Skip to main content
2 min. leestijd

Schoorsteenbrand: lees wat u wél en vooral níet moet doen bij brand in uw haard.

Deel dit bericht:

Heerlijk! De haard mag weer aan tijdens de gure wintermaanden. Denkt u er wel aan om uw open haard en schoorsteen ieder jaar te laten controleren door een schoorsteenveger? Anders wordt eventuele schade door schoorsteenbrand niet vergoed. Graag leggen we uit hoe u bent verzekerd. Lees ook wat u wél en vooral níet moet doen bij brand in uw haard.

Wist u dat bij brand in de haard…?

  • Als u hout, olie of kolen gebruikt voor uw haardvuur, dwarrelen brandbare deeltjes naar boven door de schoorsteen. Deze deeltjes hopen zich op, waardoor brand in uw schoorsteen kan ontstaan. Tijdens een grote schoorsteenbrand verspreiden rookgassen en vlammen zich in de woning. Tijdens de jaarlijkse schoorsteencontrole maakt een schoorsteenveger uw schoorsteen schoon. Zo kunt u thuis samen veilig genieten van uw haard.
  • Heeft u een eigen woning? Dan vergoedt uw opstalverzekeraar brandschade, gesmolten materiaal, schroeiplekken en rookschade als u uw open haard en schoorsteen jaarlijks laat controleren. Uw verzekeraar heeft hiervan wel een bewijs nodig. Bewaar dus altijd de factuur.
  • Huurt u een woning? Dan vergoedt uw inboedelverzekering de schade aan uw spullen die door schoorsteenbrand ontstaat.
  • Afhankelijk van uw huurcontract bent u of de verhuurder verantwoordelijk voor het inplannen van de jaarlijkse onderhoudsbeurt.
  • Is er brand? Bel dan meteen de brandweer. Brandweerlieden krijgen de schoorsteenbrand vaak al binnen tien minuten onder controle door kilo’s zout in het vuur te strooien. Blus nooit zelf met water! Uw schoorsteen kan dan scheuren en zelfs ontploffen.

Goed voorbereid een vuurtje stoken in de open haard

Voor uw eigen veiligheid is het dus erg belangrijk dat u ieder jaar een afspraak met de schoorsteenveger maakt. Heeft u vragen over de onderhoudsbeurt of uw woonverzekeringen ? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder! Lees hier meer tips over wat u kunt dan als er tóch brand ontstaat in uw huis, want het blijft een risico om brand te hebben in uw open haard. 

Informatie over nuttige verzekeringen 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn:

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Redactie

Redactie

Redactie Uw gids voor het leven

Woonhuisverzekering

Wonen zonder zorgen

  • Keuze uit basis- en topdekking
  • Tuin standaard meeverzekerd tot €25.000,-

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.