Stelt u zich eens voor: u heeft ’s avonds uw motor ergens geparkeerd en als u de volgende ochtend weer wilt wegrijden, staat hij er niet meer. Het is de nachtmerrie van iedere motorrijder. Hoe voorkomt u dat het u gebeurt? Onze expert Peter Widmer geeft handige tips om diefstal van uw motor te voorkomen.
Zo verdwenen
“De laatste jaren worden er zo’n 1.600 motoren per jaar gestolen. Vooral in en rond de grote steden in de Randstad slaan motordieven hun slag. Zeker als uw motor nergens aan vastgemaakt is, is het voor criminelen helemaal niet zo moeilijk om die te stelen. In een paar minuten tijd hebben ze hem in een busje of op een aanhanger staan en heeft u het nakijken. Zeker als het donker is, is de kans groot dat ze ongezien kunnen toeslaan.”
Goed (op) slot
“Een goed slot is dus heel belangrijk. Niet alleen omdat de kans op diefstal dan een stuk kleiner wordt, de meeste verzekeraars stellen hier ook eisen aan. Een slot met tenminste het ART 4-keurmerk is een verstandige keuze. De kans is klein dat criminelen zo’n slot ter plaatse proberen open te breken. Als u uw motor dan ook nog ergens aan vastzet, verkleint u de kans op diefstal nog meer.”
Dubbel beveiligd
“Soms heeft een motor een startonderbreker of een alarmsysteem. Dat maakt het voor criminelen een stuk minder aantrekkelijk om uw motor mee te nemen. Het is overigens ook mogelijk om dit later nog op uw motor te laten installeren. Zoekt u een voordeligere oplossing? Kies dan voor dubbele sloten op uw motor en zorg dat die goed zichtbaar zijn. Schijfremsloten hebben bijvoorbeeld vaak een felle kleur. Als u dan ook nog laat zien dat uw motor niet losstaat maar vastzit aan een paal of muuranker, maakt u de kans dat uw motor wordt gestolen een stuk kleiner.”
Liefst binnen parkeren
“De kans op diefstal van uw motor is het kleinst als hij niet in het zicht staat. Dus als u een mogelijkheid heeft om hem binnen te parkeren, is dat zeker aan te raden. Bedenk wel dat een motor niet onder de inboedelverzekering valt. Dus ook als hij binnen staat, is het belangrijk dat u hem op slot zet. Liefst zelfs ergens aan vast, zoals een muuranker.
Heeft u geen garage of andere plek binnen waar u uw motor kunt parkeren? Probeer hem dan in ieder geval zo min mogelijk op de openbare weg te laten staan. In uw afgesloten tuin staat hij bijvoorbeeld een stuk minder in het zicht. Er zijn aardig wat speciale bergingen voor motoren op de markt die ook afgesloten kunnen worden. Is dat in uw situatie geen optie? Bedek uw motor dan in ieder geval met een hoes, zodat criminelen niet zo makkelijk kunnen zien wat de waarde ervan is. De drempel om dat te onderzoeken zal bovendien een stuk hoger zijn als uw motor op een goed verlichte plek staat.”
Motor toch gestolen, wat nu?
“Helaas kan het toch gebeuren dat uw motor wordt gestolen, hoe goed u hem ook beveiligd heeft. Doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie; hoe sneller u de diefstal meldt, hoe groter de kans dat uw motor wordt teruggevonden. Het is belangrijk om daarnaast ook aan uw verzekeraar door te geven dat de motor gestolen is, zelfs als die niet voor diefstal verzekerd is. Daarmee voorkomt u dat u aansprakelijk gesteld kunt worden als de dief of iemand anders er schade mee aanricht bij anderen. Als u de motor voor meer dan alleen de wettelijke aansprakelijkheid (WA) heeft verzekerd, krijgt u bij de meeste verzekeraars in ieder geval de dagwaarde vergoed. Dat is de waarde die de motor op het moment van de diefstal nog heeft.
Sommige verzekeraars bieden overigens ook de mogelijkheid om uw motor onder bepaalde voorwaarden tegen nieuwwaarde of (bij een tweedehands) aanschafwaarde te verzekeren. Heeft u zo’n verzekering en wordt in het eerste jaar na aanschaf de motor gestolen of gaat hij volledig verloren? Helaas krijgt u uw motor ook dan niet terug, maar in ieder geval wel het bedrag waarvoor u hem heeft gekocht. Bij sommige verzekeraars geldt dit zelfs de eerste twee of drie jaar na aanschaf. Dat kan standaard zo zijn of u betaalt hier een extra premie voor. Wilt u advies over welke motorverzekering bij u past? Neem dan contact op met onze adviseurs. Ze helpen u graag bij het maken van een passende keuze.”