Heerlijk! De haard mag weer aan tijdens de gure wintermaanden. Denkt u er wel aan om uw open haard en schoorsteen ieder jaar te laten controleren door een schoorsteenveger? Anders wordt eventuele schade door schoorsteenbrand niet vergoed. Graag leggen we uit hoe u bent verzekerd. Lees ook wat u wél en vooral níet moet doen bij brand in uw haard.
Wist u dat bij brand in de haard…?
- Als u hout, olie of kolen gebruikt voor uw haardvuur, dwarrelen brandbare deeltjes naar boven door de schoorsteen. Deze deeltjes hopen zich op, waardoor brand in uw schoorsteen kan ontstaan. Tijdens een grote schoorsteenbrand verspreiden rookgassen en vlammen zich in de woning. Tijdens de jaarlijkse schoorsteencontrole maakt een schoorsteenveger uw schoorsteen schoon. Zo kunt u thuis samen veilig genieten van uw haard.
- Heeft u een eigen woning? Dan vergoedt uw opstalverzekeraar brandschade, gesmolten materiaal, schroeiplekken en rookschade als u uw open haard en schoorsteen jaarlijks laat controleren. Uw verzekeraar heeft hiervan wel een bewijs nodig. Bewaar dus altijd de factuur.
- Huurt u een woning? Dan vergoedt uw inboedelverzekering de schade aan uw spullen die door schoorsteenbrand ontstaat.
- Afhankelijk van uw huurcontract bent u of de verhuurder verantwoordelijk voor het inplannen van de jaarlijkse onderhoudsbeurt.
- Is er brand? Bel dan meteen de brandweer. Brandweerlieden krijgen de schoorsteenbrand vaak al binnen tien minuten onder controle door kilo’s zout in het vuur te strooien. Blus nooit zelf met water! Uw schoorsteen kan dan scheuren en zelfs ontploffen.
Goed voorbereid een vuurtje stoken in de open haard
Voor uw eigen veiligheid is het dus erg belangrijk dat u ieder jaar een afspraak met de schoorsteenveger maakt. Heeft u vragen over de onderhoudsbeurt of uw woonverzekeringen ? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder! Lees hier meer tips over wat u kunt dan als er tóch brand ontstaat in uw huis, want het blijft een risico om brand te hebben in uw open haard.
Informatie over nuttige verzekeringen
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: