Onze wereld wordt steeds digitaler. Criminelen bewegen daarin mee. Dat blijkt wel uit het nieuws: de datalekken en cyberincidenten zijn al lang niet meer op een hand te tellen. Uit wereldwijd onderzoek van Aon, waarbij de cyberveiligheid van zo’n duizend organisaties onder de loep werd genomen, blijkt dat het in ieder geval bij veel bedrijven nog niet goed is gesteld met de cyberveiligheid. Maar hoe zit het met de cyberveiligheid bij u thuis?
Bedrijven gaan nog niet goed om met cyberveiligheid
Uit het cyberveiligheidsonderzoek van Aon blijkt dat organisaties nog onvoldoende de eventuele nieuwe cyberrisico’s binnen hun eigen organisatie en bij partners verkennen. Ook verdient het bestaande cyberveiligheidsbeleid vaak nog verbetering.
Sinds de coronacrisis groeit het aantal cyberrisico’s exponentieel. Volgens Aon komt dit vooral doordat bedrijven (te) snel hun digitale transformatie moesten doorvoeren, onder andere door de coronamaatregelen, zoals thuiswerken. Cyberspecialist Mark Bouman vertelt: “Tijdens de coronapandemie is onder grote tijdsdruk veel digitaal geïnnoveerd, maar de beveiligingsmaatregelen lopen hier nu op achter. Het is cruciaal dat er een balans wordt gevonden tussen de beheersing van cyberrisico’s en de voordelen en kansen van digitale evolutie.”
Cyberveiligheid bij u thuis
Dat bedrijven over de hele wereld het lastig vinden om hun cyberveiligheid op orde te krijgen, is duidelijk. Maar hoe zit het met uw eigen cyberveiligheid? Met de onderstaande tips zorgt u ervoor dat u beter bent opgewassen tegen internetcriminelen.
1. Installeer een virusscanner – en houd deze up-to-date!
Niet alleen het installeren van een goede virusscanner is belangrijk. Ervoor zorgen dat deze up-to-date blijft, is misschien nog wel belangrijker. Virussen en andere malware zitten steeds slimmer in elkaar, waardoor het voor (verouderde) virusscanners moeilijker is om ze te herkennen. Overigens hoeft u geen virusscanner te downloaden (en up-to-date te houden) als uw computer Windows 10 als besturingssysteem heeft. In die versie zit namelijk een ingebouwde virusscanner.
2. Extra beveiliging: de firewall
Een firewall zorgt voor extra beveiliging tegen virussen en malware. Een firewall kan een apparaat of software zijn en is als het ware de portier van uw computer. Alle binnenkomende en uitgaande communicatie binnen uw netwerk wordt gecontroleerd. Vertrouwt de firewall iets niet, dan wordt het tegengehouden.
3. Gebruikt u nog geen Windows 10? Houd uw computer dan up-to-date
Vanaf Windows 10 worden updates automatisch uitgevoerd. Bij eerdere Windows-versies is dat niet het geval. Maakt u bijvoorbeeld nog gebruik van Windows 7 of 8, zorg er dan voor dat Windows Update op automatisch staat. Zo is uw computer up-to-date, wat bijdraagt aan een betere bescherming tegen virussen en andere malware.
Bent u een Apple-gebruiker? Ook dan is het aan te raden om updates van uw computer automatisch te laten verlopen. Op deze website ziet u hoe u dat kunt doen.
4. Internet Explorer? Liever niet
Het is niet alleen verstandig om uw virusscanner of besturingssysteem up-to-date te houden, dat geldt net zo goed voor uw internetbrowser. Maak liever geen gebruik van Internet Explorer in een oudere versie van Windows. Hiermee vergroot u namelijk de kans op virussen. Webbrowsers die zichzelf up-to-date houden (bijvoorbeeld Google Chrome) bieden een betere bescherming.
5. Maak gebruik van een sterk wachtwoord
Gebruikt u nog steeds ‘1234’ of ‘qwerty’ als wachtwoord? Veel mensen gebruiken dit soort zwakke wachtwoorden, die het criminelen en andere kwaadwillenden wel heel makkelijk maken. Om ervoor te zorgen dat uw persoonlijke gegevens veilig zijn, kiest u een wachtwoord dat moeilijk te kraken valt. Tegenwoordig gelden bij het maken van een nieuw wachtwoord vaak bepaalde eisen, zoals het gebruik van hoofdletters, cijfers en speciale tekens.
Nog enkele wachtwoordtips:
- Schrijf uw wachtwoord nooit op.
- Gebruik verschillende wachtwoorden in andere programma’s of toepassingen.
- Pas uw wachtwoorden geregeld aan (bijvoorbeeld om de drie maanden).
- Maak gebruik van een wachtwoordbeheerder (password manager).
Omdat we steeds meer alles digitaal doen, en daar dus ook steeds vaker en meerdere wachtwoorden voor nodig hebben, is zo’n wachtwoordbeheerder een veelgebruikte oplossing. Hiermee zet u al uw wachtwoorden in een database (de wachtwoordbeheerder), die u vervolgens met een wachtwoord beveiligt. Zo zijn al uw wachtwoorden veilig opgeslagen en hoeft u er zelf maar één te onthouden.
6. Maak back-ups
De laatste tip: maak geregeld een back-up van uw computer. Voorkomen is immers beter dan genezen. Mocht u – ondanks alle maatregelen – toch te maken krijgen met een virus, dan kan zo’n back-up uitkomst bieden. U zet uw bestanden dan op een extern apparaat, zoals een harde schijf of een usb-stick. Zo zijn al uw onvervangbare bestanden (bijvoorbeeld foto’s) veilig opgeslagen, ongeacht wat er met uw pc gebeurt.
Gaat het toch mis? Een inboedelverzekering met cyberhulp biedt uitkomst.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedelverzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn bij een inboedelverzekering: