Weet u of u er straks warmpjes bij zit na uw pensioen? Hoeveel geld heeft u eigenlijk nodig? Naast uw AOW-uitkering en uw eventuele werkgeverspensioen heeft u meer mogelijkheden om een pensioengat te voorkomen. Als u hier op tijd mee begint, zorgt u ervoor dat u straks – na uw 68e – een extra appeltje voor de dorst heeft. Onze expert Ad van Iersel geeft advies.
Hoeveel geld moet ik apart zetten voor later?
Om te kunnen genieten van een comfortabele oude dag, is het ten eerste belangrijk om te weten hoeveel geld u nodig heeft. Dat hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, uw levensverwachting en uw huidige financiële situatie. Wat zijn uw inkomsten en uitgaven en wat worden die naarmate u ouder wordt? Een stelregel die vaak gebruikt wordt, is dat minimaal 70% van het huidige netto-inkomen nodig is, om na de pensioenleeftijd dezelfde levensstandaard te behouden. Maar misschien ziet uw financiële huishouding er tegen die tijd wel heel anders uit:
- Heeft u een koopwoning die volledig of bijna is afbetaald op het moment van uw pensioen?
- Heeft u kinderen die op het moment van uw pensioen uit huis zijn?
- Heeft u net een erfenis ontvangen?
- Bent u van plan eerder te stoppen met werken?
- Wilt u gaan reizen of voorziet u andere grote uitgaven?
Extra inkomsten naast AOW en pensioen
Hoeveel geld u nodig heeft, hangt dus sterk van af van uw persoonlijke situatie. Heeft u naast uw AOW een pensioenregeling waar u op kunt rekenen? Heeft u eigen vermogen opgebouwd? Is uw hypotheek afgelost? Wellicht kunt u uw huis goed verkopen en wilt u kleiner gaan wonen of gaan huren. Hoe uw situatie ook is, het is altijd goed om op tijd na te denken over uw oudedagvoorziening en de mogelijkheden die u heeft om dat naar het gewenste niveau aan te vullen. Want hoe eerder u hiermee begint, hoe meer tijd u heeft om extra inkomsten te genereren.
Welke mogelijkheden heeft u om uw pensioen aan te vullen?
Er zijn verschillende manieren om geld opzij te zetten voor uw pensioen, zoals lijfrente, banksparen, sparen en beleggen. Het is belangrijk om te kijken welke optie het beste bij uw situatie past en wat de mogelijke risico’s zijn. We leggen hieronder kort uit welke voor- en nadelen er kleven aan deze vier mogelijkheden.
1. Rente ontvangen door geld te sparen
De meeste mensen vinden sparen een veilige optie om geld opzij te zetten, maar de spaarrentes zijn nog steeds laag, waardoor het vermogen maar langzaam groeit. Het voordeel is dat u altijd bij dit geld kunt op het moment dat u plotseling extra uitgaven moet doen.
2. Fiscaal voordeel door lijfrente
Een lijfrente is een verzekering waarbij u periodiek geld inlegt en later een uitkering ontvangt. Het voordeel van een lijfrente is dat u fiscaal voordeel kunt behalen. De premie is aftrekbaar maar de uitkering is belast. Bij een lagere belastingdruk in de uitkerende fase kan een fiscaal voordeel behaald worden. Een nadeel is dat u de lijfrente in principe pas mag laten uitkeren vanaf uw 65e levensjaar (tot uiterlijk vijf jaar na het behalen van de AOW-leeftijd).
3. Geld beleggen
Als u op een langere termijn hoger rendement wilt behalen, kan beleggen een interessante optie zijn. De keerzijde is dat er aan beleggen hogere risico’s verbonden zijn, omdat de waarde van uw beleggingen kan schommelen. Voordat u hieraan begint, is het verstandig eerst te onderzoeken hoeveel risico u bereid bent te nemen.
4. Passief inkomen
Passief inkomen is geld dat u verdient zonder dat u er actief voor hoeft te werken. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dividend op beleggingen of het verhuren van vastgoed dat u bezit. Om hier aanvullend vermogen voor uw pensioen mee op te bouwen, is wel een eerste startkapitaal nodig.
“Begin op tijd met nadenken over uw oudedagvoorziening. Zeker wanneer u eerder wilt stoppen met werken. Hoe eerder u begint, hoe meer rendement u nog kunt maken.”
Begin op tijd met nadenken over uw oudedagvoorziening
Tijd is geld. Zeker wanneer het gaat om een aanvullend inkomen naast uw en AOW en werkgeverspensioen. Hoe eerder u begint, hoe meer tijd u heeft om rendement te maken en te profiteren van het rente-op-rente-effect. Zeker wanneer u eerder wilt stoppen met werken, is het goed om hier op tijd over na te denken. Maak uw oudedagvoorziening daarom tijdig bespreekbaar met uw partner en vraag om advies.
Informatie over nuttige verzekeringen
Natuurlijk wilt u nu goed leven en daar alles uitstekend voor geregeld hebben. Toch kan het geen kwaad ook eens vooruit te kijken naar uw oude dag. Heeft u straks een goed pensioen? Wat kunt en moet u zelf regelen? Een ding is zeker: hoe eerder u zich hierin verdiept, hoe makkelijker u kunt bijsturen. Kies daarbij voor een adviseur die uitgaat van uw situatie en wensen en die u helpt om zaken goed te regelen.