Skip to main content
4 min. leestijd

  Als bestuurder van een brommer of scooter heeft u…

Deel dit bericht:

 

Als bestuurder van een brommer of scooter heeft u natuurlijk een rijbewijs en kent u de verkeersregels. Maar niet alleen beginnende, ook ervaren bestuurders onderschatten soms de risico’s op de weg. De kans dat u letsel op loopt op een scooter of brommer is veel groter dan in de auto. U bent op een tweewieler vanzelfsprekend namelijk veel kwetsbaarder. Bij een auto is er meestal sprake van blikschade bij een ongeval, terwijl een aanrijding op een scooter of brommer vrijwel altijd een val tot gevolg heeft. Onze expert Nick Lumoindong geeft u graag een aantal tips om een ongeluk met de brommer of scooter te voorkomen.  

Tip 1: controleer het bandenprofiel 

Het is belangrijk om het profiel van uw banden te controleren. Als uw banden geen profiel hebben is er een veel grotere kans dat u onderuitgaat in een bocht. Maar ook bij regen kan dit gevaarlijk zijn. Als het profiel niet diep genoeg is kan het water niet voldoende worden afgevoerd waardoor aquaplaning kan ontstaan. Er ontstaat dan een (dun) laagje water tussen de scooterband en het wegdek, waardoor de scooter gaat ‘zweven’ en (tijdelijk) onbestuurbaar wordt en u een ongeluk veroorzaakt. Vervang de banden daarom bij een profieldiepte van 2,0 mm of minder en zorg voor een juiste bandenspanning. 

Tip 2: gebruik de juiste remtechniek 

Het is belangrijk dat u gedoseerd remt en daarbij wisselend meer en minder kracht gebruikt. Dit zorgt voor het grootste remeffect en voorkomt dat de wielen blokkeren. Als u onder normale omstandigheden moet remmen kunt u het beste remmen met de voorrem. Dit doet u met gevoel. Begin voorzichtig te remmen en daarna iets sterker, totdat het voorwiel bijna blokkeert. Als u plotseling moet remmen, dus een noodstop moet maken, dan is alleen remmen met de voorrem niet verstandig omdat het voorwiel kan blokkeren. U gebruikt dan dus wel allebei de remmen tegelijk. Het is de kunst om zo te remmen dat de wielen tijdens de manoeuvre niet blokkeren en u ondertussen ook nog kunt schakelen bij een schakelbromfiets. 

Tip 3: zorg dat u opvalt in het verkeer 

Verlichting is belangrijk voor andere weggebruikers om u te kunnen zien in het donker. Maar u heeft zelf natuurlijk ook veel beter zicht. Als u zonder verlichting rijdt is de kans op een ongeval veel groter en u riskeert ook nog eens een boete. Check voordat u gaat rijden dus altijd de verlichting van uw brommer of scooter en ga niet de weg op zonder goed werkende verlichting. Denk ook overdag aan uw zichtbaarheid. Want in veel gevallen zien automobilisten een scooter of brommer over het hoofd bij het afslaan. Wees dus altijd alert en anticipeer, ook als u eigenlijk voorrang heeft, en probeer zoveel mogelijk in het zicht van andere weggebruikers te rijden.  

Tip 4: houd afstand

Het is belangrijk om voldoende afstand te houden zodat u tijd heeft om te reageren op onverwachte gebeurtenissen in het verkeer. Het is gevaarlijk om te kort op een andere verkeersdeelnemer te rijden. Het maakt niet uit of dit een fiets, auto of andere brommer of scooter is. Als uw voorganger ook maar een beetje remt heeft u waarschijnlijk te weinig tijd om te reageren met als gevolg dat u (te) hard moet remmen en uw wielen blokkeren.  Met wielen die blokkeren en een korte reactietijd is de kans op een ongeluk met uw scooter of brommer bijzonder groot.

Tip 5: investeer in een goede helm

Het is verplicht om een helm te dragen als u op uw scooter of brommer rijdt. Houd bij het kopen van een helm rekening met het materiaal, de maat en de pasvorm. Kijk ook even op het labeltje aan de binnenkant of de helm een E-keurmerk heeft. Dit veiligheidskeurmerk geeft aan dat de helm uitgebreid getest is en dat de veiligheid is bewezen. Dat is fijn om zeker te weten. Kies bij voorkeur niet voor een tweedehands exemplaar. 

Informatie over nuttige verzekeringen  

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een goede brommer- of scooterverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. U verzekert uw brommer of scooter in ieder geval voor de wettelijk verplichte aansprakelijkheid, daarnaast kunt u kiezen voor dekking van schade aan of diefstal van uw bromfiets. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.