Skip to main content
3 min. leestijd

Een beetje winters weer schrikt de Nederlandse wandelaar of fietser vaak niet af. Toch is het fijn om een rondje fietsen of hardlopen onder slechtere weersomstandigheden net wat aangenamer en veiliger te maken.

Deel dit bericht:

In het najaar wordt het vroeg donker en is het vaker nat en glad op de weg. Maar een beetje winters weer schrikt de Nederlandse wandelaar of fietser niet af. Toch is het fijn om een rondje fietsen of hardlopen onder slechtere weersomstandigheden net wat aangenamer en veiliger te maken. Wij zetten enkele handige tips voor u op een rij.

1. Zien en gezien worden

Bij het vroeg invallen van de duisternis is goede verlichting cruciaal. Zorg ervoor dat uw fiets of hardloopoutfit voorzien zijn van reflecterende materialen. Voor fietsverlichting zijn enkele belangrijke regels om veilig te blijven en een boete te voorkomen. U leest ze in dit artikel. Ondanks dat verlichting tijdens het hardlopen of wandelen niet verplicht is, is het wel zeer aan te raden om te zorgen voor goede zichtbaarheid. Trek reflecterende kleding of lichtgevende accessoires aan. En gaat u een rondje om met de hond? Dan kunt u ook uw trouwe viervoeter voorzien van een veiligheidsvest of een
LED-halsband.

2. Pas uw route aan

Kies zo veel mogelijk routes die goed verlicht en bekend terrein zijn. Vermijd onverlichte paden of wegen met veel plassen, omdat deze kunnen zorgen voor verraderlijke gladheid, door bladeren, ijzel of sneeuw. Vooral op het platteland en op andere plekken waar voet- en fietspaden niet of slecht verlicht zijn, is het belangrijk om zelf goed zichtbaar te zijn. Komt u tijdens een wandeling toch onverhoeds op onverlicht en onbekend terrein, dan kan de zaklampfunctie op uw telefoon uitkomst bieden.

3. Tips voor fietsbanden

Net als bij de auto zorgen fietsbanden met een iets lagere bandenspanning voor meer grip bij gladheid. Pomp ze dus niet te hard op in de winter. En check het profiel van uw banden. Weinig profiel zorgt voor minder griep en vergroot de kans op een lekke band. Ook voor de fiets bestaan winterbanden (met of zonder spikes). Deze zijn ideaal om grip te behouden op gladde ondergronden.

4. Elektrische fiets en accu

Steeds meer mensen rijden op een elektrische fiets. Ook in de wintermaanden moet dat geen probleem zijn, mits u de snelheid in de gaten houdt en aanpast waar nodig. Houd er alleen wel rekening mee dat de accu bij lage temperaturen minder goed werkt. Wanneer het echt koud is, kunnen de prestaties wel met 30% afnemen. Neem de accu dus mee naar binnen en vergeet uw (snel)lader niet.

5. Geschikte kleding

Investeer in waterdichte en ademende kleding om uzelf droog en warm te houden. Laagjes kleding helpen u om uw lichaamstemperatuur te reguleren. In de winter kan het voor fietsers en hardlopers prettig zijn om handschoenen en een muts te dragen. Bent u bezorgd om gladheid, dan geeft een fietshelm u wellicht meer zekerheid op het gladde wegdek.

6. Blijf alert

Het belangrijkste is om zelf goed alert te blijven en de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Ga bij extreme weeromstandigheden de weg niet op wanneer het echt niet hoeft. Pas uw snelheid aan, vooral in de bochten en in speciale verkeerssituaties, en vermijd abrupte bewegingen tijdens het hardlopen en het fietsen.

Informatie over nuttige verzekeringen

Een goede (elektrische) fietsverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. En ook een aansprakelijkheidsverzekering kan slim zijn, deze verzekering dekt u namelijk voor schade die u per ongeluk veroorzaakt aan anderen. Op onderstaande pagina’s vertellen we u meer over de verschillende verzekeringen die handig voor u kunnen zijn. 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Autoverzekering

Een autoverzekering die bij u past

  • Tot wel 80% no-claimkorting
  • Pechhulp in binnen- en buitenland

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.