Een fietsverzekering is niet verplicht, maar dat betekent niet dat het niet verstandig is om uw fiets te verzekeren. Denk bijvoorbeeld na over hoe groot het risico is dat uw fiets wordt gestolen of zwaar beschadigd raakt. En als dit gebeurt, kunt u de eventuele kosten die dit met zich meebrengt dan zelf betalen? Onze expert Nick Lumoindong helpt u graag bij het maken van een passende keuze.
Aanschafwaarde van de fiets
Sta even stil bij de aanschafwaarde van uw fiets. Bij een tweedehands fiets van 100 euro is een fietsverzekering vanzelfsprekend niet nodig. Maar als u een nieuwe of tweedehands (e)bike aanschaft voor een bedrag van bijvoorbeeld meer dan 700 euro kan het wel interessant zijn. E-bikes zijn erg populair, niet alleen in aankoop maar deze fietsen worden ook steeds vaker gestolen. Als u een e-bike heeft is het altijd verstandig om een verzekering te overwegen.
Stalling van uw fiets
Staat uw fiets altijd in een gesloten of bewaakte ruimte? Dan is het minder noodzakelijk om de fiets te verzekeren omdat er een kleine kans is dat er iets gebeurt met uw fiets. De fiets valt dan namelijk vaak onder de dekking van de inboedelverzekering als deze wordt gestolen. Als u veel op pad bent en de fiets vaak op een openbare plek neerzet dan is een fietsverzekering juist wel weer verstandig. Het risico dat er dan iets met uw fiets gebeurt is namelijk veel groter. Winkelgebieden en stations zijn bijvoorbeeld plekken waar fietsendieven graag komen. In een stad is de kans dat uw fiets gestolen wordt ook veel groter dan in een dorp. Bekijk hoeveel fietsen er gestolen worden in uw woonplaats.
Kosten zelf betalen
Stel dat uw fiets gestolen wordt of zwaar beschadigd raakt. Kunt u de kosten voor een reparatie of nieuwe fiets dan zelf betalen? Als u geen geld achter de hand heeft hiervoor dan is het verstandig om een fietsverzekering te overwegen.
Verschillende dekkingen
Wilt u de fiets verzekeren? Dan zijn er nog een aantal keuzes die u kunt maken. Vraag uzelf af hoe uitgebreid u verzekerd wilt zijn. U kunt bijvoorbeeld vaak kiezen tussen fietsverzekeringen met alleen een dekking voor diefstal, of een dekking voor diefstal én schade. Denk bij schade aan een schade door aanrijding, vandalisme of een val. En let ook op de dekking voor pechhulp. Deze dekking is vooral handig als u fietstochten maakt of met een fiets op vakantie gaat. Bij sommige verzekeraars is dit standaard meeverzekerd, bij anderen moet je dit als aanvullende dekking kiezen.
Daarnaast zijn er verschillende verzekeringsvormen waar u rekening mee moet houden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een aflopende verzekering waarbij u de premie in 1 keer vooruitbetaalt voor 3 of 5 jaar. Als uw fiets gestolen wordt kort na het afsluiten van de verzekering krijgt u vaak geen geld terug van de premie die u al betaald heeft. Maar er is ook een doorlopende fietsverzekering, dan betaalt u de premie per maand.
Accessoires meeverzekeren
Accessoires zijn vaak alleen meeverzekerd als u daar ook premie voor betaalt en geldt voor zaken die vastzitten aan de fiets. Denk bijvoorbeeld aan een kinderzitje, fietsmand of tassen. Als uw fiets valt is schade aan losse accessoires zoals een fietscomputer of GPS-apparatuur vaak ook verzekerd.
Zorg voor een goed slot
Fietsverzekeraars eisen dat uw fiets wordt afgesloten met een ART-goedgekeurd slot van categorie 2 of hoger. Houd er ook rekening mee dat als uw fiets gestolen wordt u twee sleutels moet kunnen laten zien voor vergoeding, waarvan er 1 gebruikt is. Geef ook het merk en de sleutelnummers door aan uw verzekeraar, ook als het slot wordt vervangen of als u de sleutels kwijtraakt.