Skip to main content
3 min. leestijd

Iedereen hoort zijn buren weleens. Maar soms is er echt sprake van overlast. Hoe gaat u daar mee om?

Deel dit bericht:

U herkent het vast wel: zo’n feestje bij de buren dat net iets langer doorgaat en waar net wat meer geluid wordt geproduceerd dan u prettig vindt. In de meeste gevallen gaat het om een incident en laten we het er maar bij zitten. Maar soms kan het echt uit de hand lopen en is er sprake van burenoverlast. Hoe gaat u daarmee om en wanneer heeft u echt rechtsbijstand nodig?

Toenemend aantal klachten geluidsoverlast bij buren

In Nederland neemt het aantal ervaringen van geluidsoverlast (van buren) toe. Dat zal deels komen doordat we meer tijd thuis doorbrengen sinds de coronapandemie, daardoor valt het nu eenmaal meer op. Toch ligt het niet alleen daaraan, want de stijging in het aantal meldingen is al jaren gaande. We leven nu eenmaal steeds dichter op elkaar. De meeste meldingen gaan over te harde muziek, verbouwingsgeluiden, schreeuwende volwassenen of gillende kinderen en geluidsoverlast van huisdieren (zoals blaffende honden).

Geluidsoverlast is niet alleen maar irritant. Het kan tot grote(re) problemen leiden, zoals slapeloosheid, stressklachten en zelfs hart- en vaatziekten. Dat het bovendien de werk- en leerprestaties negatief beïnvloedt, zal u waarschijnlijk niet verbazen. Dus als de overlast structureel is, doet u er verstandig aan actie te ondernemen.

Een goede buur…

Wat kunt u doen? De eerste stap is eigenlijk simpel: ga met de buren in gesprek. U woont waarschijnlijk nog vele jaren naast elkaar en dan is het prettig als u de onderlinge sfeer goed kunt houden. Misschien hebben zij zelf niet eens door dat u last heeft van hun geluiden en is het probleem op te lossen met wat praktische aanpassingen, zoals betere geluidsisolatie. Of door goede afspraken met elkaar te maken over de tijden waarbinnen er wordt geklust of tot hoe laat er muziek wordt gemaakt of gedraaid.

geluidsoverlast buren rechtsbijstand

Hulp van andere personen of instanties

Komt u er met de buren niet uit en heeft u echt structureel last van hun geluiden? Kijk dan eens wat de vereniging van eigenaars (als u in een appartement woont) of verhuurder voor u kan betekenen. Vaak zijn er reglementen waarin regels staan over het voorkomen van geluidsoverlast; en in sommige gevallen kunnen zij stappen ondernemen tegen de buren die voor de overlast zorgen.   

U kunt ook nagaan of er toezichthouders in de wijk zijn die u kunt aanspreken of melding maken van de overlast bij het meldpunt in uw gemeente.

Als het echt niet anders kan: zwaardere stappen

Als er ook met de hulp van deze bemiddelende personen en instanties niet uitkomt, zijn er helaas andere stappen nodig. In veel gemeenten is het zogeheten ‘burengerucht’ strafbaar. U kunt daarom de politie bellen als er bijvoorbeeld sprake is van nachtelijke geluidsoverlast. Zij kunnen een proces-verbaal opmaken en zelfs spullen (zoals geluidsapparatuur) in beslag nemen.

Zo’n aangifte zorgt er ook voor dat u sterker staat als u de laatste stap neemt en een rechtszaak aanspant tegen uw buren. Zorg in dat geval dat u een dossier heeft opgebouwd, waarmee u kunt bewijzen dat er sprake is van regelmatige en ernstige overlast. Leg niet alleen vast wanneer u overlast van de buren heeft gehad, maar ook welke stappen u al heeft ondernomen. En het is aan te raden om bij zo’n proces de hulp van een advocaat in te schakelen. Handig om te weten: een goede rechtsbijstandverzekering biedt dekking bij een geschil over het burenrecht (waar burenoverlast onder valt) en helpt u met juridische bijstand in dit soort situaties. De verzekering moet dan al wel lopen voordat het geschil ontstaat en niet pas op dat moment worden afgesloten. Goed om even bij stil te staan.

Informatie over nuttige verzekeringen 

We krijgen er vroeger of later allemaal een keer mee te maken: een juridisch conflict. Een ruzie met de buren, arbeidsconflict of gedoe rond een erfenis. Een goede rechtsbijstandverzekering kan een conflict misschien niet voorkomen, maar kan u wel helpen om een goede oplossing te vinden. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een rechtsbijstandverzekering: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Rechtsbijstandverzekering

Verzekerd van juridische hulp

  • Geen wachttijd
  • U betaalt geen eigen risico

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.