Skip to main content
4 min. leestijd

Heeft u er wel eens over nagedacht om eerder te stoppen met werken? Maar hoe dan? Ad van Iersel legt het uit.

Deel dit bericht:

Pensioen, het is voor heel veel mensen nog ver van hun bed. Zeker voor de iets jongeren onder ons. Tegelijkertijd vindt bijna iedereen de AOW-leeftijd die voor hem- of haarzelf geldt te ver in de tijd liggen. Eerder stoppen met werken staat voor de meesten van ons dus hoog op het verlanglijstje. Maar wanneer zou u dan willen stoppen? Wat is er in de praktijk haalbaar? En wat heeft u daarvoor nodig? Allemaal terechte vragen. Onze expert Ad van Iersel legt uit waar u rekening mee moet houden en hoe u kunt bekijken wat in uw situatie financieel haalbaar is.

Stoppen met werken, voor iedereen anders

“Eerder stoppen met werken, willen we dat niet allemaal? Maar voor velen is het makkelijker gezegd dan gedaan. Er is namelijk wel het een en ander voor nodig. Om daar goed inzicht in te krijgen, is het belangrijk om eerst een beeld te hebben van uw pensioensituatie. In Nederland bestaat het ouderdomspensioen voor de meeste mensen uit verschillende onderdelen. Iedereen krijgt in principe AOW; voorheen was dat vanaf 65 jaar, tegenwoordig tenminste vanaf 66 jaar en een paar maanden. De exacte maand waarop uw AOW ingaat, hangt af van de gemiddelde levensverwachting van de mensen uit uw geboortejaar. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kunt u uw AOW-leeftijd berekenen. Naast de AOW hebben veel mensen nog pensioen opgebouwd bij een of meerdere werkgevers en/of in eigen beheer. En soms zijn er ook nog verzekeringspolissen waarin een pensioenbedrag is verzameld.”

Eerder stoppen met werken, lager pensioen

“Wat sowieso voor iedereen geldt: eerder stoppen betekent een lagere pensioenuitkering. En wel om twee redenen: allereerst bouwt u minder pensioenkapitaal op wanneer u eerder stopt met werken. En daarnaast moet u het kapitaal dat u wel heeft opgebouwd, uitsmeren over meer jaren. Alles bij elkaar zorgt dat er dus voor dat uw jaarlijkse pensioenbedrag aanmerkelijk lager uitpakt dan wanneer u doorwerkt tot aan uw officiële pensioendatum.

Hoe eerder, hoe beter

“Daar komt nog bij dat u bij bijna alle pensioenfondsen uw pensioen wel vroeger kunt laten ingaan, maar uw AOW kunt u nooit eerder laten uitkeren. Als u dus echt volledig wilt stoppen met werken, heeft u tot het moment dat uw AOW ingaat, eigen geld nodig om uw (vervroegde) pensioen aan te vullen tot een volwaardig inkomen. Alleen daarom al is het verstandig om al op jonge leeftijd goed over uw pensioen na te denken, zodat u nog de tijd heeft om voldoende kapitaal op te bouwen. Hoe korter u daarvoor heeft, hoe meer u per jaar (of maand) opzij moet zetten.

Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)

“Sinds 1 januari 2021 bestaat de Regeling Vervroegde Uittreding, waarmee mensen die hun pensioenleeftijd naderen eerder kunnen stoppen met werken. Deze is in het leven geroepen voor mensen met zware beroepen, maar is al in de helft van alle recente cao’s opgenomen. De werkgever maakt het in deze regeling mogelijk dat de medewerker eerder met pensioen gaat. Dat klinkt ideaal, maar u moet het zich wel kunnen en willen veroorloven. Er geldt namelijk een maximumbedrag dat de werkgever u per maand mag uitbetalen: voor 2022 is dat € 1.847 bruto per maand. Als u meer te besteden wilt hebben dan dat, zult u ook in deze situatie uw spaargeld moeten aanspreken.

Minder gaan werken?

“Natuurlijk is de keuze die u maakt afhankelijk van uw persoonlijke en financiële situatie. Maar ook uw wensen spelen hier een grote rol. Misschien wilt u helemaal niet in één keer stoppen, maar denkt u eerder aan het afbouwen van uw werk, door eerst minder uren te gaan werken. Ook dan adviseer ik u goed te kijken wat dit betekent. Dat is onder andere afhankelijk van het soort pensioenregeling dat u heeft. Probeer in ieder geval te voorkomen dat een paar jaar rustiger aandoen op het werk daarna grote gevolgen heeft voor uw inkomen tijdens uw volledige pensioentijd. Pensioen is ingewikkelde materie; heeft u daar zelf niet zoveel kennis van? Ga dan zeker eens om tafel met een pensioenadviseur.”

Informatie over nuttige verzekeringen

Natuurlijk wilt u nu goed leven en daar alles uitstekend voor geregeld hebben. Toch kan het geen kwaad ook eens vooruit te kijken naar uw oude dag. Heeft u straks een goed pensioen? Wat kunt en moet u zelf regelen? Een ding is zeker: hoe eerder u zich hierin verdiept, hoe makkelijker u kunt bijsturen. Kies daarbij voor een adviseur die uitgaat van uw situatie en wensen en die u helpt om zaken goed te regelen.

 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Ad van Iersel

Ad van Iersel

Ad van Iersel is al jaren werkzaam als financieel planner (FFP) en vermogensplanner (FVP). Hij heeft ruime kennis en ervaring in het adviseren rondom hypotheken, pensioen-, zorg, inkomens- en vermogensvraagstukken.

Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.