We zien ze steeds meer in het straatbeeld: elektrische fietsen. Ze zijn er in vele soorten en maten en bieden voor de meeste mensen voordelen ten opzichte van een gewone fiets. Maar waar moet u nu op letten als u een e-bike aanschaft? En, minstens even belangrijk, hoe beweegt u veilig door het verkeer?

Koop een fiets die bij u past
We zeiden het al: e-bikes zijn er in alle soorten en maten. Het is belangrijk dat u bij de aanschaf bedenkt wat voor u belangrijk is aan zo’n fiets, zodat u zich er comfortabel op voelt. Daarbij gaat het niet alleen om de framemaat, het kan voor u ook verschil maken of de zadelpen en voorvork geveerd zijn en of de fiets een lage instap heeft. En vergeet de motor niet; er is niet alleen verschil in vermogen, het maakt ook uit voor bijvoorbeeld uw stabiliteit of de fiets een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor heeft.
Veilig door het verkeer
Natuurlijk is het belangrijk dat u zich prettig en veilig door het verkeer kunt bewegen. We noemden hiervoor al het belang van de stabiliteit. Het is natuurlijk belangrijk dat u niet steeds het idee heeft dat u uw fiets niet in balans kunt houden. Daarbij spelen het gewicht van de fiets en de plaats van de motor een rol, maar bijvoorbeeld ook de plaats waar u bagage meeneemt. Een bagagedrager of fietstassen achterop zijn veel stabieler dan een tas aan uw stuur. Daarnaast zijn er middelen die het voor u makkelijker maken om veilig de weg op te gaan, zoals een fietshelm (niet verplicht maar wel verstandig) en een spiegel die ervoor zorgt dat u niet hoeft om te draaien als u achteruit wilt kijken.
Sneller dan u denkt?
Ook uw aNog een punt dat we graag aanstippen: de snelheid van uw fiets. Zeker in het begin kan het best even wennen zijn en u wilt uiteraard niet dat uw fiets er met u vandoor gaat. Start daarom met beperkte snelheid, of zelfs even zonder de motor; en ook bij het stoppen kan het handig zijn om al even van tevoren te stoppen met trappen en de fiets te laten uitrollen, zodat u niet abrupt tot stilstand komt. Dat is niet alleen veiliger voor uzelf, maar ook voor de weggebruikers om u heen.
Rekening houden met anderen
Vergeet niet om rekening te houden met die andere verkeersdeelnemers. U bent immers een stuk sneller dan gewone fietsers en voetgangers, waardoor zij van u kunnen schrikken. Houd daarom voldoende afstand en kijk goed wat de mensen om u heen doen, zodat u niet wordt verrast door de bewegingen die zij maken. Gaat u zelf afslaan of inhalen? Dan is het prettig en veilig voor anderen als u dat duidelijk aangeeft. Het draagt ook bij aan de veiligheid als u goed zichtbaar bent voor anderen, met goede fietsverlichting en felle of reflecterende (fiets-)kleding. Zeker als het slecht weer of schemerig/donker is.
Goed onderhoud
Tot slot: net als bij andere vervoersmiddelen is goed onderhoud belangrijk. Daarmee verlengt u de levensduur van uw e-bike en verkleint u bovendien de kans op storingen en ongelukken. En omdat een ongeluk soms toch in een klein hoekje zit, is het verstandig om bij de aanschaf van uw e-bike meteen een goede verzekering af te sluiten en eventueel pechhulp. Dan zit u niet zonder vervoer wanneer u uw e-bike even moet missen voor bijvoorbeeld een reparatie.