Het leven wordt steeds duurder. We merken het in de supermarkt, bij de benzinepomp en aan onze energierekening. De inflatie loopt op en overal zien we de prijzen stijgen. Steeds meer mensen ervaren hierdoor geldstress, hebben moeite om rond te komen of komen zelfs in de financiële problemen. In dit artikel vragen we onze expert Eric André de la Porte wat u kunt doen in het geval van geldproblemen en bij welke instanties u kunt aankloppen voor hulp.
Schaamte en taboe
Het blijkt dat veel mensen met geldproblemen denken dat ze het probleem zelf kunnen oplossen, en dat ook willen doen. Vaak weet men ook waar en welke hulp beschikbaar is. Maar we zien ook dat dat geldproblemen en schulden vaak gepaard gaan met een gevoel van schaamte. Terwijl de oorzaken van hun geldproblemen vaak buiten hun schuld liggen, bijvoorbeeld door ziekte, het overlijden van een partner, een echtscheiding of de hoge kosten van studerende kinderen. Men durft daarom geen hulp te vragen, of pas in een heel laat stadium. De schaamte en het taboe rond geldproblemen heeft een grote impact op mensen, bijvoorbeeld op hun (geestelijke) gezondheid.
Gevolgen van geldproblemen
Financiële zorgen verhogen het risico op depressie, angststoornissen en andere mentale problemen. Ook kan geldstress leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn en maagklachten. Het heeft invloed op persoonlijke relaties en het werk, omdat mensen met financiële problemen zich vaak minder goed kunnen concentreren en daardoor minder goed presteren op het werk. Tenslotte kunnen financiële problemen ervoor zorgen dat men zich terugtrekt uit sociale situaties, wat kan leiden tot eenzaamheid en isolatie.
Weet u hoe u ervoor staat?
Zelfs mensen die voorheen geen geldzorgen hadden, worstelen momenteel met de vraag hoe zij alles kunnen blijven betalen. De Financiële GezondheidsCheck van het Nibud geeft op basis van de antwoorden op 15 vragen een indicatie van hoe uw financiële situatie eruitziet. De score is een inschatting van hoeveel risico op financiële problemen u loopt. De tool geeft ook concrete tips en wijst de weg naar hulpmiddelen waarmee u meer grip op uw inkomsten en uitgaven kunt krijgen.
Mogelijkheden om hulp te vragen in Nederland
Het is dus erg belangrijk om uw financiële situatie bespreekbaar te maken en bij geldproblemen tijdig om hulp te vragen. Gelukkig zijn daarvoor in Nederland verschillende mogelijkheden.
- Een van de eerste stappen die de werkgever kan nemen, is het inschakelen van hulp van een budgetcoach. Een budgetcoach helpt bij het in kaart brengen van de inkomsten en uitgaven. Het scheppen van overzicht en inzicht krijgen in de mogelijkheden in het budget.
- Wanneer u toch in de financiële problemen raakt, kunt u terecht voor hulp bij de gemeente. Gemeenten bieden bijvoorbeeld inkomensondersteuning voor lage inkomens en schuldhulpverlening.
- Een schuldhulpverlener helpt u bij het oplossen van problematische schulden. Zij kunnen bijvoorbeeld bemiddelen tussen de schuldenaar en de schuldeisers en helpen bij het opstellen van een aflossingsplan.
- Naast deze mogelijkheden kunt u ook gratis en anoniem bellen met 0800-8115 (Geldfit).
Sommigen vinden de stap naar hulpverlening nog te groot. Ze willen eerst online hun geldproblemen inventariseren. Daar kan zelfjeschuldenregelen.nl bij helpen in het geval van beginnende schulden. Heeft u al meerdere schulden, bij verschillende schuldeisers? Dan kunt u die in het Geldplan Kom uit de geldzorgen systematisch zelf in beeld brengen.
Financiële planning: realiseer uw toekomstplannen
Wilt u advies over uw financiën? Aon helpt u graag, bijvoorbeeld door het maken van een financiële planning. Door dit overzicht krijgt u inzicht en daarmee grip op uw geld en mogelijkheden. Met een zorgvuldig opgesteld financieel plan maakt u de kans om uw dromen te verwezenlijken vele malen groter, zoals het financieel ondersteunen van uw kind. Maak eenvoudig een vrijblijvende afspraak of bel met een van onze adviseurs (088 – 810 81 15) voor een kennismakingsgesprek. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening en wat u van ons mag verwachten.