Skip to main content
3 min. leestijd

Vanaf 2023 wordt het voor berijders van snorfietsen en snorscooters verplicht om een helm te dragen. Onze expert vertelt u hier meer over.

Deel dit bericht:

Voor berijders van motoren, brommers, racefietsen en speedpedelecs is het de gewoonste zaak van de wereld om een helm te dragen. Want dat is al een tijd verplicht. Niet alleen voor henzelf trouwens, ook eventuele passagiers moeten een helm op. Voor andere snelle weggebruikers geldt die verplichting nog niet, maar daar gaat verandering in komen. Onze expert Rinus Maat vertelt u er meer over.

Helm vanaf 2023 verplicht voor snorfiets

Per 1 januari volgend jaar wordt het ook voor bestuurders en bijrijders van een snorfiets of snorscooter verplicht om een helm te dragen. Dat geldt vanaf dan altijd, dus ook als ze op het fietspad rijden. Het hoeft overigens niet persé een brommerhelm te zijn. Ook het soort helm dat nu is goedgekeurd voor de speedpedelec mag, al laat de snorfietshelmentest van de ANWB wel zien dat een andere keuze in veel gevallen verstandiger is.

Aanrijding auto kan grote gevolgen hebben

De overheid kiest er niet voor niets voor om de helm verplicht te maken. De praktijk laat namelijk zien dat zo’n helm een groot verschil maakt bij een ongeluk. Als bestuurder van een snorfiets (of –scooter) bent u kwetsbaar bij een aanrijding met een auto, zeker als u op volle snelheid rijdt. De persoonlijke schade is vaak een stuk minder groot als u in zo’n situatie een helm draagt. Ter vergelijking: als een motorrijder een ongeluk krijgt, verkleint de helm de kans op ernstig hoofdletsel met bijna 70%. Natuurlijk rijdt u op een snorscooter lang niet zo hard, maar toch

Zonder helm? 100 boete

Nog een reden om die helm toch maar wel op te zetten: als u dat niet doet en u wordt aangehouden door de politie dan kunt u een flinke boete krijgen. Die € 100 geeft u ongetwijfeld liever aan andere dingen uit. Bijvoorbeeld aan een goede helm.

Wat kost een helm?

Helmen zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Misschien is het verleidelijk om bij zo’n verplichte aankoop voor de goedkoopste oplossing te kiezen, maar dat is niet altijd de verstandigste keuze. Het is veel belangrijker dat de kwaliteit goed is en dat de helm goed past bij u en de activiteit. Een voor de snorfiets geschikte helm kost grofweg tussen € 50 en € 250. Kijk sowieso of uw keuze voldoet aan de norm: brom- en motorfietshelmen moeten het Europese keurmerk ECE 22.05 of 22.06 hebben, voor speedpedelec-helmen geldt het Nederlandse NTA 8776-keurmerk. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoe lang de helm volgens de fabrikant meegaat en welke garantie u krijgt. 

Veilig onderweg, ook op de e-bike

Voor bestuurders van een e-bike wordt een helm (nog) niet verplicht. Toch is het verstandig om daar wel serieus over na te denken. Want ook op een elektrische fiets kunt u best hard rijden en dat wilt u natuurlijk wel veilig doen.

Fietshelm verplicht in het buitenland

Tot slot nog een klein uitstapje naar het buitenland. Fietst u graag tijdens uw vakantie of ander verblijf buiten Nederland? Houd er dan rekening mee dat niet in ieder land dezelfde regels als hier gelden voor het dragen van een helm. In heel veel Europese landen is een fietshelm sowieso verplicht voor kinderen; vaak tot 12 of 16 jaar. Dat geldt overigens ook als ze niet zelf fietsen, maar voor- of achterop de fiets zitten.

Aanvullende regels voor fietsers in het buitenland

Daarnaast zijn er landen met aanvullende regels. Zo moet in Spanje iedereen die buiten de bebouwde kom fietst een helm op, ongeacht de leeftijd. En in Slovenië is een fietshelm verplicht voor bestuurders en passagiers tot en met 18 jaar. De regels kunnen regelmatig veranderen, controleer daarom voor vertrek altijd even op de website van de ANWB welke fietsverkeersregels actueel zijn op uw bestemming.

Informatie over nuttige verzekeringen  

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zowel op vakantie als in het dagelijks leven. Een goede fietsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het best bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Ongevallenverzekering

Uw inkomen op peil na een ongeval

  • 24/7 wereldwijde dekking
  • Uitkering bij ernstige invaliditeit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.