker nu het ultieme gevoel van vrijheid. Gaat u voor het eerst met een camper op pad? Bedenk dan van tevoren goed waar u wilt gaan staan. Het helpt als u een plek vindt waar u vers water kunt tappen, de sanitaire tank kunt legen en waar u de camper op stroom kunt aansluiten.”

“Een camper is logger dan een auto en rijdt anders. Houd hier rekening mee. Het zicht naar achter is minder dan in een gewone auto; zeker voor beginnende camperrijders is dat even wennen. Let dus extra goed op bij het inparkeren op de camping. Het kan een geruststelling zijn om een goede camperverzekering af te sluiten die ook schade door eigen schuld dekt: een verzekering met WA+ Uitgebreid Cascodekking, ook wel Allrisk genoemd.”

Caravan of vouwwagen?

“Vouwwagens of caravans zijn goede alternatieven voor een camper. Ze zijn goedkoper en bieden ook alle mogelijkheden om buitenshuis comfortabel te overnachten. Twijfelt u wat bij u past? Er zijn een aantal verschillen. Zo is een vouwwagen lichter, makkelijker om mee te rijden en goedkoper dan een caravan. Een caravan is luxer. U kunt bijvoorbeeld verwarmd binnen zitten als het koud is. En u hoeft natuurlijk geen tent op te zetten, dus u zit sneller aan de koffie. Het ligt er dus maar net aan wat u belangrijk vindt op vakantie.”

“Handig om te weten: uw autoverzekering biedt ook gewoon pechhulp als u een caravan of vouwwagen bij u heeft. Doet uw auto het niet meer, dan wordt uw caravan ook weggesleept. Schade aan de caravan of vouwwagen zelf moet u wel extra verzekeren. U bent niet verplicht een losse verzekering af te sluiten, maar we raden het wel aan. Controleer ook of u met uw rijbewijs wel met uw caravan mag rijden. Grote caravans vragen om rijbewijs C of C1, terwijl rijbewijs B het standaard autorijbewijs is. Dit geldt ook voor campers.”

Kamperen in de natuur

“Houdt u niet van campings en viert u uw vakantie het liefst in de natuur? In landen als Noorwegen en Schotland is wildkamperen toegestaan, maar in ons land ligt dat anders: zomaar ergens in de natuur gaan staan, is verboden. Wel heeft Staatsbosbeheer 22 natuurkampeerterreinen door heel Nederland. Hier kunt u helemaal tot rust komen Let op: normaal gesproken kunt u hier zonder afspraak terecht. Vanwege de coronamaatregelen is het nu verplicht om van tevoren te boeken.”

Bent u in Nederland verzekerd op de camping?

“Op de camping wilt u natuurlijk zorgeloos genieten. Uw kampeerplek gereedmaken, klapstoel uit en lekker in de zon zitten. Gaat u even afwassen, denk er dan wel aan om uw caravan of camper af te sluiten. Bent u met de tent of vouwwagen? Omdat een tent geen slot en grendel heeft zijn uw spullen niet verzekerd als ze worden gestolen. Ook niet onder uw reis- of inboedelverzekering. Leg waardevolle spullen daarom in de (afgesloten) auto voordat u weggaat, ook al is dat maar voor even. Dan bent u beschermd. Dit is wel afhankelijk van de voorwaarden van uw auto- of inboedelverzekering. Kijk die dus ook goed na.”

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede auto- of reisverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: 

We kunnen allemaal niet wachten om weer op pad te gaan. Houd u echter wel altijd aan de huidige maatregelen voor het bestrijden van de coronacrisis. Kijk voor de laatste regels op de website van Rijksoverheid en kijk voor veelgestelde vragen omtrent de coronaregels en uw verzekering op onze pagina voor veelgestelde vragen.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Reisverzekering

Hulp in binnen- en buitenland

  • Ruime corona dekking
  • Standaard wereldwijd verzekerd

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.