Skip to main content
2 min. leestijd

Goede verlichting op de fiets is belangrijk. Lees hier de handige checklist.

Deel dit bericht:

In de winter is het later licht en wordt het vroeger donker. En dus heeft u een groter deel van de dag uw fietsverlichting nodig. Al jaren heeft 40% van de fietsers slechte of zelfs helemaal geen verlichting. Terwijl u zonder verlichting voor automobilisten bijna onzichtbaar bent in het donker.

Meer dan een verplicht accessoire

Als fietser bent u een van de kwetsbaardere weggebruikers. Het is goed om u daar bewust van te zijn en er zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Veel fietsers denken dat een automobilist hen wel ziet. Zeker bij een ingewikkelde verkeerssituatie, slecht weer of in het donker is dat lang niet altijd het geval. Bovendien ziet u obstakels op de weg zelf ook veel beter als u uw licht aan heeft.
Verlichting is dus meer dan een verplicht accessoire op uw fiets; het kan een ongeluk voorkomen.

Risico op een bekeuring

Naast het veiligheidsaspect is er nog een reden om voor goede fietsverlichting te zorgen: u kunt een bekeuring krijgen als uw verlichting niet in orde is. Als uw voor- of achterlicht niet aanstaat als u in het donker, schemer of bij slecht zicht fietst, kan de boete oplopen tot € 55.

Ook kunt u een bekeuring krijgen als uw licht een afwijkende kleur heeft, op de verkeerde plaats zit of knippert; of als er verplichte reflectoren ontbreken op uw fiets.

Welke verlichting mag (niet)?

Uiteraard is vaste verlichting op uw fiets het best, alleen al uit het oogpunt van veiligheid. Maar ook andere fietsverlichting voldoet, zoals de kleine ledlampjes die u aan uw fiets kunt bevestigen. Kunt of wilt u de lampjes niet aan uw fiets bevestigen? Maak ze dan vast aan uw bovenlichaam of uw tas.

Wat mag dan niet? Zoals hiervoor al aangegeven mag knipperende fietsverlichting niet. Ook ledverlichting in het wiel of rond het frame is niet toegestaan. Datzelfde geldt voor andere soorten ‘feestelijke’ verlichting, zoals bijvoorbeeld een snoer kerstlampjes.

Handige checklist

Wilt u zeker weten dat uw fiets volgens de voorschriften is verlicht en dat u goed zichtbaar bent? Deze checklist is dan een handig hulpmiddel: 

  • Zet uw verlichting aan tussen zonsondergang en zonsopgang, maar ook als het schemerig is of u slecht zicht heeft.
  • Zorg dat uw voorlamp geel of wit licht geeft, dat niet verblindt.
  • Uw achterlamp moet rood licht geven.
  • De lampen schijnen recht vooruit en recht achteruit.
  • De lampen knipperen niet en bewegen ook niet te veel. Let vooral op dit laatste punt als u ledverlichting aan uw bovenlichaam of tas vastmaakt.
  • Zorg dat alle reflectoren aanwezig zijn: een rode reflector op de achterkant van uw fiets, gele reflectoren op de trappers en een reflecterende strip op de zijkanten van uw banden.

 

Fiets: wel of niet verzekeren?   

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.