Skip to main content
4 min. leestijd

De e-bike en (elektrische) bakfiets zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar helaas ook vaak het doelwit van diefstal. Waar moet u allemaal op letten voordat u zo’n kostbare fiets aanschaft?

Deel dit bericht:

De e-bike en de (elektrische) bakfiets zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Handige, maar ook kostbare voertuigen die vaak het doelwit van diefstal zijn. Waar moet u op letten voordat u een fiets aanschaft en hoe zit het eigenlijk met de verzekering? Onze productexpert Joey van Druten vertelt u er alles over.

Keuzes om te maken

Bent u van plan een elektrische fiets te kopen? Dan zijn er veel keuzes om te maken. Veel mensen kiezen voor een reguliere e-bike of een zogenaamde speed pedelec die snelheden tot wel 45 km/u kan behalen. Daarnaast zien we zeker in de steden een enorme toename van het aantal fatbikes. Bij een gewone elektrische fiets, heeft u allerlei keuzes om te maken. Wilt u een fiets met voorwiel-, achterwiel- of middenmotoraandrijving? Wilt u een hoge of lage instap? Een vaste of verwijderbare accu?  Gaat u voor een rechte of juist meer sportieve zithouding? En welke afstand wilt u minimaal kunnen rijden met de accu op uw e-bike (actieradius).

Denk aan uw veiligheid

Het rijden op een e-bike vraagt in het begin om wat oefening. Het is even wennen aan de hogere snelheid en de langere remweg. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren onderweg. Geef uzelf dus de tijd om te wennen aan uw nieuwe elektrische (bak)fiets, zodat u veilig en zonder ongelukken aan het verkeer kunt deelnemen, zeker in de winter. Een goeie tip is het gebruik van fietstassen. Het fietsen met tassen aan het stuur is normaal al gevaarlijk, maar zeker met een elektrische fiets kan het hachelijke situaties opleveren.

Kunt u een elektrische (bak)fiets nog wel verzekeren?

De gemiddelde e-bike kost al snel gemiddeld zo’n € 2.200. Daarom worden deze elektrische fietsen ook steeds populairder onder dieven. Sinds 2019 worden er maar liefst 74% meer gestolen (Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal). In 2021 deden bijna 22.600 eigenaren aangifte van diefstal. Fatbikes worden om die reden al door geen verzekeraar in Nederland meer verzekerd. Maar kun je een elektrische fiets dan nog wel verzekeren? Jazeker, bij Aon wel. Een fietsverzekering voor een (elektrische) fiets is niet verplicht maar wel aan te raden. Vindt u het risico te groot? Dan kunt u ook overwegen een tweedehands elektrische fiets aan te schaffen.

Aansprakelijkheid op elektrische fietsen

Hoe zit het met uw aansprakelijkheid als u met een elektrische fiets een ongeluk veroorzaakt? Dat hangt er vanaf wat voor soort fiets u heeft. Elektrische fietsen die langzamer dan 25 km/uur gaan, worden gezien als ‘fietsen’. Kunnen e-bikes harder dan 25 km/uur, dan vallen ze volgens de wet onder de gemotoriseerde bromfietsen. Voor ‘fietsen’ kunt u rekenen op de dekking op uw particuliere aansprakelijkheidsverzekering (AVP), maar voor de snellere e-bikes moet u een aparte verzekering afsluiten om dekking bij aansprakelijkheid te hebben.

Daarnaast maakt het uit of u bij het ongeval kan worden aangemerkt als de zwakke verkeersdeelnemer. Heeft u met uw e-bike een ongeluk gehad met een auto? Dan wordt u waarschijnlijk aangemerkt als zwakke verkeersdeelnemer en bent u als fietser extra beschermd. Maar komt u in botsing met een voetganger, dan bent u de sterke verkeersdeelnemer en is de kans groot dat u een groot deel van de schade moet vergoeden. Ook als de zwakke verkeersdeelnemer schuld treft.

Bakfiets kopen

Vooral in de stad zien we ook het de populariteit van bakfietsen steeds meer toenemen. Handig voor ouders met jongere kinderen of gewoon voor het doen van de boodschappen. Zeker omdat parkeren steeds duurder wordt en een parkeerplaats lastig te vinden kan zijn. Waar moet u op letten? Ook hier heeft u veel keuze. Kiest u voor een elektrische bakfiets, zoals de meeste mensen tegenwoordig doen? En wilt u dan een twee- of driewieler. Hoe groot en hoog moet de bak zijn en wilt u dat er plaats is voor een autozitje? En niet onbelangrijk, wat is uw budget?

Door de groeiende populariteit zijn er ook steeds meer tweedehands bakfietsen te verkrijgen. Ook bakfietsen zijn zeer gewild bij dieven, meer nog dan gewone fietsen. Meer dan 80% van de gekochte bakfietsen is tegenwoordig elektrisch en kosten daarom al gauw duizenden euro’s. Het is daarom zeer aan te raden de bakfiets te verzekeren.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een goede (elektrische) fietsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. En ook een aansprakelijkheidsverzekering kan slim zijn, deze verzekering dekt u namelijk voor schade die u per ongeluk veroorzaakt aan anderen. Op onderstaande pagina’s vertellen we u meer over de verschillende verzekeringen die handig voor u kunnen zijn. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Joey van Druten

Joey van Druten

Studeerde met succes Business Studies in Rotterdam en werkt nu als scrum-master en Productmanager bij Aon.

Andere producten

Alle verzekeringen en diensten van Aon

  • Voor uw gezin, huis, uw gezondheid en op reis
  • Ruime keuze van verzekeringen

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.