Skip to main content
4 min. leestijd

Brand in uw huis kan grote gevolgen hebben. Gelukkig kunt u zelf een hoop doen om brand te voorkomen.

Deel dit bericht:

Brand in uw huis kan grote gevolgen hebben. Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel en kan uw hele woning en persoonlijke bezittingen binnen enkele minuten verwoesten. Zelfs als de brandweer snel ter plaatse is om de brand te blussen, kan de schade al enorm zijn. En dat niet alleen. U, uw gezinsleden en/of huisdieren kunnen ook brandwonden oplopen, vergiftigd raken of in het ergste geval overlijden. Wat kunt u zelf doen om brand te voorkomen? Bekijk onze tips voor brandveiligheid in huis, want voorkomen is beter dan genezen.  

Hoe ontstaat een woningbrand?  

Menselijk handelen is een van de meest voorkomende oorzaken van brand. Denk aan een ongelukje tijdens het koken of een oplader van een mobiele telefoon die in brand vliegt door oververhitting. Een brand kan dus zomaar ontstaan; maar als u goed bent voorbereid, kan dat een groot verschil maken. 

Handige tips om brand in huis te voorkomen 

Met eenvoudige maatregelen kunt u de kans op brand verkleinen of zelfs voorkomen. Een aantal handige tips: 

Maak het pluizenfilter van uw wasdroger schoon 

De wasdroger is een grote veroorzaker van brand. Het stof dat zich ophoopt in het pluizenfilter is namelijk makkelijk ontvlambaar. Maak het filter daarom schoon na elke droogbeurt en zet de droger alleen aan als u wakker en thuis bent (dus niet als u slaapt). Als er dan toch iets gebeurt, bent u er snel bij. 

Zet alle apparaten in huis echt uit  

Elektrische apparaten staan vaak op stand-by en daardoor blijven de onderdelen warm. Warmte en stof zijn een gevaarlijke combinatie. Zorg er daarom voor dat u alle apparaten in huis uitzet als u ze niet gebruikt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een stand-by killer. Die zorgt ervoor dat een apparaat helemaal wordt uitgeschakeld als het op stand-by staat. Maar ook een stekkerdoos met aan- en uitknop kan handig zijn. Als alle apparaten echt uit zijn, zorgt dat ook nog eens voor een besparing op uw energierekening. 

Maak de afzuigkap regelmatig schoon 

Vet in de afzuigkap verhoogt het risico op brand. Als de afzuigkap niet regelmatig wordt schoongemaakt, raakt het filter verzadigd. Er ontstaat dan een vette laag over het rooster, waardoor de zuigkracht minder wordt en de kans op brand veel groter is. Een klein vlammetje kan er dan al voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt. Het is dus belangrijk om de afzuigkap een aantal keer per jaar goed schoon te maken. 

Laat uw schoorsteen elk jaar controleren door een schoorsteenveger 

Brand in de schoorsteen is  goed te voorkomen. Door een jaarlijkse schoonmaakbeurt geniet u veilig van uw open haard. Laat u de haard niet regelmatig schoonvegen? Dan wordt eventuele schade door een schoorsteenbrand niet vergoed door uw verzekeraar.  

Laad uw telefoon, tablet of andere apparatuur overdag op 

Het is gevaarlijk om apparaten, zoals uw telefoon of elektrische fiets, op te laden terwijl u slaapt. Haal de stekker uit het stopcontact zodra het apparaat is opgeladen, om te voorkomen dat een lader of stekker oververhit raakt. 

Sluit deuren als u gaat slapen 

De binnendeuren sluiten als u gaat slapen kan uw leven redden. Als er brand uitbreekt, heeft u dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden. Een gesloten deur zorgt er namelijk voor dat giftige rook nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. 

Zorg voor goed werkende rookmelders 

Rookmelders redden levens. Wist u dat uw neus niet werkt als u slaapt?  Als er dan brand ontstaat, wordt u dus niet wakker van de rooklucht. Rook bestaat uit veel giftige gassen. Daardoor raakt u al volgens de brandweer al binnen een paar minuten in een diepe bewusteloosheid. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders daarom verplicht op elke etage van alle huizen in Nederland. 

Informatie over nuttige verzekeringen    

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in en rond uw huis. Een goede inboedel- en woonhuisverzekering kunnen een ongeluk misschien niet voorkomen, maar u wel behoeden voor nare (financiële) gevolgen. Wij begrijpen ook dat het met zoveel verschillende verzekeringen soms moeilijk is om te weten welke verzekering het beste bij uw situatie past. In onderstaande artikelen zetten we uiteen wat de opties zijn: 

Deel dit bericht:
Deel dit bericht:
Over de auteur
Nick Lumoindong

Nick Lumoindong

Nick Lumoindong is tijdens zijn studie Business Studies Banking & Insurance begonnen bij Aon op de zakelijke acceptatie-afdeling. Waarnaar hij een overstap maakte naar het particuliere segment als Acceptant. Daarna maakte hij de overstap naar de afdeling Broking als Productmanager. Nu zet hij zijn ervaring in om sterke relaties op te bouwen met klanten en interne stakeholders als Commercial Analyst.

Inboedelverzekering

Standaard met Cyberhulp

  • Zonnepanelen standaard meeverzekerd
  • 24/7 deskundige hulp bij cybercriminaliteit

MEER WETEN?
Exclamation mark
Heeft u een vraag over dit artikel?

Onze specialisten komen graag met u in contact.

    De persoonsgegevens die u aan ons verstrekt, worden door ons gebruikt voor het verwerken van uw verzoek om informatie, offertes en financiële producten. Tevens gebruiken wij deze persoonsgegevens om eventueel contact met u op te nemen naar aanleiding van de offerte, voor het tot stand brengen van de verzekering en voor de door ons verleende diensten. Wij gaan zorgvuldig om met uw gegevens. Dit vragen wij ook van andere partijen met wie wij uw gegevens delen. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonsgegevens kunt u vinden in onze privacyverklaring.