Op 4 oktober is het Werelddierendag. De meeste huisdierbezitters geven hun hond, kat, paard of konijn op deze dag wat extra aandacht. Voor veel mensen is een huisdier een geliefd lid van het gezin, maar er kleven ook risico’s aan het hebben van een huisdier. Want wie is aansprakelijk als uw huisdier iemand bezeert of is sloopt in andermans huis? We leggen graag uit waar u – qua aansprakelijkheid – rekening mee moet houden.
Ongelukje met huisdier in huis. Wie is aansprakelijk?
Het kan zomaar gebeuren: uw kat ziet een insect, springt ernaartoe en stoot onderweg een vaas om, die in scherven valt. U denkt meteen aan uw inboedelverzekering, maar helaas… dit valt bij de meeste verzekeraars niet onder de dekking. Waarom niet? Een verzekeraar gaat ervan uit dat u kon weten dat een dier onberekenbaar gedrag kan vertonen, met mogelijke schade als gevolg. U bent aansprakelijk, niet uw huisdier.
Stel nu dat die kat tijdens uw vakantie uit logeren is bij uw buurvrouw en haar mooie vaas omstoot. Hoe zit het dan? Ook dan zal de inboedelverzekering (van uw buurvrouw, maar ook die van uzelf) dit in de meeste gevallen niet dekken. Uw buurvrouw heeft wel de mogelijkheid u als eigenaar van de kat aansprakelijk te stellen voor de schade. Als het geen normaal gedrag van uw huisdier is waardoor de schade is ontstaan, wordt de schade mogelijk vergoed door uw aansprakelijkheidsverzekering.
Zijn hier ook uitzonderingen op? Ja. Als het huisdier zonder toestemming bij iemand binnen is, vergoedt de inboedelverzekering de schade vaak wel. En wanneer uw aquarium stuk gaat en voor een flinke waterschade zorgt, is dat over het algemeen wel verzekerd via de inboedelverzekering.
In de buitenlucht
Een ander voorbeeld: uw dochter maakt een mooie buitenrit op haar paard. Ze komen onderweg een andere ruiter tegen en het paard van uw dochter bijt de andere ruiter in zijn been. Die moet gehecht worden en wil de schade verhalen. Het paard kan, als veroorzaker, uiteraard niet aansprakelijk gesteld worden. Daarom zal hij de bezitter van het paard aanspreken; uw dochter dus.
Wanneer ben ik niet aansprakelijk voor mijn huisdier?
In bovenstaande situatie was er een actieve gedraging van het dier. Als dat niet het geval is, kan de aansprakelijkheid weer anders liggen. Stel dat een voorbijganger struikelt over uw hond, die naast u op de grond ligt te slapen. Dan kan het zo zijn dat u niet aansprakelijk bent voor de schade die de voorbijganger oploopt. De omstandigheden van het voorval bepalen hoe er naar de aansprakelijkheid wordt gekeken.
Uw huisdier in de auto vervoeren
In Nederland is niet officieel vastgelegd wat wel en niet is toegestaan wanneer u een dier in de auto vervoert. In de Wegenverkeerswet is wel bepaald dat u geen gevaar op de weg mag veroorzaken. Een dier dat los in de auto zit, kan makkelijk een gevaarlijke situatie veroorzaken. U kunt dan aansprakelijk gesteld worden voor de schade aan anderen. De WA-dekking van uw autoverzekering zal deze kosten in de meeste gevallen dekken.
Het is sowieso verstandig om een passende accessoire te gebruiken voor het vervoer van uw huisdier, zoals een vervoersmand, dierenzitje of reiskennel. Dat kan de schade beperken of zelfs voorkomen. En het kan verstandig zijn om een inzittendenverzekering af te sluiten, zodat de inzittenden van uw auto bij een ongeval goed verzekerd zijn.
Een aanrijding met een dier en een auto
En dan is er nog de situatie waarbij er ineens een dier voor uw auto staat of rent en u een aanrijding niet meer kunt voorkomen. Wat dan? In deze situatie wordt onderscheid gemaakt tussen een aanrijding met een huisdier of met een wild dier.
Rijdt u een huisdier (waar bijvoorbeeld een koe, schaap of paard ook bij hoort) aan? Dan wordt het dier als de veroorzaker van de schade gezien en is de eigenaar daarvoor aansprakelijk. U moet wel kunnen aantonen dat uw schade is veroorzaakt door de aanrijding met het dier. Ontstaat er een discussie met de eigenaar over de aansprakelijkheid en komt u er samen niet uit? Dan kunt u eventueel een beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering.
Wanneer wordt de schade niet vergoed?
Als er sprake is van een opzettelijke aanrijding, wordt de schade uiteraard niet vergoed en draait u hier zelf voor op.
Rijdt u een wild dier, zoals een hert of wild zwijn, aan? Dan is de schade aan uw auto voor uw eigen rekening. Uw autoverzekering met WA Beperkt Casco of Allrisk dekking zal de kosten (deels) vergoeden; als u alleen een WA-verzekering heeft, wordt er niets vergoed.
Let op! De schade valt alleen onder de dekking als deze door de aanrijding met het dier zelf is veroorzaakt. Wanneer u voor het dier uitwijkt en bijvoorbeeld een paal raakt, is de schade niet gedekt.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede verzekering kan een ongeluk misschien niet voorkomen, maar kan u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn per verzekering: