Skip to main content
3 min. leestijd

Een fietsverzekering is niet verplicht, maar wel handig. Nick Lumoindong vertelt u er graag meer over.

Deel dit bericht:

 

Een fietsverzekering is niet verplicht, maar dat betekent niet dat het niet verstandig is om uw fiets te verzekeren. Denk bijvoorbeeld na over hoe groot het risico is dat uw fiets wordt gestolen of zwaar beschadigd raakt. En als dit gebeurt, kunt u de eventuele kosten die dit met zich meebrengt dan zelf betalen? Onze expert Nick Lumoindong helpt u graag bij het maken van een passende keuze.   

fiets verzekeren

Aanschafwaarde van de fiets   

Sta even stil bij de aanschafwaarde van uw fiets. Bij een tweedehands fiets van 100 euro is een fietsverzekering vanzelfsprekend niet nodig. Maar als u een nieuwe of tweedehands (e)bike aanschaft voor een bedrag van bijvoorbeeld meer dan 700 euro kan het wel interessant zijn. E-bikes zijn erg populair, niet alleen in aankoop maar deze fietsen worden ook steeds vaker gestolen. Als u een e-bike heeft is het altijd verstandig om een verzekering te overwegen.  

Stalling van uw fiets   

Staat uw fiets altijd in een gesloten of bewaakte ruimte? Dan is het minder noodzakelijk om de fiets te verzekeren omdat er een kleine kans is dat er iets gebeurt met uw fiets. De fiets valt dan namelijk vaak onder de dekking van de inboedelverzekering als deze wordt gestolen. Als u veel op pad bent en de fiets vaak op een openbare plek neerzet dan is een fietsverzekering juist wel weer verstandig. Het risico dat er dan iets met uw fiets gebeurt is namelijk veel groter. Winkelgebieden en stations zijn bijvoorbeeld plekken waar fietsendieven graag komen. In een stad is de kans dat uw fiets gestolen wordt ook veel groter dan in een dorp. Bekijk hoeveel fietsen er gestolen worden in uw woonplaats

Kosten zelf betalen   

Stel dat uw fiets gestolen wordt of zwaar beschadigd raakt. Kunt u de kosten voor een reparatie of nieuwe fiets dan zelf betalen? Als u geen geld achter de hand heeft hiervoor dan is het verstandig om een fietsverzekering te overwegen.  

Verschillende dekkingen   

Wilt u de fiets verzekeren? Dan zijn er nog een aantal keuzes die u kunt maken. Vraag uzelf af hoe uitgebreid u verzekerd wilt zijn. U kunt bijvoorbeeld vaak kiezen tussen fietsverzekeringen met alleen een dekking voor diefstal, of een dekking voor diefstal én schade. Denk bij schade aan een schade door aanrijding, vandalisme of een val. En let ook op de dekking voor pechhulp. Deze dekking is vooral handig als u fietstochten maakt of met een fiets op vakantie gaat. Bij sommige verzekeraars is dit standaard meeverzekerd, bij anderen moet je dit als aanvullende dekking kiezen.  

Daarnaast zijn er verschillende verzekeringsvormen waar u rekening mee moet houden. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een aflopende verzekering waarbij u de premie in 1 keer vooruitbetaalt voor 3 of 5 jaar. Als uw fiets gestolen wordt kort na het afsluiten van de verzekering krijgt u vaak geen geld terug van de premie die u al betaald heeft. Maar er is ook een doorlopende fietsverzekering, dan betaalt u de premie per maand. 

Accessoires meeverzekeren 

Accessoires zijn vaak alleen meeverzekerd als u daar ook premie voor betaalt en geldt voor zaken die vastzitten aan de fiets. Denk bijvoorbeeld aan een kinderzitje, fietsmand of tassen. Als uw fiets valt is schade aan losse accessoires zoals een fietscomputer of GPS-apparatuur vaak ook verzekerd.  

Zorg voor een goed slot  

Fietsverzekeraars eisen dat uw fiets wordt afgesloten met een ART-goedgekeurd slot van categorie 2 of hoger. Houd er ook rekening mee dat als uw fiets gestolen wordt u twee sleutels moet kunnen laten zien voor vergoeding, waarvan er 1 gebruikt is. Geef ook het merk en de sleutelnummers door aan uw verzekeraar, ook als het slot wordt vervangen of als u de sleutels kwijtraakt.

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.