Skip to main content
3 min. leestijd

Hoe kunt u de diefstal van uw elektrische fiets voorkomen? Met de tips van onze expert Rinus Maat, helpen we u er graag bij.

Deel dit bericht:

De elektrische fiets wordt steeds populairder. En niet alleen onder consumenten. Er worden namelijk ook steeds meer e-bikes gestolen. Sinds 2019 maar liefst 74% meer, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE). Om een idee te krijgen van de aantallen: in 2021 deden bijna 22.600 eigenaren aangifte van diefstal. U wilt ongetwijfeld proberen te voorkomen dat uw elektrische fiets door een dief wordt meegenomen. Wij helpen u daar graag bij, met de tips van onze expert Rinus Maat.   

Snelle toename aantal e-bikes  

We zien steeds meer e-bikes op de Nederlandse fietspaden. En dat is heel goed te begrijpen. Met een elektrische fiets kunt u tenslotte met dezelfde inspanning verder komen; of u komt eerder aan. Voor veel mensen is het in het begin even wennen en vraagt het wat aanpassing om veilig te rijden op zo’n snelle fiets. Maar als ze er eenmaal aan gewend zijn, willen de meeste mensen niet meer anders. En dus neemt het aantal e-bikes snel toe. Maar daarmee ontstaat ook een nieuwe markt voor criminelen, want zo’n fiets is aardig wat waard.

diefstal e-bike

De kans op diefstal verkleinen

De gemiddelde e-bike kost al snel zo’n € 2.200. En er is veel vraag naar. Dus het is niet zo gek dat fietsendieven liever een elektrische fiets meenemen dan een gewone. Tegelijkertijd is de schade voor u groter als uw e-bike verdwijnt. Helemaal voorkomen kunt u dat overigens niet, maar er zijn wel maatregelen waarmee u de kans dat uitgerekend uw fiets verdwijnt een heel stuk kleiner maakt.

Een aantal tips: 

  • Zet uw fiets altijd op slot, liefst met meerdere sloten. Hoe meer moeite een dief moet doen, des te groter de kans dat hij nog even verder kijkt. Zelfs thuis in de schuur of garage is het verstandig om de fiets op slot te zetten, een inbreker zal hem dan sneller laten staan. 
  • Kies voor gecertificeerde sloten, met het ART-keurmerk. Hoe hoger de ART-certificering, des te moeilijker het is om het slot open te breken. Voor fietsen wordt minimaal categorie ART-2 geadviseerd, hoger mag natuurlijk altijd.  
  • Zet de e-bike ergens aan vast, bijvoorbeeld een muuranker, fietsenrek of lantaarnpaal. Zorg dat een (extra) hangslot zo hoog mogelijk hangt. Laat het in ieder geval niet op de grond liggen, dan is het met een steen en wat geweld zo open.  
  • Parkeert u de fiets op een openbare plek? Zorg dan dat hij goed in het zicht staat. Fietsendieven hebben liever geen toeschouwers.  
  • Neem de accu en het display van uw e-bike mee, als dat kan. Daarmee wordt de fiets meteen een stuk minder aantrekkelijk.

Schade bij diefstal beperken

Nog iets om over na te denken, gezien de waarde van een elektrische fiets, is om deze goed te verzekeren. Als uw fiets ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch wordt gestolen, beperkt u daarmee in ieder geval de financiële schade. Houd er rekening mee dat steeds meer verzekeraars eisen stellen aan de beveiliging van uw e-bike. Daarnaast heeft u een aangifte van diefstal nodig als u de schade vergoed wilt krijgen. Die aangifte is overigens om meerdere redenen verstandig: stel dat uw elektrische fiets wordt teruggevonden dan weet de politie in ieder geval wie de eigenaar is. En tot slot helpen aangiftes om goed in beeld te krijgen op welke plekken veel e-bikes worden gestolen, waardoor de gemeente op de juiste plaatsen voor veiligheidsmaatregelen kan zorgen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als het om uw elektrische fiets gaat. Het geeft een veilig gevoel als u zelf de nodige maatregelen treft om diefstal te voorkomen. Ook een goede gespecialiseerde verzekering geeft rust, voor als het toch misgaat. Wilt u daar meer over weten? Hier leest u er alles over:  

Uw elektrische fiets verzekeren 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Rinus Maat

Rinus Maat

Rinus Maat heeft in de afgelopen 35 jaar een brede kennis en ervaring opgebouwd in de verzekeringswereld. Momenteel is hij werkzaam als Productmanager particuliere schadeverzekeringen.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.